Τι συζήτησε το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές

OΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ                                  

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Όπως διευκρίνισε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat και πόσο αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016.

Ακόμα, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση – εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ – διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Oι δανειστές ζητούν επιπλέον στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις

Επιπλέον στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017 εμφανίζονται να ζήτησαν οι δανειστές κατά τη δίωρη συνάντηση με το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη.

Στη βάση αυτή συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνέστησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών.

Η δωδεκαμελής ομάδα εργασίας θα καταρτίσει έκθεση δαπανών (spending review) με την οποία θα καθοριστούν με ακρίβεια οι τομείς από τους οποίους θα περικοπούν τα επόμενα χρόνια κονδύλια, με απώτερο στόχο την δημιουργία πλεονασμάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει δημοσίευμα για «κρυφό κόφτη» στις επικουρικές

Στη διάψευση δημοσιεύματος, με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις», προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει: «Ο εβδομαδιαίος κύκλος μαύρης προπαγάνδας για τις συντάξεις συνεχίζεται από “Τα Νέα”, τα οποία πρωταγωνιστούν στην παραπληροφόρηση και στο εμπόριο φόβου.

Με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις», το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι, βάσει αναλογιστικών μελετών, “από 1/1/2017, θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων, αν προκύπτουν ελλείμματα”. Η αλήθεια, (που συνειδητά διαστρέφει η εφημερίδα), είναι ακριβώς αντίθετη.

Ο νόμος της μεταρρύθμισης δεν καθιερώνει “ρήτρα μηδενικού ελλείμματος”, που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.

Οι δε αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες αναφέρεται το παραπλανητικό δημοσίευμα, προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη ρητή διατύπωση της διάταξης, αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων, ώστε «το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».

«Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

Δεν πρόκειται το επόμενο έτος να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, θα αυξηθεί», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Υπουργείο Οικονομικών: Δεν δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολόγητου», υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά.

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι θεωρεί πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί τον Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...