Τι καιρό θα κάνει έως τις 20 Αυγούστου

Τι καιρό θα κάνει έως τις 20 Αυγούστου
Με την απομάκρυνση της θερμής αντικυκλωνικής έξαρσης προς τα Ανατολικά, και την ενίσχυση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων με το επιφανειακό θερμικό χαμηλό της Ανατολικής Μεσογείου, διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για πνοή Βορείων ανέμων και μεταφορά “δροσερότερων” αερίων μαζών από τα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα προς τον Ελλαδικό χώρο.
Παράλληλα, και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το εν δυνάμει ασταθές προφίλ το οποίο θα δημιουργηθεί στην μέση τροπόσφαιρα αναμένεται να ευνοήσει την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας σε κεντρικά τμήματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 3-4 Αυγούστου 2013, αναμένεται διατήρηση των Μελτεμιού στην περιοχή του Αιγαίου και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στην Δυτική Ελλάδα θα κυμανθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα (μέχρι 37°C). Αξίζει να αναφερθεί η αστάθεια στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου, σε τμήματα της Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης η οποία θα ευνοήσει την εκδήλωση καταιγίδων κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών.

Όσον αφορά το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου, σε σύγκλιση τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν την έντονη τάση ανάπτυξης εκ νέου καλά οργανωμένης θερμής αντικυκλωνικής έξαρσης στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης (όπου οι εξαιρετικά υψηλές, για τα δεδομένα των περιοχών, θερμοκρασίες θα διατηρηθούν) με τάση επέκτασης προς τα Βαλκάνια και με ταυτόχρονη τάση ανάπτυξης υφεσιακών συνθηκών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Ευρώπης με τις χαμηλές πιέσεις της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να διατηρήσει το Μελτέμι κυρίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Ελλάδα με εντάσεις της τάξης των 5-7Bf σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, το ενδεχόμενο επέκτασης δευτερευουσών διαταραχών από την Μαύρη Θάλασσα προς την Βορειοανατολική Ελλάδα έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική πιθανότητα κυμάτων αστάθειας και εκδήλωσης θερμικών καταιγίδων κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, σε τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, του Θρακικού Πελάγους και του Βορειοδυτικού Αιγαίου. Ωστόσο, η μεταφορά θερμών αερίων μαζών στην περιοχή των Βαλκανίων θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόδοση αρκετά “θερμής” χροιάς στο Μελτέμι και την διαμόρφωση αρκετά “θερμών” συνθηκών κυρίως στην Δυτική και Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα παραπάνω, στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση και ταχεία επέκταση πυρκαγιών.

Εν συνεχεία, κατά την διάρκεια του διαστήματος 11-20 Αυγούστου, θεωρώ αρκετά πιθανή την διαμόρφωση αρκετά αντικυκλωνικών και θερμών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η ένταση και δράση του Μελτεμιού είναι πιθανό να μειωθεί και να περιοριστεί στην περιοχή του κεντρικού και Νότιου Αιγαίου.

Επίσης, σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε αυτό το σενάριο, η διαμόρφωση πολύ θερμών αερίων μαζών στην περιοχή της Ελλάδας σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας των Θαλασσών, εάν συνδυαστεί με ανάπτυξη ή επέκταση ατμοσφαιρικών διαταραχών (υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο, κυρίως όσον αφορά επέκταση διαταραχών από την Μαύρη Θάλασσα ή ψυχρών μετώπων από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης) αναμένεται να ευνοήσει την εκδήλωση καταιγίδων που θα μπορέσουν να αποκτήσουν οργανωμένο χαρακτήρα, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, το Βόρειο και Βορειοδυτικό Αιγαίο και το Βόρειο Ιόνιο. Ωστόσο, η προγνωσιμότητα γι’ αυτή την περίοδο είναι πολύ μικρή και το παραπάνω σενάριο αποτελεί προσωπική εκτίμηση βασιζόμενη στην διάταξη των συστημάτων κατά την διάρκεια της προηγηθείσας περιόδου, και της ευρύτερης διάταξης των συστημάτων που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Μέση Ανατολή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...