Τζανακόπουλος: Κάνουμε ο,τι ειναι δυνατό για να έχουμε την καλύτερη λύση στις 15 Ιουνίου

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247 και τη δημοσιογράφο Βίκυ Σαμαρά.

Αναλυτικά:

ΣΑΜΑΡΑ: Έχω στην τηλεφωνική γραμμή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κυρία Σαμαρά.

ΣΑΜΑΡΑ: Θέλω κατ΄ αρχήν να σχολιάσουμε τις δηλώσεις Σόϊμπλε. Εμείς θέλουμε ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά ο Σόϊμπλε καλεί τον Ντράγκι να αλλάξει νομισματική πολιτική. Ξέρετε βέβαια ότι οι Γερμανοί έχουν ένα θέμα με τα επιτόκια. Και υποστήριξε, επίσης, ο Σόϊμπλε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται και πάρα πολύ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο και να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Τσακαλώτο. Σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη, είναι στο αν και κατά πόσο ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόϊμπλε, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια θετική λύση για την Ελλάδα. Ελπίζουμε να διαψευστούμε και να αποδειχθεί ότι το Εurogroup της 15ης Ιουνίου θα δώσει μια θετική λύση, θα δώσει την αναγκαία λύση, με δεδομένο, φυσικά, το γεγονός ότι από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα όφειλε σε σχέση με τις προϋποθέσεις της πολιτικής, με τις μεταρρυθμίσεις, με τα προαπαιτούμενα. Και αυτή τη στιγμή, είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν όλα όσα οφείλουν και όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα για να μπορέσει να ξαναβγεί με βιώσιμους όρους και στις αγορές χρήματος.

ΣΑΜΑΡΑ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι ο κ. Σόϊμπλε θα επιχειρήσει με άλλα λόγια να τορπιλίσει ξανά τη συζήτηση στο Eurogroup, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Σαμαρά, δεν θεωρώ τίποτα περισσότερο από αυτό που είπα. Σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουμε από την εμπειρία του παρελθόντος, δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Σόϊμπλε. Επομένως, το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι, προφανώς, μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του Πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόϊμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός.

ΣΑΜΑΡΑ: Ο Πρωθυπουργός είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup, θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής. Αν δηλαδή μας δώσουν μια λύση που θα περιγράφει αόριστα το χρέος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μας μεριά δουλεύουμε και το έχουμε αποδείξει αυτό, έτσι ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Δηλαδή, να έχουμε την αποδοχή κατ΄ αρχήν ενός αυτόματου μηχανισμού που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μια ρήτρα ανάπτυξης για να το πω απλά. Δηλαδή, ανάλογα με την ανάπτυξη που σημειώνει η ελληνική οικονομία να υπάρχει και αυτόματη αναπροσαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Και το δεύτερο είναι να υπάρξουν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Και η τρίτη προϋπόθεση, φυσικά, είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις που θα έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να γεφυρώσουν τις διαφορές ως προς τις προβολές που κάνουν οι διάφοροι θεσμοί για τη μεσοσταθμική ανάπτυξη που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία μέχρι το 2060. Αν αυτά τα κριτήρια πληρωθούν και υπάρξει μια λύση, η οποία θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών, θα δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας για την ελληνική οικονομία και θα ανοίγει την πόρτα για βιώσιμη έξοδο στις αγορές, τότε νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα λόγο να μην αποδεχθούμε τη λύση του Eurogroup. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

ΣΑΜΑΡΑ: Έξοδος στις αγορές, πότε κύριε Υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει μια συμφωνία και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν οι τεχνικές συζητήσεις που απαιτούνται για να μπορέσει η χώρα να κάνει την πρώτη δοκιμαστική της έξοδο. Δεν μπορώ να σας πω, ούτε να δεσμευθώ για συγκεκριμένη ημερομηνία. Η δική μας βούληση είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές χρήματος.

