Τι είπαν Τσακαλώτος – Δραγασάκης – Στουρνάρας για την Αξιολόγηση!

Τσακαλώτος – Δραγασάκης – Στουρνάρας

Συνάντηση με θέμα την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είχαν οι κύριοι Τσακαλώτος, Δραγασάκης και Στουρνάρας, με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω και από την αλλαγή στις διοικήσεις των Τραπεζών και ειδικά σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, όπου η διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την συμφωνία με τους δανειστές, πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες σχετικά με τις διοικήσεις, των συστημικών τραπεζών, με την Εθνική να έχει προχωρήσει με την διαδικασία πρόσκλησης για την κάλυψη των θέσεων, ενώ παράλληλα και η  Τράπεζα Πειραιώς, θα προχωρήσει σε αλλαγές στις θέσεις του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Μόλις της περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε η «nomination committee», που αποφάσισε ότι οι νέοι «καπετάνιοι» της Πειραιώς, πρέπει να ανακοινωθούν συγχρόνως και όχι σταδιακά. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως, μία μικρή καθυστέρηση μέχρι να πληρωθούν και οι δύο θέσεις.

Μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι «όλοι μιλάνε με όλους, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Ενημερώσαμε τον Γ. Στουρνάρα για την αξιολόγηση». Στην συνέχεια, πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, χαρακτήριζαν «κλειδί» την αξιολόγηση,  ως προαπαιτούμενο για να ανοίξει η κουβέντα για την ελάφρυνση του ελληνικού  χρέους. Δεν είναι τυχαία η ημέρα της συνάντησης, καθώς με το που άρχισε η εβδομάδα, ξεκίνησαν να γυρίζουν και τα γρανάζια της δεύτερης αξιολόγησης.

Κυβέρνηση και δανειστές, κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες, πριν καθίσουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες από την πλευρά των δανειστών, με τα τεχνικά κλιμάκια να αρχίζουν το «ροκάνισμα» των αριθμών της ελληνικής Οικονομίας,  για να τα βρουν έτοιμα οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών που φτάνουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Πρώτα αναμένονται οι , Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., ο Φραντσέσκο Τρούντι από την ΕΚΤ και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM. Η κυρία  Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, θα επιστρέψει στην Ελλάδα την Παρασκευή, καθώς έπρεπε να παραστεί στην κηδεία στελέχους του ΔΝΤ.

Το οικονομικό επιτελείο, θέλει να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2016 (5 Δεκεμβρίου), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, να απαιτήσει, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στα οποία έχουν δεσμευθεί οι δανειστές.

Τα «αγκάθια» τη β’ αξιολόγησης!

Όμως παρά τις επιδιώξεις  κυβέρνησης και δανειστών για μία γρήγορη αξιολόγηση, τα μέτρα είναι πολλά και ειδικά το «αγκάθι» των Εργασιακών.

Ανάμεσα σε άλλα στις μεταρρυθμίσεις που θα εξεταστούν, είναι:

-Τα Εργασιακά, με τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ να έρχονται έτοιμοι να απαιτήσουν σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες κινούνται σε πέντε βασικά πεδία. Την καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου  τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με νέες πιο ευέλικτες μορφές, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 και τον περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων με παράλληλη ανάδειξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, ως ισχυρότερων ρυθμίσεων.

Εδώ η μάχη αναμένεται σκληρή, καθώς η ελληνική πλευρά, απορρίπτει τις αιτιάσεις του Ταμείου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει το δικό του πλάνο που βασίζεται στην κοινή γραμμή Εργαζομένων και Εργοδοτών, της ελληνικής αγοράς, την στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου και το πόρισμα της επιτροπής Σοφών. Ανάμεσα σε άλλα, η ελληνική θέση περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον περιορισμό της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

– Προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο 2016- 2020 και στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εδώ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την συμφωνία των θεσμών, στην μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018, που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Δηλαδή, την μείωση των στόχων από 3,5% σε 2,5% και 2% το 2019 και το 2020.

-Ολοκλήρωση των  αποκρατικοποιήσεων και την μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερ-Ταμείο, το τελικό «οκ» για τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια και όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

-Το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών (Την ώρα που στην κυβέρνηση ήδη υπάρχουν τρεις μηχανικοί, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ).

Η ενότητα «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος», περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις, που έχουν στόχο να φέρουν την ελληνική αγορά στα μέτρα των δανειστών, με το ΔΝΤ, να θεωρεί ότι η γραφειοκρατία και τα εμπόδια στην ένταξη, αποτελούν τροχοπέδη για την Ανάπτυξη.

-Οι αλλαγές στις  διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ

– Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

– Η αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Τα «ραντεβού» των υπουργών, με τους Τροϊκανούς, θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, που οι δανειστές θα πάνε διακοπές. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει περίπου δύο εβδομάδες μετά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...