Τι συζήτησαν Σταθάκης – Κανιέτε

ΓΙΑ ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για την προώθηση, χωρίς καθυστερήσεις, της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τον Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Κανιέτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα αυτό.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε επίσης τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.

Αναφέρθηκε ακόμη στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται, όπως επισήμανε, από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταθάκης, και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.

Από την πλευρά του ο κ. Κανιέτε παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».

Πρόκειται για μια φιλόδοξη δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες:
•    την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)
•    τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...