Τι εννοούμε με τον όρο “διαλειμματική νηστεία” ;

Πρόκειται για το πρότυπο διατροφής που βασίζεται στο χρονικό περιθώριο κατανάλωσης γευμάτων, χωρίς να διασαφηνίζεται το είδος των τροφών που πρέπει να καταναλωθούν.

Το πιο δημοφιλές μοτίβο είναι το 16:8, όπου η κατανάλωση γευμάτων πρέπει να γίνεται εντός 8 ωρών, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες επικρατεί νηστεία.

Που όμως αποσκοπεί ένα τέτοιο μοτίβο διατροφής;.

Μα φυσικά στη γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους..

Αποτελέσματα πολλών ερευνών μας δείχνουν πως η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προκαλέσει:.

– Υψηλό κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και εκδήλωσης νευρογενούς βουλιμίας – αδηφαγικής συμπεριφοράς κυρίως από την ελλιπή κατανάλωση τροφής, αλλά και από την έκκριση όξινων γαστρικών υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Έντονο αίσθημα κόπωσης, καθώς και διαταράσσει αρνητικά τον ύπνο του ατόμου.

– Αφυδάτωση του οργανισμού (το άτομο μπορεί να παραμελήσει την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού).

– Ζάλη, ναυτία, ημικρανίες κ.λ.π.Έχει αποδειχθεί επίσης και η συσχέτιση της βιοχημείας του κορεσμού με τη διάθεση. .

Η δράση των νευροδιαβιβαστών (π.χ. ντοπαμίνη, σεροτονίνη) επηρεάζεται αρνητικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές και σε κατάθλιψη. Επίσης, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνη του στρες.. Στα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, να προσθέσουμε την βελτίωση του μεταβολισμού του σακχάρου στο αίμα, καθώς και μακροπρόθεσμα στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με το ποιες ομάδες ατόμων μπορούν να ακολουθήσουν τη διαλλειματική νηστεία σύμφωνα πάντα με τη σωστή καθοδήγηση των ειδικών καθώς και από ποιους θα πρέπει να αποφεύγεται το συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...