ΣΑΜΑΡΑ: Τι ποσοστό δίνετε να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου και τι ποσοστό να πάει ξανά στις 22 Ιουνίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι αυτού του τύπου οι προβλέψεις έχουν τεράστιο βαθμό αυθαιρεσίας. Επομένως, δεν θέλω να μιλήσω για ποσοστά. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι από τη δική μας πλευρά δουλεύουμε για να υπάρξει λύση και ελπίζουμε και όλες οι υπόλοιπες πλευρές να έρθουν με αυτή τη βούληση. Μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειονότητα των δανειστών μας έχει την ίδια ακριβώς βούληση που έχει και η ελληνική πλευρά, δηλαδή να δοθεί μια οριστική, θετική λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

ΣΑΜΑΡΑ: Ο κ. Σόϊμπλε δεν φαίνεται να την έχει. Αν όμως δεν υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου και πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και θέσουμε το ζήτημα ότι εν πάση περιπτώσει με ευθύνη του κ. Σόϊμπλε, όπως λέτε, δεν έχει υπάρξει συμφωνία -θεωρητικά μιλάω- δεν υπάρχει εκεί πρόβλημα; Αυτή η καθυστέρηση δεν δημιουργεί πρόβλημα; Ξέρετε ότι μετά χρειάζεται και μια διαδικασία για να κλείσει η αξιολόγηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ προτιμότερο να έχουμε μια οριστική λύση και μια θετική λύση από το να μεταθέσουμε το πρόβλημα για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία έχει το μομέντουμ. Έχουμε βγει σε ανάκαμψη, έχει σημειωθεί ανάκαμψη για το πρώτο τρίμηνο του 2017, έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις και υπάρχει αυτή τη στιγμή μια χρυσή ευκαιρία για να υπάρξει οριστική λύση. Θα είναι πολύ προτιμότερο να χαθούν πέντε ή έξι ημέρες από το Eurogroup μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, από το να μεταθέσουμε το πρόβλημα για αρκετούς μήνες μετά. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουμε στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ξαναλέω, ας μην πηγαίνουμε στο χειρότερο σενάριο. Εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει πάντοτε η Σύνοδος Κορυφής, ωστόσο δουλεύουμε για να υπάρξει λύση και αυτό προτιμάμε: να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου. Δεν λέει κανείς από την ελληνική κυβέρνηση ότι θέλει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό, όμως, που λέμε είναι ότι για να υπάρξει αυτή η λύση, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια και να εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια.

ΣΑΜΑΡΑ: Εντάξει, όπως είπατε όμως, δεν πρέπει να πάει και πολύ παραπίσω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πάει πολύ παραπίσω.

ΣΑΜΑΡΑ:  …γιατί ο Σόϊμπλε επιχειρεί να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι». Εσείς είστε γερμανομαθής, ξέρετε την έκφραση που λέει «ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο γι’  αύριο». Αυτό προσπαθεί να κάνει ο κ. Σόϊμπλε. Υπό αυτή την έννοια, ρωτάω αν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση. Λύση θα υπάρξει. Η λύση θα είναι θετική. Τώρα, το forum εντός του οποίου θα βρεθεί η λύση, δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup. Εφόσον το Eurogroup δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα πρέπει οι ηγέτες, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης. Αλλά, σας ξαναλέω ότι το βασικό μας σενάριο και η βασική μας προσπάθεια είναι να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου. Οψόμεθα και περιμένουμε από όλες τις μεριές να είναι το ίδιο εποικοδομητικές όσο είναι η ελληνική πλευρά. Γιατί, ξαναλέω, έχουμε τη βαθύτατη πεποίθηση ότι δικαιούμαστε μια θετική λύση μετά από όλα όσα έχουμε κάνει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος.

ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Υπουργέ, εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι ο κύριος Σόϊμπλε βάζει σκοπίμως και για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, έτσι, λόγω εκλογών, εμπόδια. Η πολιτική διαπραγμάτευση, όμως, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, γιατί στο παρελθόν πολλές φορές δεν έχει αποδώσει η προσπάθεια να τεθεί, δηλαδή, το ζήτημα πολιτικά σε επίπεδο Συνόδου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις. Η Σύνοδος Κορυφής έχει πολλές φορές δώσει πολιτικές λύσεις κατά τη διάρκεια της οκταετούς-εννεαετούς κρίσης στην Ευρώπη, όχι μόνο για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αλλά και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με άλλες χώρες, οι οποίες επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Αυτό, όμως, στο οποίο θέλω να επιμείνω είναι ότι τα ζητήματα δεν είναι απλώς και μόνο τεχνικά. Τα ζητήματα είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικά. Δηλαδή, έχουν να κάνουν με το αν και κατά πόσο η Ευρώπη θα βρει ένα consensus, θα βρει μια συμφωνία και μια συναίνεση για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Δεν είναι το θέμα απλώς και μόνο το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που φυσικά έχουν έναν τεχνικό χαρακτήρα. Το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί λύση. Και με αυτή την έννοια, δεν πρέπει να αγνοούμε την καθοριστική πλευρά των πραγμάτων, που είναι η πολιτική πλευρά.

