Τι θα γίνει τελικά με τα ανασφάλιστα οχήματα;

Νέα ρύθμιση θα καταργεί το πρόστιμο για όσους ασφαλίσουν το Ι.Χ. τους!

 Μετά την «κεραμίδα» του προστίμου 250 ευρώ για περίπου 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες ανασφάλιστων Ι.Χ., ξεκαθαρίζει το τοπίο και το οικονομικό επιτελείο, φέρεται να ετοιμάζει δεύτερη ευκαιρία! Κάτι το μεγάλο πλήθος των προστίμων, κάτι τα λάθη που σύμφωνα με εκτιμήσεις ασφαλιστών ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες και κάτι η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα ρύθμιση ώστε να γλυτώσουν από τα πρόστιμα, όσοι «μετανοήσουν» και σπεύσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους εντός προθεσμίας που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες και πιθανολογείται ότι θα φτάνει τους 2-6 μήνες.

 Το υπουργείο επανεξετάζει το πρόστιμο των 250 ευρώ για τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων και μελετά την κατάθεση μίας νέας νομοθετικής ρύθμισης που ουσιαστικά θα ανοίξει «θύρα απόδρασης» όσων βρέθηκαν σε αδιέξοδο, μετά τα μηνύματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) της 16ης  Ιουνίου. Προϋπόθεση για να «σβηστεί» το πρόστιμο, θα είναι να ασφαλίσουν το όχημά τους, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.  

Για τους «αμετανόητους», όσους δεν ασφαλίσουν το όχημα ή οχήματά τους, τότε θα βρεθούν  απέναντι σε αυστηρές κυρώσεις, με μεγαλύτερα πρόστιμα, ενδεχομένως και με απώλεια της άδειας οδήγησής τους.

Το μεγάλο «αγκάθι»  αυτού του προστίμου είναι οι περιπτώσεις όπου το πρόστιμο επεβλήθη λανθασμένα. Δηλαδή οχήματα βρέθηκαν ανασφάλιστα, ενώ είχαν ασφάλιση ή υπήρχε κάποιο λάθος στα στοιχεία με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν πρόστιμα για οχήματα που κάποιος δεν είχε στην κατοχή του.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οι πιο συνηθισμένες περίπτωσης λάθους, είναι αν το όχημα έχει κλαπεί ή καταστραφεί και ενώ ιδιοκτήτης έκανε το αυτονόητο να ειδοποιήσει τις αστυνομικές αρχές για το συμβάν και αυτό να έχει καταγραφεί επισήμως, δεν πήγε μετά να το δηλώσει στο υπουργείο Οικονομικών. Στην τελευταία περίπτωση, το υπουργείο συνεχίζει να έχει στα στοιχεία τους το Ι.Χ. σε χρήση, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να στέλνει και τους λογαριασμούς για τα τέλη κυκλοφορίας.

Όμως, γιατί έγινε τέτοιο μπέρδεμα σε αυτές τις διασταυρώσεις; Η απάντηση είναι ότι οι διασταυρώσεις έγιναν σε πολύ διαφορετικά στοιχεία, που αντλήθηκαν από τη   βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών (9,5 εκατ. οχήματα), τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών (6,5 εκατ. οχήματα) και τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, που από πολλούς θεωρείται και η πιο έγκυρη και αριθμεί περίπου 5,8 εκατ. ασφαλισμένα οχήματα.

Αν κάποιος ανήκει σε μία από τις περιπτώσεις των λαθών, τότε σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ,  θα πρέπει αν το όχημα ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)

Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης

Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ.237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/289422-Ti-tha-ginei-telika-me-ta-anasphalista-ochemata ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...