Τι κερδίζουμε από μία συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης!

Τέλος η δεύτερη αξιολόγηση, ώρα για την τρίτη ! – Γ’ αξιολόγηση μετά τις Γερμανικές εκλογές, ώρα για το χρέος; – Τι μας περιμένει στην γ’ αξιολόγηση, το Φθινόπωρο

Η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κλείνει την Πέμπτη και  το χρέος θα επανέλθει στην γ’ αξιολόγηση το φθινόπωρο! Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, μέσα από  τις δηλώσεις αξιωματούχων των θεσμών, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Του Κωνσταντίνου Μαραβελίδη

Στο τραπέζι, της διαπραγμάτευσης, που ουσιαστικά γίνεται ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ, είναι η Γαλλική πρόταση, που βασίζεται σε παλαιότερο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, ώστε να μην βρεθεί η χώρα σε αδιέξοδο μετά το 2022, που ανεβαίνει κατακόρυφα το κόστος πληρωμής.  Από την άλλη πλευρά, Βερολίνο και οι συν αυτώ, βλέπουν συμφωνία με αυξημένη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από αυξημένες χορηγήσεις (επιδοτήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα αύξησης απασχόλησης).

Όμως σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές της χώρας, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πέρα από το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στα Eurogroup της 24ης  Μαΐου 2016 και της 22ας Μαΐου 2017. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να περάσουν οι Γερμανικές εκλογές δεν αναμένεται καμία σημαντική πρόοδος, με τους δανειστές, να επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «αν χρειαστεί» μετά το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Πρώτον, όλοι ξέρουν ότι σίγουρα θα χρειαστεί και για αυτό το ΔΝΤ επιμένει σε μισή συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τότε (χωρίς χρηματοδότηση). Δεύτερον η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετέχει στο Συμβούλιο, με τον ξένο Τύπο, να εκτιμά ότι πηγαίνουμε σε μία συμφωνία «αλά Λαγκάρντ», οπότε δεν θα υπάρχουν περιθώρια για αναβολές. Τρίτον, κανείς ξένος, δεν θέλει να πάει η υπόθεση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 22 Ιουνίου, ούτε το Βερολίνο, ούτε καν οι «σύμμαχοι» Γάλλοι και σε πλήρη συμφωνία πιέζουν για λύση το συντομότερο δυνατόν.  

Τι κερδίζουμε από μία συμφωνία στο Eurogroup

Με την συμφωνία να έρχεται εύλογο ερώτημα για πολλούς, είναι το τι κέρδισε η Ελλάδα από όλη αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση και αν πετύχαμε κάποιους από τους στόχους που είχαν τεθεί από το 2016. Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι με  τη διαπραγμάτευση, γλυτώσαμε τα πολλαπλάσια μέτρα που απαιτούσε το ΔΝΤ το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία μάλιστα, θα είναι και ενισχυμένη αν και ίσως σπάσει σε περισσότερες δόσεις. Οι θεσμοί περισσότερο από όλους θέλουν να πάρουν τα περίπου 7 δις που προβλέπεται να πληρώσει η Ελλάδα τον Ιούλιο. Επίσης, θέλουν να πληρωθούν από το πρόγραμμα και όχι από χρήματα του ελληνικού προϋπολογισμού, γιατί δεν θέλουν νέες καλοκαιρινές περιπέτειες όπως το 2015.

Η πληρωμή μέσω της δόσης, είναι και ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, που βοηθά και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές. Από την άλλη  πλευρά, μία νέα κρίση, θα απομάκρυνε την επιστροφή στης Ελλάδας στις αγορές και κατ’ επέκταση την απαγκίστρωση από την χρηματοδότηση των θεσμών. Τέλος, με το χρέος να μετατίθεται για αργότερα, το τελευταίο θέμα από αυτά που έχουν δει μεγάλη δημοσιότητα, είναι αυτό της Ποσοτικής Χαλάρωσης. Εδώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Η ΕΚΤ, έχει βάλει σαφείς όρους για να ανοίξει την πόρτα στην Ελλάδα. Ο πρώτος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ ο δεύτερος που είναι και ο δυσκολότερος, είναι  ένα βιώσιμο χρέος. Το δεύτερο φαίνεται πως θα είναι και το «αγκάθι» που θα μας κρατήσει μακριά από την φτηνή ρευστότητα της Ευρώπης, αν και υπάρχουν σενάρια, ότι στο Eurogroup, ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος, θα διεκδικήσει μία διατύπωση στην απόφαση του συμβουλίου, που θα δίνει πάτημα στον Μάριο Ντράγκι να εντάξει την Ελλάδα στο Πρόγραμμα.

