Τορπιλίζει η Μέρκελ το κούρεµα των οφειλών

Τορπιλίζει η Μέρκελ το κούρεµα των οφειλών
Τορπιλίζει η Μέρκελ το κούρεµα των οφειλών

ΓΙΑ μια ακόμη φορά η Γερμανία γίνεται τροχοπέδη για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε αποφάσεις που οδηγούν στην αμοιβαιοποίηση του Δημόσιου χρέους.

Στην κατεύθυνση αυτή απέκλεισε κατηγορηματικά και το σχέδιο που επεξεργάζονται μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και για γενναίο κούρεμα τοξικών οφειλών στις οποίες είναι εκτεθειμένοι ιδιώτες και επιχειρήσεις απέναντι σε τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

Το αίτημα αυτό που έχει διατυπωθεί από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ειδικά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αν δεν αποφασιστεί ένα μεγάλο κούρεμα οφειλών στο Δημόσιο και χρεών στις Τράπεζες, το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα καταρρεύσει.

Ήδη στον τουρισμό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι τραγικές συνέπειες, με εκατοντάδες μικρά ξενοδοχεία να έχουν βγει στο σφυρί.

Με εξαίρεση τους μεγάλους ομίλους που διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση κι έχουν τη στήριξη των τραπεζών, οι μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Η ίδια η κατάσταση επικρατεί και στους επαγγελματίες της εστίασης.

Ένα μεγάλο ποσοστό δεν πρόκειται να ανοίξει γιατί οι ιδιοκτήτες τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με συσσωρευμένα χρέη σε εφορίες, Ταμεία και τράπεζες και χωρίς κεφάλαια κίνησης.

Πρόκειται για το λεγόμενο σπιράλ του θανάτου, που απειλεί να εξαφανίσει δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφικές.

Γι’ αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να περάσει το γερμανικό βέτο για κούρεμα χρεών και οφειλών.

Άλλωστε τόσο οι τράπεζες όσο και το Δημόσιο τάσσονται υπέρ του κουρέματος των οφειλών γιατί σε διαφορετική περίπτωση ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα βρεθεί σε απόλυτη αδυναμία, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να φορτωθούν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Τα παιχνίδια των Γερμανών περιλαμβάνουν ακόμη και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Η προσφυγή στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εντάσσεται στην τεχνητή καθυστέρηση που μεθοδεύει η Καγκελαρία στη συγκρότηση του Ταμείου.

Το Βερολίνο φαίνεται ότι αδιαφορεί για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να κερδοσκοπήσει, αφού οι γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί με τεράστια κεφάλαια θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, σβήνοντας από τον χάρτη τις επιχειρήσεις των Χωρών του Νότου.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...