Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα

Επίσκεψη Ρέγκλινγκ στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα – Στις 10 Αυγούστου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πρώτο θέμα ήταν η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup, όμως η συζήτηση ήταν σύντομη καθώς όπως τόνιζαν μετά την συνεδρίαση, οι χθεσινές εκλογές έχουν φέρει νέα κυβέρνηση με την οποία θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα σύντομα. Αυτό παραπέμπει κάθε ουσιαστική συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο Eurogroup της 13η  Σεπτεμβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. ανέφερε πως το συμβούλιο προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα είπε ότι «Θα εξετάσουμε τα ζητήματα που θίγει στην έκθεση της Κομισιόν και γενικότερα θα συζητήσουμε την ευρύτερη πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση».

Την ανησυχία του ESM για τα μέτρα ελάφρυνσης εξέφρασε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές (τα μέτρα ελάφρυνσης) υιοθετήθηκαν από όλα τα μεγάλα κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και άρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα και ότι θα είναι μία καλή ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Πριν την συνεδρίαση, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σχετικά ότι ο στόχος του 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018 και δύσκολα αλλάζει. Αντίθετα με τις δηλώσεις Μοσκοβισί, όπου ο Επίτροπος άφησε ανοικτό παράθυρο μείωσης του στόχου, ο αξιωματούχος τόνισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο και ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που συζητήθηκε στη συνεδρίαση δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην  εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και ανατροπή κάποιον μεταρρυθμίσεων, που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές οι πολιτικές είναι στη λάθος κατεύθυνση».

Σε αυτή τη βάση είπε ότι «το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», όμως είναι ακόμα νωρίς αφού θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.  Αυτή η συζήτηση πάει τώρα για το άτυποEurogroup του Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι.

Στην Αθήνα πριν καλά – καλά γίνουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων ετοιμάζουν την επόμενη ημέρα. Εχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο, την ώρα που βρισκόνταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εurogroup.  Συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεοδώρος Σκυλακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κεντρικό θέμα ήταν η συζήτηση για τα πρώτα νομοσχέδια, με το πρώτο που θα είναι το φορολογικό να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...