Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη : Ένας Σχεδιασμός προς όφελος του συνόλου της Κοινωνίας.

Του Άγγελου Σταυρόπουλου – Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Αιτ/νίας με το Νεκτάριο Φαρμάκη.

Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας. Παρουσιάζει σημαντικές ανισότητες λόγω της γεωγραφικής ποικιλομορφίας, µε την εναλλαγή ορεινών όγκων, υδάτινων οικοσυστημάτων και σημαντικών παραγωγικών εκτάσεων.

Μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι πλέον αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν πια τα περιθώρια για έργα αμφίβολης χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας. Το παρελθοντικό μοντέλο που επικεντρωνόταν στην αποσπασματική κατασκευή έργων χωρίς κάποιο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, δε βοήθησε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Τα έργα οφείλουν να είναι στοχευμένα και εστιασμένα σε τομείς που αποδεδειγμένα υπάρχουν προϋποθέσεις και προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες θα δημιουργήσουν και θα ενισχύσουν, προκαλώντας προστιθέμενη αξία για τον τόπο και τους κατοίκους του, αυξάνοντας και το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ενδεικτικά στον τόπο μας στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών έργων με στόχο την στήριξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Αιτωλοακαρνανίας. Ανάγκη αποτελεί και η ενίσχυση δημιουργίας εταιρειών κοινού συμφέροντος που θα διαθέτουν τη παραγωγή τους σε ανταγωνιστική τιμή. Στο δευτερογενή τομέα, απαιτείται η δημιουργία Βιοτεχνικών Πάρκων, κατάλληλα χωροθετημένων και με τις απαραίτητες υποδομές να διευκολύνουν και να εξυπηρετούν την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναγκαία και η ενίσχυση των μεταποιητικών μονάδων που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη πρωτογενή παραγωγή. Ο Τουριστικός τομέας είναι τομέας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης λόγω ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακτογραμμών είναι αναξιοποίητο. Στη κατεύθυνση αυτή απαιτείται και η χωροθέτηση των χρήσεων γης, αλλά και ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε κάθε έργο τουριστικό να αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Η παλαιοκομματική λογική που ο πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης υλοποιούσε έργα προς ικανοποίηση πολιτικών φίλων και κομματικών υποστηρικτών πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί. Η εποχή που οι μπετονιέρες και jcb βρίσκονταν στη διάθεση της προεκλογικής εκστρατείας κάθε υποψηφίου πρέπει να τελειώσει. Στη θέση της να αρχίσει μια Νέα Εποχή σοβαρότητας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Στην κατεύθυνση αυτή της λογικής θα πρέπει ως νέα περιφερειακή αρχή να κινηθούμε εάν θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει προς όφελος όλων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...