Τι ζητά ο Σόιμπλε για νέο δάνειο και κούρεμα χρέους

Τι ζητά ο Σόιμπλε για νέο δάνειο και κούρεμα χρέους
Είσπραξη φόρων, απελευθέρωση αγοράς εργασίας, κτηματολόγιο και ιδιωτικοποιήσεις τα προαπαιτούμενα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών
Εκτεταμένες παραχωρήσεις, με αντάλλαγμα την επίσπευση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι διατεθειμένο να κάνει το προσεχές διάστημα το Βερολίνο, όπως αποκαλύπτει αναλυτικό ρεπορτάζ του Spiegel.

Κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Oικονομικών την οποία επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι “τεράστιες”: βασικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν “αναξιόπιστα”, η κατάρτιση ενός κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη όσο θα έπρεπε.

Λόγω των ελλείψεων, οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων ύψους 8,3 δις ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει όμως να εκταμιευθεί το αργότερο το Μάιο, διαφορετικά η Αθηνά δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της ύψους 10 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τους όρους τις Τρόικας όσο αφορά τον προϋπολογισμό.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτές τις ανάγκες ως «μοχλό πίεσης» προς την Αθήνα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μπροστά όμως στον κίνδυνο αναβίωσης μιας νέας κρίσης του ευρώ αλλά και για να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει εντός των επόμενων εβδομάδων «εκτεταμένες παραχωρήσεις».

Στην έκθεση του υπουργείου αναφέρονται τρία σχετικά μέτρα που όμως θα μπορούσαν και να συνδυαστούν μεταξύ τους:

– πρώτον, ένα “περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα” ύψους 10 έως 20 δις ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, χωρίς όμως το ΔΝΤ,

– δεύτερον, να εκδώσει η Ελλάδα ξανά ομόλογα που εκ των πραγμάτων θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών,

– και τρίτον, παρά τις διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που αυτή τη φορά θα το επωμιστούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας

Εντούτοις το Βερολίνο δεν σκοπεύει να περιοριστεί μόνο στη χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως γράφει το Spiegel, σε «ένδειξη καλής θέλησης» η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει νέα ώθηση στην υπάρχουσα διμερή συνεργασία με ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο όλα τα γερμανικά υπουργεία θα πρέπει να καταθέσουν τις επόμενες εβδομάδες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας. Από το Εργασίας είναι γνωστό ότι θα καταθέσει προτάσεις που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση ενώ το Οικονομικών για τη λειτουργία των φορολογικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ενάμιση μήνα μετά το σχηματισμό της, η νέα γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε άμεση υλοποίηση σχετικής δέσμευσης της κυβερνητικής συμφωνίας, όπου αναφέρεται ρητά η στήριξη της Ελλάδας σε διμερής επίπεδο αλλά και η αναβάθμιση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός θεσμού συνεργασίας των ελληνικών και γερμανικών δήμων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...