Τι ψάχνουν οι διωκτικές αρχές μετά τα νέα στοιχεία και την κατάθεση του Γιάννη Σμπώκου – Σε ποιον ανήκει το κέντρο στην Κρήτη

Τι ψάχνουν οι διωκτικές αρχές μετά τα νέα στοιχεία και την κατάθεση του Γιάννη Σμπώκου - Σε ποιον ανήκει το κέντρο στην Κρήτη
Στην περιοχή Ολνεϊ, κοντά στην Ουάσινγκτον, στρέφουν ξαφνικά το ενδιαφέρον τους ο ΣΔΟΕ και οι δικαστικοί λειτουργοί για να εντοπίσουν τα «ίχνη» από τις μίζες, ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του «σκανδάλου Τσοχατζόπουλου» με την εμπλοκή και του προφυλακισθέντος πρώην Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γιάννη Σμπώκου.
Η νέα αυτή έρευνα, όπως γράφει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ  έχει στηριχθεί σε μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και σε έγγραφα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέλος της οικογένειας του κ. Σμπώκου έχει προχωρήσει προσφάτως στην αγορά ακινήτων μεγάλης αξίας στα περίχωρα της Ουάσινγκτον, αλλά πιθανόν και σε άλλες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Τα ερώτηματα πληθαίνουν καθώς διαπιστώνεται ότι ο αγοραστής των ακινήτων, συγγενής του κ. Σμπώκου, έχει ειδική θέση σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και σπουδές σχετικά με την «κανονιστική συμμόρφωση», κλάδος που αφορά εκτός των άλλων (τήρηση κανόνων δεοντολογίας κ.λπ.) και την εκπαίδευση των εργαζομένων για τους κινδύνους που ενέχει τυχόν παράβαση βασικών κανόνων, όπως περί διαφθοράς, απάτης, κακής χρήσης προσωπικών δεδομένων, αλοίωσης οικονομικών καταστάσεων κ.ά.
Παράλληλα, μυστική έρευνα φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί από τον ΣΔΟΕ και τους δικαστικούς λειτουργούς για τυχόν «επενδύσεις» από τις μίζες σε νυχτερινό κέντρο του Ηρακλείου για το οποίο έχουν υπάρξει αναφορές ότι σχετίζεται ιδιοκτησιακά με τον κ. Σμπώκο.
Τα εγκαίνια και το λάθος

Εναυσμα των ερευνών των δικαστικών λειτουργών και των ελεγκτών του ΣΔΟΕ αποτέλεσαν αρχικά πληροφορίες ότι «το μυστικό των χρημάτων του κ. Σμπώκου κρύβεται στις ΗΠΑ, όπου ζουν τα τελευταία δέκα χρόνια συγγενείς του».

Ενα δεύτερο σημείο ελέγχου είναι ένα σημείωμα του Ακη Τσοχατζόπουλου που ανακαλύφθηκε στην οδό Κομνά Τράκα και μιλάει για «επιστροφή από τον Σμπώκο του πακέτου των 10 εκατ. ευρώ που παρέλαβε ο ίδιος προσωπικά από μέλος γνωστού επιχειρηματικού ομίλου στο σπίτι του στον Φεβρουάριο του 2003, όπου είχε κληθεί με υπόδειξή μου».

Οταν ο κ. Σμπώκος εκλήθη να απολογηθεί, προ τριών εβδομάδων, στους δικαστικούς λειτουργούς, υποστήριξε ότι «το μέλος του επιχειρηματικού ομίλου τον οποίο μνημονεύει ο κ. Τσοχατζόοπουλος, τον γνώρισα κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο χωριό μου, στα Ανώγεια της Κρήτης. Ο Πατριάρχης είχε κληθεί να εγκαινιάσει ένα ίντερνετ καφέ που έγινε από την ενορία του χωριού μου στην μνήμη του διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργού αδερφού μου Κωνσταντίνου Σμπώκου. Αυτό έγινε το 2000 ή το 2001. Εκεί γνώρισα τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που συνόδευε τον Πατριάρχη και συζήτησα μαζί του για την κόρη μου, η οποία τότε ήθελε να εισαχθεί στην ιατρική και σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και μου είχε πει ότι μπορούσε να βοηθήσει. Τον είδα άλλη μια φορα στην Κρήτη και από τότε ποτέ ξανά».
Οπως προέκυψε από αναζήτηση στοιχείων και δημοσιεύματα εφημερίδων της Κρήτης, τα εγκαίνια του ίντερνετ καφέ, στα οποία αναφέρεται ο κ. Σμπώκος, έχουν πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου 2002, όπου πράγματι είχε δώσει το παρών ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
Ωστόσο ο κ. Σμπώκος δεν θέλησε να αναφέρει στους δικαστικούς λειτουργούς ότι βροντερό παρών στην ίδια εκδήλωση είχε δώσει και ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εκφώνησε και σχετικό λόγο ως υπουργός Ανάπτυξης και με τον οποίο θέλει να φαίνεται μονίμως αποστασιοποιημένος.
Από την περαιτέρω ανάλυση προκύπτει και κάτι άλλο, πιο σημαντικό. Στη διάθεση του «Βήματος» βρίσκονται στοιχεία φοίτησης της κόρης του κ. Σμπώκου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα από το φθινόπωρο του 2001, δηλαδή πολλούς μήνες προτού ζητηθεί η υποτιθέμενη βοήθεια του επιχειρηματία στα εγκαίνια του ιντερνετ καφέ, τον Ιούνιο του 2002.

