Τα 6 σημαντικά λάθη που κάνουμε σχετικά με το νερό (ΛΙΣΤΑ)

Τα 6 σημαντικά λάθη που κάνουμε σχετικά με το νερό (ΛΙΣΤΑ)

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro μίλησε με τους επιστήμονες για αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε όταν πίνουμε νερό.

Απ’ ό,τι φαίνεται και από επίσημα στοιχεία, κάποιες απλές σωστές κινήσεις στην κατανάλωση του νερού μάλλον δεν έχουν ακόμη βρει τη θέση τους στην καθημερινότητά μας. Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση, η Marillys Macé, Διευθύντρια του Centre d’information sur l’eau (C.I.eau, Κέντρο Πληροφόρησης για το Νερό, με έδρα το Παρίσι), δίνει μια σύντομη λίστα με βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε.

1ο λάθος: Πίνουμε νερό από ανοιγμένα μπουκάλια εκτός ψυγείου

Παρότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καμία αντίρρηση να καταναλώνει το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού με νερό που είναι ανοιγμένο για πάνω από 48 ώρες, η κ. Macé μας αποτρέπει από μια τέτοια επιλογή: «Αφήνοντας το μπουκάλι να κάθεται στο τραπέζι για περισσότερες από 24 ώρες, επιτρέπουμε στα βακτήρια να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που τα ευνοεί». Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, μας συνιστά να κρατήσουμε το ανοιγμένο μπουκάλι με νερό στο ψυγείο και να το καταναλώσουμε εντός 48 ωρών.

2ο λάθος: Ξαναχρησιμοποιούμε το πλαστικό μπουκάλι του νερού

«Μία φορά, όχι δύο»: Αυτή είναι η συμβουλή της ειδικού, η οποία διακηρύσσει να μην ξαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού πάνω από μία φορά. Κι αυτό γιατί με το πέρασμα του χρόνου το πλαστικό ‘γερνάει’ και η υφή του αλλάζει. Επισημαίνει, λοιπόν, πως «είναι καλύτερο να προτιμήσουμε ένα γυάλινο μπουκάλι, το οποίο μπορούμε να ξαναχρησιμοποιούμε επ’ άπειρον, υπό την προϋπόθεση να το καθαρίζουμε καλά». Μάλιστα το 2017 μια άλλη ειδικός, η ιατρός-διατροφολόγος Laurent Chevallier, υπογράμμιζε επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς τα πλαστικά μπουκάλια/δοχεία για ζεστά είδη και για χυμούς εσπεριδοειδών.

3ο λάθος: Δεν καθαρίζουμε τακτικά το μπουκάλι / την κανάτα / το παγούρι του νερού

Προσοχή στα βακτήρια! Η Maryllis Macé είναι κατηγορηματική: Πρέπει να πλένουμε με ζεστό νερό την κανάτα, το παγούρι ή το γυάλινο μπουκάλι μας μετά από κάθε χρήση και να τα αφαλατώνουμε τακτικά με λευκό ξίδι. Αυτή η συμβουλή αφορά εξίσου τις κανάτες με φίλτρο: Για να αποφύγουμε τον σχηματισμό μιας αποικίας βακτηρίων που θα μεγαλώνει με τις διαδοχικές χρήσεις, πρέπει οπωσδήποτε να την καθαρίζουμε μετά από κάθε χρήση και να αλλάζουμε το φίλτρο τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

4ο λάθος: Χρησιμοποιούμε ζεσταμένο νερό (του θερμοσίφωνα) στο μαγείρεμα

Μας εξοικονομεί χρόνο η χρήση ζεσταμένου νερού όταν μαγειρεύουμε; Βεβαίως. Το τίμημα, όμως, δεν είναι καθόλου αμελητέο: Για άλλη μια φορά, δίνουμε χώρο στα βακτήρια, τα οποία, όπως προειδοποιεί η κ. Macé, αναπτύσσονται ευκολότερα και ταχύτερα στις σωληνώσεις: Υπάρχει ο κίνδυνος να ‘λιμνάσουν’ και μετά να βρεθούν μέσα στα πιάτα μας. ‘Ετσι, είναι προτιμότερο να μείνουμε πιστοί στις παραδοσιακές μαγειρικές μεθόδους και να ζεστάνουμε το νερό με βραστήρα ή σε κατσαρόλα.

5ο λάθος: Αγοράζουμε πλαστικούς βραστήρες

Πλαστικός ή inox; Στη μάχη των βραστήρων αδιαφιλονίκητος νικητής θα πρέπει να είναι το μεταλλικό κράμα, αφού, όπως λέει και η ειδικός: «Πρόκειται πάνω απ’ όλα για θέμα προφύλαξης, τη στιγμή που τίθενται ερωτήματα γύρω από τα πλαστικά σωματίδια που μπορεί να καταλήξουν στο νερό».

6ο λάθος: Κρατάμε παγάκια στην κατάψυξη για… πάντα

Άλλο ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να κρατάμε στην κατάψυξη (τα ίδια) παγάκια επ’ άπειρον… Με αυτόν τον τρόπο, πέρα από κινδύνους που σχετίζονται με περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, είναι πολύ πιθανόν τα παγάκια να επηρεαστούν από τρόφιμα που αποθηκεύουμε κοντά τους, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν δυσάρεστη γεύση ή/και άρωμα.
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/359376-Ta-6-semantika-lathe-poy-kanoyme-schetika-me-to-nero-LISTA ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...