Εκρόσωπος των Ταλιμπάν δεσμεύτηκε ότι οι ισλαμιστές μαχητές «δεν θα επιτεθούν μέχρι τότε» στις αμερικανικές δυνάμεις – Ευθύνες στην ηγεσία του Αφγανιστάν για την κατάσταση επέρριψε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ – Πώς οι Ταλιμπάν προετοίμαζαν επί μήνες την προέλασή τους – Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα οι Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν αναμένουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν δεσμευτεί για την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν και αναμένουν να το πράξουν έως την ημερομηνία ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα εκρόσωπός τους, δεσμευόμενος παράλληλα ότι οι ισλαμιστές μαχητές «δεν επιτέθηκαν και δεν θα επιτεθούν μέχρι τότε» στις αμερικανικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σοχάιλ Σαχίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε ο κ. Σαχίν .

Ο ίδιος έστειλε επίσης μήνυμα προς στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστούν τις επιθυμίες του λαού του Αφγανιστάν». «Αυτή είναι η υποχρέωσή τους γιατί αυτοί ήταν πίσω από την καταστροφή του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», είπε.

Οι Ταλιμπάν αναμένεται να παραχωρήσουν σήμερα το απόγευμα συνέντευξη Τύπου σε ένα κέντρο Τύπου στην Καμπούλ, το οποίο χρησιμοποιούσε προηγουμένως η αφγανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσκάλεσε μέσω tweet τους δημοσιογράφους να προσέλθουν στο κέντρο Τύπου.

Ζητούν διεθνή διάσκεψη για παροχή βοήθειας

«Σε βραχυπρόθεσμη προοπτική αναμφίβολα, θα χρειασθούμε την βοήθεια άλλων χωρών. Χρειαζόμαστε βοήθεια, για να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων, των υπαλλήλων και των μαχητών των δυνάμεων ασφαλείας. Καλούμε όλες τις χώρες να μας βοηθήσουν. Θεωρώ ότι ωρίμασε η αναγκαιότητα μια διεθνούς διάσκεψης για παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για εμάς, αλλά για χάρη του αφγανικού λαού», δήλωσε ο Σαχίν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται επίσης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομών.

«Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI, έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους», δήλωσε ο Σαχίν.

Πώς οι Ταλιμπάν προετοίμαζαν επί μήνες την προέλασή τους

Χρειάστηκαν ελάχιστες μέρες για την σαρωτική επέλαση των Ταλιμπάν έως την Καμπούλ και την κατάληψη εδαφών Αφγανιστάν που δεν είχαν ήδη υπό τον έλεγχό τους, μερικές φορές μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.
Δηλώσεις που εξασφάλισε το Reuters από ηγέτες των Ταλιμπάν, Αφγανούς πολιτικούς, διπλωμάτες και άλλους παρατηρητές υποδηλώνουν ότι το ισλαμικό μαχητικό κίνημα έθεσε τις βάσεις για τη νίκη του πολύ πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Προετοιμασμένοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αναλάβουν ξανά τον έλεγχο μιας χώρας που διοικούσαν από το 1996 έως το 2001, οι ισλαμιστές αντάρτες καλλιεργούσαν επί μήνες σχέσεις με χαμηλού επιπέδου πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και με φυλετικούς αρχηγούς.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προαναγγελθείσα απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, περίπου 20 χρόνια μετά την έναρξη του πιο μακροχρόνιου πολέμου στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στην πολιτική διοίκηση που υποστήριζε η Δύση.

«Οι Ταλιμπάν δεν ήθελαν να δώσουν μάχες», δήλωσε ο Ασφαντιάρ Μιρ, αναλυτής που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αντίθετα, ήθελαν να προκαλέσουν πολιτική κατάρρευση».

Η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους. Ένας διοικητής των Ταλιμπάν στην κεντρική επαρχία Γκάζνι είπε ότι μόλις οι κυβερνητικές δυνάμεις είδαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έφευγαν, η αντίσταση κατέρρευσε.

Σε μόλις μία εβδομάδα, όλες οι μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, από το Κουντούζ στα βόρεια έως το Κανταχάρ στο νότο, είχαν πέσει.

«Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι Αφγανοί ηγέτες που παραδόθηκαν είχαν αλλάξει ή έγιναν πιστοί σε εμάς, αλλά είναι επειδή δεν υπήρχαν άλλα δολάρια», είπε, αναφερόμενος στην οικονομική υποστήριξη που είχαν λάβει η κυβέρνηση και ο στρατός από τη Δύση για σχεδόν δύο δεκαετίες. «Παραδόθηκαν σαν αιγοπρόβατα» πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις ο Σαζίν δήλωσε ότι μεγάλος αριθμός περιφερειών διασφαλίστηκαν μέσω επαφών και παρότρυνσης των αντιπάλων να αλλάξουν πλευρά. «(Είχαμε) απευθείας συνομιλίες με τις δυνάμεις ασφαλείας εκεί, καθώς και μέσω διαμεσολάβησης φυλετικών πρεσβυτέρων και θρησκευτικών αρχηγών», είπε.

Αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά το 2001, οι Ταλιμπάν σταδιακά ανασυγκροτήθηκαν, χρηματοδοτούμενοι από το όπιο και την παράνομη εξόρυξη. Την ίδια ώρα παρέμεναν στο «παρασκήνιο», προτιμώντας απομονωμένα σημεία και να σκορπίσουν φόβο στις πόλεις μέσω βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ, πήραν τον έλεγχο πολλών επαρχιακών περιοχών με μια μορφή σκιώδους κυβέρνησης με δικά της δικαστήρια και φορολογικά συστήματα. Στις βόρειες και δυτικές περιοχές, όπου το κίνημα των Παστούν είναι παραδοσιακά ασθενέστερο, κινήθηκαν για να το ενισχύσουν.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της επέλασής τους κατάφεραν τέλος να διατηρήσουν ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ της ηγεσίας των Ταλιμπάν και των μαχητών σε ολόκληρη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι μερικές φορές υπήρχαν ανταγωνιστικά συμφέροντα και διαφωνίες για θέματα που κυμαίνονται από τις ειρηνευτικές συνομιλίες έως την κατανομή των εσόδων από την καλλιέργεια της παπαρούνας.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...