Τι θα ήθελαν

Τι θα ήθελαν

Δεν ξέρουμε τι «μύγα τσίμπησε» ορισμένους και θυμούνται ότι χαίρονται, ανακαλύπτοντας, με καθυστέρηση, σχεδόν, τεσσάρων χρόνων, ότι υπήρξε και παραβίαση του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που προέκυψε η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λες και η κυβέρνηση Σαμαρά (τρικομματική σε αρχική φάση) σχηματίστηκε με σχολαστική τήρηση των καταστατικών-εσωκομματικών διαδικασιών, στους επιμέρους σχηματισμούς. Για να μην πάμε πιο πίσω, στο πως προέκυψε και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η λες και οι ίδιοι, οι όψιμα καταγγέλλοντες, δε γνωρίζουν πως δε θα υπήρχε η σύμπραξη τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την ισχυρή βούληση και επιβολή του προέδρου του κόμματος. Ας δεχθούμε, ωστόσο, για την οικονομία της συζήτησης, ότι, την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, επικρατούσε η λογική απαράκαμπτης τήρησης των ιδεολογικών αρχών ή των καταστατικών διαδικασιών, στο πλειοψηφούν κόμμα.

Τι θα συνέβαινε; Με δεδομένο πως ούτε οι όψιμοι επικριτές αμφισβητούν πως δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές, αν λάβουμε υπόψη τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- εκείνη την εποχή- το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν, η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Να θυμίσουμε, απλώς, για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κριτικής, πως η χώρα, εκείνη τη στιγμή, βρισκόταν «στον αέρα», σε ότι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Καθώς εξέπνεε το προηγούμενο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (Μνημόνιο), αφού και η παράταση που είχε δοθεί, από τους δανειστές, έληγε στις 20 Φεβρουαρίου. Τι, ακριβώς, πιστεύουν ότι θα έπρεπε να γίνει, εκείνη την κρίσιμη στιγμή, οι «υπεύθυνοι» επικριτές; Να είχε μείνει ακυβέρνητη η χώρα, την ώρα που εξέπνεε το πρόγραμμα, με ότι τούτο θα σήμαινε;

Αλλά και επί του πρακτέου: Τι θα προέκυπτε από την εκ νέου προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία; Εχοντας υπόψη και τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα, μερικούς μήνες αργότερα, ακόμη δε περισσότερο, τις δημοσκοπικές καταγραφές εκείνης της περιόδου, ότι θα είχαμε, κατά πάσα πιθανότητα, αναπαραγωγή των ίδιων εκλογικών συσχετισμών.

Η μόνη διαφοροποίηση, ενδεχομένως, με βάση και τις δημοσκοπικές καταγραφές της περιόδου, θα ήταν, η σημαντική εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και στα όρια της αυτοδυναμίας. Λέτε αυτός να είναι ο, ετεροχρονισμένος, καημός των όψιμων επικριτών;

Η, μήπως, ότι ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης, με τη σύμπραξη των ΑΝΕΛ, ανέτρεψε τη σχεδιασμένη «πρόσκρουση στο παγόβουνο»;

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/344921-Ti-tha-ethelan ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...