Την ελάφρυνση του χρέους ετοιμάζει η Ευρώπη!

Τα σενάρια μείωσης του ελληνικού χρέους και η θέση του ΔΝΤ

Έτσι θα μειωθεί το ελληνικό χρέος!

Εκταμίευση δόσης, με ή χωρίς το ΔΝΤ βλέπουν οι Οίκοι αξιολόγησης!

 Εκταμίευση της δόσης, αφού ψηφιστούν  τα προαπαιτούμενα, αποφάσισαν οι θεσμοί, όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group.  Πρώτα, θα πρέπει να έχει μπει και η σφραγίδα του Eurogroup, στις 22 Μαΐου, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μετά τη συμφωνία ΔΝΤ και Κομισιόν, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους. Στο πρώτο, φαίνεται να υπάρχει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές, αντί για στόχο 3,5% για μία δεκαετία (που ήθελε το Βερολίνο), η διάρκεια να μειωθεί στα τέσσερα έτη. Στο θέμα του χρέους, αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», που παρουσιάζει το πακέτο μέτρων για την μείωση του.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν ετοιμάσει την πρόταση τους για τη μείωση του χρέους. Η γερμανική εφημερίδα, επικαλείται πηγές, οι οποίες φέρονται να έχουν δει την πρόταση.

Πακέτο μέτρων για την μείωση του χρέους ετοίμασε η Ευρώπη!

 Η Ευρώπη θα εξαγοράσει χρέος 13 δις από το ΔΝΤ Ο βασικός πυλώνας της πρότασης, είναι η εξαγορά του χρέους που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από τον ESM. Μία οφειλή ύψους 13 δις ευρώ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που προορίζονται για το ελληνικό πρόγραμμα και τα οποία προς το παρόν έχουν μείνει αναξιοποίητα. Αυτό, θα σήμαινε ότι το κόστος για την Ελλάδα θα έπεφτε σημαντικά καθώς ο ESM θα προσέφερε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια, αποπληρωμής.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο δεν είναι αντίθετο με την ιδέα και εξετάζει την πρόταση ως μία από πολλές άλλες  εναλλακτικές. Όμως αυτό που τονίζουν οι Γερμανοί είναι ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή στα μέσα του 2018. Τα μέτρα που εξετάζονται για να καλύψουν την απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση του χρέους,  περιλαμβάνουν

την επιμήκυνση λήξης του ελληνικού χρέους έως 15 χρόνια, την μεταφορά των περίπου 12 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, από τα ελληνικά ομόλογα.

EWG: Ψηφήστε τα προαπαιτούμενα και ακολουθεί η δόση

 Το συμβούλιο, του EuroWorking Group, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, καλωσόρισε την προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης και προχώρησε σε «αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.  

Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος και το χρέος, αναφέρει ότι «μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

Η συμφωνία φέρνει ελάφρυνση χρέους και QE λέει η Moody’s

Περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους  θεσμούς, κάτι που θα είναι θετικό για το αξιόχρεό της, βλέπει  ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης και δανειστών!

Σύμφωνα με την ανάλυση του γνωστού οίκου, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να ενταχθεί και η Ελλάδα  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της

ΕΚΤ και για την επιστροφή της  στις διεθνείς αγορές. «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι επίσης πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρέχοντας πρόσθετη στήριξη για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές από το ελληνικό δημόσιο και βελτιώνοντας το κλίμα για τους εγχώριους καταθέτες»

Όμως παρά τα θετικά που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη χρονική περίοδο, ενώ για προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για το 2017.  Σύμφωνα με τους έμπειρους αναλυτές, το βασικό θετικό της συμφωνίας είναι ότι θα οδηγήσει πιθανόν σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας στον επίσημο τομέα, τα οποία θα καθιστούσαν πιο βιώσιμο το βάρος του χρέους της.
 

Δόση 8 δις για την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο!

Η Moody’s εκτιμά ότι μετά την τελική συμφωνία θα πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση μίας δόσης περίπου 8 δισ. ευρώ από τους δανειστές προς την Ελλάδα, που θα καλύψει τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους  του Ιουλίου και θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο στις αγορές. «Κάθε σημαντική μείωση των υποχρεώσεων αποπληρωμών της Ελλάδας στον επίσημο τομέα, και πιο συγκεκριμένα στους Ευρωπαίους πιστωτές της, θα βελτίωνε τις προοπτικές αποπληρωμής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Οι βελτιωμένες προοπτικές αποπληρωμής θα αποτελούσαν ένα σημαντικό θετικό μήνυμα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές»

Στο report του γνωστού Οίκου αξιολόγησης γίνεται ειδική αναφορά στην μεγάλη δημοσιονομική επιτυχία του 2016. «Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει πέρυσι τις προσδοκίες, επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 4% του ΑΕΠ και ένα συνολικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ έναντι συνολικού ελλείμματος σχεδόν 6% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος».
 

Fitch: Βήμα μπροστά για την Ελλάδα, η συμφωνία με τους θεσμούς

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και δανειστές είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι  θα φέρει την απελευθέρωση πόρων, που θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει τις πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ανοίγει και την πόρτα για την ελάφρυνση χρέους, ενός από τους όρους του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η εκταμίευση της δόσης στις 22 Μαΐου θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης σε ιδιώτες και για την αποπληρωμή χρέους 6,3 δις τον Ιούλιο.
 

Τα μέτρα θα περάσουν από την Βουλή, λέει η Fitch

Όπως  αναφέρουν οι αναλυτές, «λάβαμε υπόψη την ευρύτερη συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα και την επιθυμία των αρχών της ευρωζώνης να αποφύγουν μια νέα ελληνική κρίση. Αναγνωρίσαμε επίσης ότι η λαϊκή και πολιτική αντίθεση σε στοιχεία του προγράμματος παραμένει υψηλή στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργεί σημαντικά ρίσκα εφαρμογής. Αλλά πιστεύουμε πως οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι πιθανότερο να εγκρίνουν τα μέτρα παρά να τα απορρίψουν».

Εκταμίευση δόσης ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ!

Οι Ευρωπαίοι δανειστές θα είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αναφέρει η Fitch, κυρίως επειδή η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι, μια απόφαση του ΔΝΤ να μη λάβει μέρος θα περιέπλεκε την αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση.
 

Ο ESM διαψεύδει δημοσιεύματα για νέο ελληνικό δάνειο

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να συνομολογηθούν όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και τότε εάν οι ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ESM, διαψεύδοντας δημοσίευμα της FAZ, που υποστήριζε ότι βάσει ανακοίνωσης του Μηχανισμού η συμφωνία ανοίγει δρόμο για ελαφρύνσεις χρέους.
 

Σε καλό δρόμο η Ελλάδα λέει ο Πιερ Γκραμένια

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά. Εκείνοι (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) κατέγραψαν υψηλότερες επιδόσεις πέρυσι, βρίσκονται στο σωστό δρόμο φέτος, τώρα έχουμε μια συμφωνία που επίκειται, στην οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καταλήξουμε στο Eurogroup»  Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γκραμένια,  έκανε μία καλυμμένη αναφορά για τις λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι  «Εκείνοι που υπήρξαν απαισιόδοξοι όλη την ώρα αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό. Το χειρότερο σενάριο δεν είναι πάντα εκείνο στο οποίο καταλήγουμε».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/282282-Ten-elaphrynse-toy-chreoys-etoimazei-e-Eyrope ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...