Το λάθος, δηλαδή, του κ. Σμπώκου στη χρονολογία μπορεί να μην είναι διόλου τυχαίο προκειμένου να μην αποκαλύψει πώς και με ποια αιτία συνάντησε τον ιδιώτη για τον οποίο μιλάει και ο κ Τσοχατζόπουλος.

Οι αγορές ακινήτων

Η κόρη του πρώην στενού συνεγάτη του κ. Τσοχατζόπουλου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα – με την ειδικότητα της παιδιάτρου – τον Μάιο του 2006.

Στη διάρκεια των σπουδών της στη Φλόριντα η κόρη του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ γνώρισε και έναν έλληνα ομογενή, γιο ναυτικού, από κωμόπολη της Ηλείας, ο οποίος σπούδαζε εκεί από τον Αυγουστο του 2001. Στενός συγγενής της συγκεκριμένης οικογένειας είναι και ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός με παρουσία και στον πόλεμο του Ιράκ. Οι σπουδές του νεαρού ομογενούς σχετιζόταν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. όμως τα τελευταία χρόνια ασχολείται με ζητήματα «κανονιστικής συμμόρφωσης».

Η κόρη του κ. Σμπώκου παντρεύτηκε τον 32χρονο Ελληνα το 2007 στο Ηράκλειο. Στον γάμο παρευρέθηκε και ο κ. Τσοχατζόπουλος, παρ’ ότι – σύμφωνα με τον κ. Σμπώκο – οι σχέσεις τους τότε ήταν «κακές». Σύμφωνα με νεώτερες αναφορές φίλων του κ. Σμπώκου «ο Ακης είχε έρθει τότε στον γάμο απρόσκλητος».

Η κόρη του πρώην Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών και ο σύζυγός της δούλεψαν σε νοσοκομεία και εταιρείες στo Γέιλ και στην Βοστώνη. Ωστόσο αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η διαδικτυακή ανακοίνωση μεσιτικού γραφείου ότι το ζεύγος αγόρασε ακίνητο αξίας 510.000 δολαρίων στην οδό Snowberry Place, στην πόλη Ολνεϊ, κοντά στην Ουάσινγκτον. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αγορές ακινήτων και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά ,συνεργάτες του κ. Σμπώκου σημειώνουν ότι η αγορά του ακινήτου στις ΗΠΑ έγινε με έκδοση σχεδόν ισόποσου στεγαστικού δανείου. Ωστόσο ο ΣΔΟΕ και οι δικαστικοί λειτουργοί μελετούν να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ προκειμένου να ζητηθούν στοιχεία για τα χρήματα που φέρεται να χειρίζεται η στενή συγγενής του κ. Σμπώκου: όπως φαίνεται, και εκείνη και ο σύζυγος της είναι μισθοσυντήρητοι, ενώ τα τελευταία χρόνια αλλάζουν διαρκώς τόπους κατοικίας.

Το νυχτερινό κέντρο στο Ηράκλειο

Την ενδεχόμενη οικονομική σχέση του κ. Σμπώκου με μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων και νυχτερινό κέντρο στο Ηράκλειο  διερευνούν, έπειτα από καταγγελία, τα αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ και οι δικαστικοί λειτουργοί. Πρόκειται για το νυχτερινό κέντρο όπου ο κ. Σμπώκος έκανε τη γαμήλια δεξίωση για την κόρη του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΔΟΕ η εταιρεία που φέρεται ως ιδιοκτήτρια του νυχτερινού κέντρου ιδρύθηκε το 2002 με αρχικό κεφαλαιο 60.000 ευρώ. Σε μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε αλλαγή στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σταδιακή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της στις 400.000 ευρώ.

Στο διοικητικό συμβούλιο εμφανίζονται ένας συγγενής του κ. Σμπώκου (ο οποίος εργάζεται εκεί) όπως και ένας πολιτικός μηχανικός από την Κρήτη που είχε συνεργαστεί παλαιότερα σε τοπικά τεχνικά έργα μαζί με τον πρώην συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου.

Η διαχειρίστρια του νυχτερινού κέντρου στο Ηράκλειο ανέφερε στο «Βήμα» ότι «ο κ. Γιάννης Σμπώκος δεν έχει απολύτως καμια σχέση με το κατάστημά μας. Οταν έγινε ο γάμος πλήρωσε κανονικά τα χρήματα για τη δεξίωση και του κόψαμε τιμολόγιο. Δεν έχουμε όμως μαζί του καμμιά απολύτως συναλλαγή».

Από την άλλη πλευρά, στελέχη του ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι η εταιρεία παρουσιάζει συνεχώς αλλαγές διοικητικών συμβουλίων, ονομάτων και τις έδρες της στην Αθήνα. Ακόμη, στην ιδιοκτησία της φέρεται να εμπλέκεται και μια off shore εταιρεία. «Εξετάζουμε αναλυτικά όλο τον φάκελο της υπόθεσης» λένε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...