Τι προβλέπει η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση – Αναλυτικά παραδείγματα και για τις δύο κατηγορίες καταναλωτών«Ανάχωμα» στην ενεργειακή κρίση, μέσα από την επιστράτευση ενός νέου πακέτου μέτρων συνολικού ύψους 395 εκατ. ευρώ, έβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια που «σαρώνει» την ευρωπαϊκή αγορά. Η νέα παρέμβαση προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου για τον μήνα Ιανουάριο και αφορά περισσότερα από 4 εκατ. νοικοκυριά αλλά και χιλιάδες εταιρείες, ενώ η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση στο ρεύμα αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στο ρεύμα και σε 20 ευρώ στο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε πως θα παρακολουθεί το φαινόμενο και θα παρέμβει εφόσον χρειαστεί, τονίζοντας πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ συνολικά για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τη νέα παρέμβαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο πρόεδρος των ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε πως οι νέες επιδοτήσεις φέρνουν χειμερινές εκπτώσεις στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, και συμπλήρωσε πως «το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ακρίβεια».

Οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και επιχειρήσεις φέρνουν οι νέες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση και ισχύουν για τον Ιανουάριο. Το νέο σύστημα καθιερώνει ως κριτήριο για τη χορήγησή τους στα νοικοκυριά την κύρια κατοικία και την κλιμακωτή επιδότηση με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης, ενώ το ύψος των ενισχύσεων διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις για μικρή αποκλιμάκωση των τιμών χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας τον τρέχοντα μήνα.

«ΤΑ ΝΕΑ» επεξεργάστηκαν παραδείγματα λογαριασμών ρεύματος οικιακών καταναλωτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, η χονδρεμπορική τιμή υπολογίζεται στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 235 ευρώ τον περασμένο μήνα. Κατόπιν τούτου η ρήτρα προσαρμογής που ενεργοποιείται στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών προκειμένου να μετακυλιστεί το κόστος ανέρχεται στα 208 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,208 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 272 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,272 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Τιμολόγια ρεύματος: Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τα μέτρα στήριξης

Νοικοκυριά
Ετσι, ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 kWh, χωρίς να υπολογίζεται η κρατική επιδότηση (ΤΕΜ), πρόκειται να πληρώσει στον προμηθευτή του 85,8 ευρώ για τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ποσό που αφορά μόνο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις και όχι τις ρυθμιζόμενες. Τον Δεκέμβριο με την ίδια κατανάλωση είχε πληρώσει 104,7 ευρώ. Πάντως, τον Ιανουάριο σε σχέση με το καλοκαίρι ο λογαριασμός της ίδιας οικογένειας βρίσκεται απογειωμένος… κατά 271%. Κι αυτό καθώς το καλοκαίρι η κιλοβατώρα ήταν μαζί με έκπτωση 30% που δίνει ένας προμηθευτής στα 0,077 ευρώ και τώρα στα 0,286 ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προαναφέρθηκε, ανακοίνωσε νέο τρόπο επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών. Πλέον λαμβάνεται ως κριτήριο για την επιχορήγηση η κύρια κατοικία, ενώ η επιδότηση είναι κλιμακωτή. Οι πρώτες 150 κιλοβατώρες επιχορηγούνται με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα και οι επόμενες από 151 έως 300 κιλοβατώρες επιδοτούνται με 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή προκύπτει μια μέση ενίσχυση 0,14 ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο ήταν υψηλότερη, στα 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τον Ιανουάριο λοιπόν ένα νοικοκυριό που θα καταναλώσει 300 κιλοβατώρες θα πληρώσει 43,8 ευρώ (μαζί με έκπτωση 30% του προμηθευτή) αντί για 85,8 ευρώ που θα δαπανούσε χωρίς την κρατική επιχορήγηση. Το όφελός του είναι 42 ευρώ. Ωστόσο αυτή η εξοικονόμηση είναι χαμηλότερη κατά 7,5 ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο, η οποία ήταν στα 49,5 ευρώ.

Στην περίπτωση που ένας οικιακός καταναλωτής καταναλώσει μόλις 150 κιλοβατώρες τον μήνα, με την επιχορήγηση των 0,16 ευρώ και την έκπτωση 30% του προμηθευτή ρεύματος θα πληρώσει 18,9 ευρώ αντί για 42,9 ευρώ χωρίς την επιδότηση του κράτους. Δηλαδή μειώνει κατά 24 ευρώ την αύξηση του ρεύματος. Ωστόσο αυτή η εξοικονόμηση είναι μικρότερη κατά 12,3 ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου, η οποία ανερχόταν στα 36,3 ευρώ.

Επιχειρήσεις
Κερδισμένες από το σύστημα επιχορήγησης είναι οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι λογαριασμοί τους θα έρθουν μειωμένοι σε σχέση με το καλοκαίρι, εντούτοις οι μεγάλες αυξήσεις θα περιοριστούν κατά το ήμισυ. Το κράτος τις επιδοτεί για τον Ιανουάριο με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια: θα είναι οριζόντια για όλα (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.λπ.), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση). Η επιδότηση θα είναι στο 50% του αυξημένου κόστους και θα αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης επιδότηση θα υπάρχει και για τα τιμολόγια φυσικού αερίου. Για τις επιχειρήσεις επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη συνολική ενίσχυση να υπολογίζεται στα 51 εκατ. ευρώ για τον μήνα αυτόν.

Ποιοι μένουν εκτός επιχορηγήσεων
Με τον καινούργιο τρόπο επιχορήγησης που αποφάσισε η κυβέρνηση μένουν εκτός επιχορηγήσεων εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτά από τον Ιανουάριο θα πάψουν να επιδοτούνται. Και αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση καθιέρωσε ως μοναδικό κριτήριο ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος την κύρια κατοικία.

Ετσι, δεν θα δικαιούνται επιχορήγηση, ενώ μέχρι πρότινος λάμβαναν, οι οικογένειες με παιδιά τα οποία φοιτούν εκτός της πόλης τους νοικιάζοντας μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι. Στη συντριπτική πλειονότητα τα μισθωμένα διαμερίσματα δεν είναι δηλωμένα στην Εφορία στο όνομά τους. Οι γονείς τους τα δηλώνουν ως δευτερεύουσα μισθωμένη κατοικία. Εκτός ενισχύσεων μένει το κοινόχρηστο ρεύμα πολυκατοικιών αλλά και το ρεύμα εξοχικών.

patrasevent/gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...