 

ΣΑΜΑΡΑ: Μήπως, όμως, όντως αυτοεγκλωβιστήκατε; Γιατί αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όποια λύση θα είναι αρχικά κατώτερη των αρχικών προσδοκιών, υπάρχει μία δυσαρέσκεια στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Κοιτάξτε να δείτε, είναι απολύτως γνωστό ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τη διευθέτηση του χρέους, για να αποκατασταθεί η σταθερότητά της. Βρισκόμαστε ήδη δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος και οφείλουμε να προετοιμαστούμε σταδιακά, για να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτούμε το χρέος από τις αγορές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, λοιπόν, είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, τώρα που υπάρχει και το μομέντουμ, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σας λέω δεν θεωρώ ότι πρόκειται για έναν αυτοεγκλωβισμό. Αν δείτε τη δυναμική της διαπραγμάτευσης, θα κατανοήσετε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την ελληνική κυβέρνηση, παρά να επιδιώξει μία συνολική συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

ΣΑΜΑΡΑ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Γιατί εκτός από το Eurogroup υπάρχουν και άλλα θέματα στην επικαιρότητα. Τι θα γίνει στο Μενίδι; Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι έχουν πάλι πορείες διαμαρτυρίας, η ΝΔ αναδεικνύει θέματα ασφάλειας και ζητά συγκεκριμένα μέτρα και αλλαγές, όπως για παράδειγμα στον νόμο Παρασκευόπουλου, το ΠΑΣΟΚ ζητά την παραίτηση του κυρίου Τόσκα. Δεν πρέπει να γίνει κάτι για να μην εκμεταλλευτεί κανείς την αγανάκτηση των κατοίκων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα. Το ένα αφορά μία πραγματική κοινωνική κατάσταση που είναι διαμορφωμένη στην περιοχή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για την οποία πρέπει και θα υπάρξουν, όπως και στο παρελθόν, πρωτοβουλίες κατ’ αρχήν για την ομαλοποίηση της κατάστασης αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Και δεύτερον, για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας όλων των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, ξέρετε ότι αυτή δεν είναι μία κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε χθες, προχθές, κατά την παρούσα διακυβέρνηση, είναι μία κατάσταση η οποία πηγαίνει αρκετά πίσω στον χρόνο και αφορά ένα ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα, που έχει να κάνει με τους όρους κοινωνικής συμβίωσης στο Μενίδι.

ΣΑΜΑΡΑ: Όμως, τώρα πρέπει να γίνει κάτι, πρέπει να λυθεί αυτή τη στιγμή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως. Από τη δική μας πλευρά θα πάρουμε πρωτοβουλίες και παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή αφενός και αφετέρου, πρέπει να παρθούν και να ληφθούν και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει, ξαναλέω, ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης κοινωνικής συμβίωσης στην περιοχή, όπως επίσης να γίνει πολύ πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο και ο έλεγχος για την κατοχή όπλων. Πράγμα το οποίο, όπως γνωρίζετε, και σ’ αυτή την περιοχή, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι μία κατάσταση διαμορφωμένη, εδώ και δεκαετίες. Το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω είναι, ότι είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τη μνήμη του νεκρού παιδιού να προσπαθεί η ΝΔ να επαναφέρει ή να επιβάλει μία ατζέντα σχεδόν τρομοκρατικής τάξης και ασφάλειας στη δημόσια συζήτηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σ’ αυτή την περιοχή. Δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα προσφέρεται για να αντλήσει η ΝΔ πολιτική υπεραξία και δεν νομίζω ότι θα το καταφέρει. Αυτό το οποίο πρέπει να αποφύγουμε, αυτή τη στιγμή, είναι εντάσεις που θα υπακούουν σε μισαλλόδοξη και σχεδόν ρατσιστική ρητορική της ΝΔ, η οποία -ειδικά τις δύο τελευταίες ημέρες-  έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αρκετά από τα στελέχη της βρίσκονται σε έναν απαράδεκτο ρατσιστικό παροξυσμό, ο οποίος δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βοηθά -όπως και καμιά άλλη στιγμή φυσικά- στην ομαλοποίηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κρατάω από αυτά που είπατε την αμφιβολία, που είναι και ένα μήνυμα ουσιαστικά για το εάν ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπορεί να δώσει θετική λύση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατείστε, κυρία Σαμαρά, τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στις 15 Ιουνίου.

ΣΑΜΑΡΑ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/288377-Tzanakopoylos-Kanoyme-o-ti-einai-dynato-gia-na-echoyme-ten-kalytere-lyse-stis-15-Ioynioy ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...