Υποτίθεται πάντως ότι η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελείται από πόλεις-κράτη πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια τώρα κ. Δήμαρχε

«Τοπικιστολαϊκιστές. Ή γενετειροδημαγωγοί»: Σχόλιο για το διάλογο Λύρου–Μητσοτάκη στη Βόνιτσα

Σήμερα, Μεσολογγίτες και Αγρινιώτες, Χανιώτες και Ηρακλειώτες, Λαρισινοί και Βολιώτες κ.ο.κ. έχουν τις αρμονικές σχέσεις των Αθηναίων με τους Αβρητίτες, των Ιουδαίων με τους Σαμαρείτες.

Κάθε τόπος καπαρώνει τα πρωτεία στην παλικαριά, τη γνησιότητα, την ομορφιά, την ντομπροσύνη, το ανυπότακτο πνεύμα. Αν πιστεύουμε πως η γενέτειρά μας είναι το πιστοποιητικό της υπεροχής μας, η απόδειξη των εξαιρετικών ικανοτήτων μας, καταντάμε αγρίως τοπικιστές.

Κι όταν χρησιμοποιούμε τον τόπο όπου γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε σαν δικαιολογητικό για τη ροπή μας στην υπερβολή και τη θεατρινίστικη ελαφρότητα, γινόμαστε και λαϊκιστές.

Το άθροισμα προκύπτει εύκολα: τοπικιστολαϊκιστές. Ή γενετειροδημαγωγοί.” υπογράμμιζε σε άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πριν μερικά χρόνια ο συμπατριώτης μας, δημοσιογράφος, Παντελής Μπουκάλας.

Οι παραπάνω γραμμές γίνονται κάτι παραπάνω από επίκαιρες, εξαιτίας απόψεων που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο όχι μόνο από απλούς πολίτες αλλά από θεσμικούς παράγοντες της περιοχής του Μεσολογγίου αλλά και άλλων περιοχών.

Απόψεις όμως που συνοδεύονται από ανάλογες συμπεριφορές με κραυγαλέο παράδειγμα αυτό του δημάρχου Μεσολογγίου που «ζήτησε τα ρέστα» από Φαρμάκη και Αποστολάκη διότι δεν του επετράπη η είσοδος στο αεροδρόμιο του Ακτίου κατά την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους την περασμένη Παρασκευή! (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Δηλαδή, ο Κώστας Λύρος  επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασε με οξύ τρόπο το «παράπονό» του για την «πόρτα που έφαγε».  Που και πως όμως;

Σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Έτσι το ερώτημα που τίθενται είναι εάν ο κ. Λύρος είχε εκφράσει την επιθυμία ή την πρόθεση να είναι παρών στην υποδοχή του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να υπάρξει η σχετική άδεια. Κατά την εκτίμησή δεν την είχε εκφράσει και θεώρησε ότι λέγοντας «είμαι ο δήμαρχος της πρωτεύουσας» θα άνοιγε η πύλη του αεροδρομίου…

Έκφραση που επανέλαβε και πάλι λίγο αργότερα ενώπιον του πρωθυπουργού στη Βόνιτσα κατά το διάλλειμα για καφέ… Με τα γνωστά σχόλια…

Για επίλογο βάζουμε μια ακόμη ανάλογη αναφορά του Παντελή Μπουκάλα κατά  του τοπικισμού: «Με τέτοιες ελαφρότητες όμως τρυγούν ψήφους και ηγεμονεύουν πολιτικά διάφοροι καλοί καγαθοί συμπατριώτες μας.

Και δεν πρόκειται εντέλει για ελαφρότητες, γιατί τέτοια άκρως δημαγωγικά κηρύγματα λειτουργούν διχαστικά.

Υποτίθεται πάντως ότι η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελείται από πόλεις-κράτη πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια τώρα

mesologginews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...