Τουρκία: Η λίρα υποχωρεί – Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα

Τουρκία: Η λίρα υποχωρεί – Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα
Τουρκία: Η λίρα υποχωρεί - Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα


03/06/2020 – 17:14

Η τουρκική λίρα σημειώνει συνεχείς πτώση σε σχέση με το δολάριο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Τουρκίας να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε δεν θα επιτρέπει στους επενδυτές να δημιουργούν αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης που επενδύουν κυρίως σε περιουσιακά στοιχεία συναλλάγματος, ενώ θα αρχίσουν να φορολογούν τα υπάρχοντα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, το Συμβούλιο Κεφαλαιαγορών δήλωσε ότι έχει αναστείλει τις εγκρίσεις για κεφάλαια των οποίων οι τίτλοι σε συνάλλαγμα αποτελούν τουλάχιστον το 80% των συνολικών συμμετοχών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιβάλει φόρο 15% στη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα.

Παρόλα αυτά, περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, από το μέγεθος των κεφαλαίων επηρεάζονται από τα νέα μέτρα. Αυτό λοιπόν, πρόκειται για ένα μικρό μέγεθος σε σύγκριση με τις καταθέσεις 195,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχονται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Τα πρόσφατα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν περαιτέρω τη ζήτηση συναλλάγματος», δήλωσε ο Evren Kirikoglu, ανεξάρτητος στρατηγικός αγορών στην Κωνσταντινούπολη.

«Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν για το εγχώριο εκδοθέν χρέος συναλλάγματος, πιθανώς επειδή η εγχώρια αγορά συναλλάγματος θα είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης στο μέλλον», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Επίσης, σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται μέρες μετά την αύξηση των φόρων επί των μεμονωμένων αγορών σε ξένο νόμισμα. Μια σειρά από προηγούμενους περιορισμούς απαγόρευσε ουσιαστικά στις τοπικές τράπεζες να διαπραγματεύονται τη λίρα με ξένα ιδρύματα, περιορίζοντας το ποσό που μπορούν να δανείσουν υπεράκτια στο 0,5% των ιδίων κεφαλαίων τους.

Παρόλα αυτά, οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η χώρα κινείται προς κάποια μορφή ελέγχου κεφαλαίου περιορίζοντας την ανταλλαγή της τουρκικής λίρας, ενώ η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έχει τέτοια κίνητρα.

Αυτό όμως, θα ήταν μια ανακούφιση για πολλούς επενδυτές, αφού η Τουρκία διατηρήσει έναν από τους πιο ανοιχτούς λογαριασμούς κεφαλαίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εξακολουθεί όμως να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισροές ξένων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Μέχρι στιγμής, η λίρα έχει χάσει 12% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύτηκε 0,7% ασθενέστερα στα 6,7575 ανά δολάριο από την 1:59 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...