Τι καλό μας φέρνει η γ΄ αξιολόγηση και γιατί είναι καλύτερο να καθυστερήσει!

Με την δεύτερη αξιολόγηση να οδηγείται στο κλείσιμο, το ενδιαφέρον αρχίζει να μετατοπίζεται προς την επόμενη. Το πρόγραμμα έχει συνολικά τέσσερεις αξιολογήσεις. Η πρώτη έκλεισε πέρσι, η δεύτερη κλείνει μάλλον την Πέμπτη και η Τρίτη, μας έρχεται το φθινόπωρο. Λόγω «παράδοσης» αναμένεται ότι θα έχει και αυτή μία καθυστέρηση, η οποία όμως ίσως μας βγει σε καλό. Αυτό για τι αν και θα περιλαμβάνει μέτρα, η συμφωνία αναμένεται να έρθει μετά τις γερμανικές εκλογές όταν και η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική στο θέμα του χρέους.  Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους «ψιθύρους» από την οδό Νίκης, υπάρχουν πιθανότητες για μία ελληνική έκδοση ομολόγου και μία δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές.

Οι μεταρρυθμίσεις της γ΄ αξιολόγησης

Αν και υπάρχει προγραμματισμός στο μνημόνιο και τα θέματα κάθε αξιολόγησης είναι γνωστά από το 2015, η σύνθεση αλλάζει. Αυτό γίνεται, είτε γιατι θέματα που δεν μπορούν να λυθούν σε προηγούμενες, πάνε σε επόμενες, είτε γιατί δημιουργούνται  νέα θέματα ανάλογα την πορεία της Οικονομίας. Γενικά, στην νέα αξιολόγηση, περιμένουμε πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη με  παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει και ανεβάσει στροφές. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ελληνική Οικονομία το φθινόπωρο του 2017 αναμένεται να έχει περάσει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και θα χρειαστεί μία-δύο ανάσες για να ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο.

Το πρώτο θέμα είναι οι επενδύσεις και το πώς βοηθά το δημόσιο στην προσέλκυσή τους. Γενικά μία πιο φιλική δημόσια διοίκηση στις επενδύσεις.

Σε αυτό το κεφάλαιο, αναμένεται να συμπεριληφθεί και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο γρήγορη και πιο φιλική για τις επενδύσεις. Μαζί με τον αναπτυξιακό και την μείωση της γραφειοκρατίας, η κατεύθυνση που θέλει η κυβέρνηση είναι να δίνονται γρηγορότερα άδειες, ώστε να υλοποιούνται γρηγορότερα τα πρόξεκτς.

Ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο, για την πραγματοποίηση επενδύσεων με στόχο να γίνει πιο φιλικό για αυτές και να ανοίξει το δρόμο σε μεγάλες επενδύσεις σε τομείς όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός.  Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε την επιτάχυνση της ανάπτυξης και υψηλούς ρυθμούς ετήσιας μεγέθυνσης της πραγματικής οικονομίας. Αυτό θα δημιουργούσε τις δυνατότητες χρηματοδότησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάτι απαραίτητο, καθώς μετά το 2022, οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές, αυξάνονται ραγδαία!

Πλαίσιο για την αξιοποίηση περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων με παράλληλη αύξηση των πακέτων που θα δίνονται στην Ελλάδα για την επόμενη πενταετία.

Άνοιγμα κλειστών θυρών, για τους επενδυτές, μέσα από την επίτευξη των στόχων ιδιωτικοποιήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν προτεραιότητα για τους θεσμούς και υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι «χρυσός» για την ελληνική Οικονομία.  Το κουαρτέτο, θα θέλει να ελέγξει την ολοκλήρωση όλων των παλαιών ιδιωτικοποιήσεων και να προχωρήσει στη θέσπιση νέων και πιο φιλόδοξων στόχων.

Εκτός από την μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη φορολογική διοίκηση, ένα από τα ζητήματα το οποίο μπαίνει στο δρόμο των αλλαγών είναι οι ρυθμοί με τους οποίους επιλύονται μέσω της δικαστικής οδού ζητήματα που αφορούν στις επενδύσεις. Μέχρι τώρα αυτό θεωρείται ότι εμποδίζει μεγάλες επενδύεις να έρθουν στην Ελλάδα και μέσα στο έτος, αναμένεται η «χελώνα» να γίνει «λαγός».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288329-Ti-kerdizoyme-apo-mia-symphonia-sto-Eurogroup-tes-Pemptes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...