Τι ζητάει το Ταμείο για το νέο πρόγραμμα: Επίσκεψη Λαγκάρντ στην Αθήνα

Πότε θα εκταμιευτεί η υπό-δόση των 7,7 δις ευρώ – Τα τρία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης – Διευκρινήσεις ζητά η Κομισιόν για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ

Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, βρίσκεται η Αθήνα, αλλά το ΔΝΤ επιμένει ότι υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν. Από την κυβέρνηση υποβαθμίζεται το ζήτημα, με τις υποχρεώσεις να χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα» και ευρωπαϊκές πηγές να φτάνουν στο σημείο να το χαρακτηρίζουν ως «λεπτομέρεια», όμως το Ταμείο στέλνει την εκταμίευση μετά της 10 Ιουλίου.

Η πρώτη υπό-δόση ύψους 7,7 δις ευρώ, αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 10ης Ιουλίου και με αυτά τα χρήματα αναμένεται να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του καλοκαιριού ύψους 6,9 δις ευρώ και 800 εκατ. ευρώ να πάνε προς την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Η πρώτη υποχρέωση είναι η πληρωμή των 2 δις ευρώ για ομόλογα ιδιωτών στις 17 Ιουλίου. 

Το καλύτερο σενάριο, προέβλεπε έγκριση της εκταμίευσης μετά την αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  (ESM) και είναι αρμόδιο για την εκταμίευση, όμως το πιθανότερο είναι να προηγηθεί το Eurogroup, στις Βρυξέλλες, να εξεταστεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και μετά να απελευθερωθούν τα χρήματα.

Το θέμα, σηκώνουν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βλέπουν συγκεκριμένα μέτρα ως εκφραστικά του χαρακτήρα του προγράμματος και θέλουν να τα δουν να υλοποιούνται το ταχύτερο.

Τα προαπαιτούμενα που καθυστερούν την δόση

 Τρία είναι τα σημαντικά προαπαιτούμενα. Πρώτον την νομική κάλυψη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων (μέχρι το Μάιο είχε γίνει το 4%), δεύτερον την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, ζητούν νομικές διαβεβαιώσεις για το κατά πόσο είναι συνταγματική η περικοπή των συντάξεων (που έχει νομοθετηθεί για να εφαρμοστεί μετά το μετά το 2018), το θέμα είναι πολύ  σημαντικό, γιατί από αυτόν τον επανυπολογισμό, θα προκύψει και η «προσωπική διαφορά», ενώ τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν και για την περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ, ή 1,7 δις ευρώ από το 2019! Με δεδομένο ότι οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ θεωρούν αυτό το μέτρο ως απαραίτητο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί ξαφνικά από μία δικαστική απόφαση.

Εκτός από τα τρία προαπαιτούμενα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ, υπάρχει ακόμα ένα θέμα που φαίνεται να έχει ενοχλήσει την Κομισιόν και δεν είναι άλλο από το σχέδιο προσλήψεων στους Δήμους. Οι θεσμοί ήδη έχουν ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τις προσλήψεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, η Κομισιόν, θέλει να δει και την οριστική διευθέτηση του θέματος με τις διώξεις του ΤΑΙΠΕΔ (έχει αρθεί το σχετικό βούλευμα), αλλά και τις διώξεις στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όλες οι απαιτήσεις του Ταμείου, θεωρούνται σημαντικές  για την νέα συμφωνία, με το μίνι-μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με το Ταμείο, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Ευρωπαίων για την συμμετοχή του Ταμείου στο Πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) το οποίο είναι μία ξεχωριστή συμφωνία που θα υπογράψουμε με το ΔΝΤ η οποία θα «κουμπώσει» χρονικά πάνω στο 3ο μνημόνιο. Θα περιλαμβάνει και χρηματοδότηση 2 δις ευρώ, τα οποία όμως δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Για αυτό λέγεται και Stand-By Arrangement (SBA), αλλά ούτως ή άλλως θα έχει πολύ πιο ακριβό επιτόκιο από τα δάνεια του ESM, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην βιάζεται να τα εκταμιεύσει. Το πιθανότερο είναι να μην εκταμιευτούν καθόλου, αφού και από το κατά πολύ φτηνότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αναμένεται να περισσέψουν περίπου 27,4 δις ευρώ.

Για την επικύρωση της συμφωνίας, αναμένεται επίσκεψη Λαγκάρντ στην Αθήνα, αφού έχουν κλείσει οι τελευταίες εκκρεμότητες. Από την πλευρά του Ταμείου, το πρόγραμμα αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 27 Ιουλίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291395-Ti-zetaei-to-Tameio-gia-to-neo-programma-Episkepse-Lagkarnt-sten-Athena ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...