Την παρουσία του Τσούνη σε παρέλαση στη Θάσο, οι Τούρκοι , δεν την χωνεύουν .

«Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα προκάλεσε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, που παρευρέθηκε στην τελετή για την επέτειο της κατάληψης (sic) της Θάσου μαζί με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και γιόρτασε την κατάληψη!

Η είδηση της τελετής εορτασμού που πραγματοποιήθηκε στο νησί αυτό δημοσιεύθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Άμυνας. Η τελετή ξεκινά με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο να καταθέτει στεφάνι στο «Μνημείο της Κατοχής» στην πλατεία της Θάσου. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα καταθέτει επίσης στεφάνι στο μνημείο της ελληνικής κατοχής μαζί με έναν αξιωματικό του Ναυτικού των ΗΠΑ με τον βαθμό του Συνταγματάρχη.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης Τσούνης παρακολουθεί τη στρατιωτική παρέλαση που διοργανώθηκε στην προβλήτα της Θάσου και βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες με τους Έλληνες στρατιώτες. Οι Έλληνες στρατιώτες παρελαύνουν σε ένα νησί το οποίο θα έπρεπε να παραμένει αποστρατικοποιημένο με βάσει τις συμφωνίες Μούδρου και Παρισίων, και ο Πρέσβης των ΗΠΑ τους χαιρετά και στο τέλος χειροκροτεί.

Ο Πρέσβης και ο Συνταγματάρχης συμμετείχαν, προφανώς, στους κατοχικούς εορτασμούς στο νησί της Θάσου μετά από οδηγίες του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Πενταγώνου. Διότι, σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, δεν είναι δυνατόν ο Πρέσβης και ο Συνταγματάρχης να συμμετέχουν σε τέτοιες τελετές χωρίς τις οδηγίες και την άδεια της Διοίκησης των ΗΠΑ και του Πενταγώνου.

Συνεπώς, ο Πρέσβης Τσούνης και η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραβίασαν ξεκάθαρα τις Έξι Αποφάσεις της 13ης-14ης Φεβρουαρίου 1914 και τα άρθρα 12 και 13 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. […]». 

– Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Sozcu είχε και πάλι αναφερθεί στην παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στον εορτασμό για την απελευθέρωση της Θάσου, σε εξίσου καταγγελτικό τόνο, όπως παράλληλα έκανε τότε και η φιλοκυβερνητική φιλοκυβερνητική Hurriyet.

Ως μοναδική απόκλιση των δημοσιευμάτων των δύο εφημερίδων: ας σημειωθεί η χρήση του όρου «απόσχιση» από τη Hurriyet και «κατάληψη» από τη Sozcu. Επισημαίνεται συναφώς η σύγκλιση στάσης των δύο εφημερίδων και στα πιο πρόσφατα σχετικά με την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης δημοσιευματα τους.     

      Καλλιγάς Κ. Ανδρέας  Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας     



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...