Τουρκικές προκλήσεις με προσευχή έξω από την Αγία Σοφία και drone στα σύνορα (video)

Τουρκικές προκλήσεις με προσευχή έξω από την Αγία Σοφία και drone στα σύνορα (video)
Τουρκικές προκλήσεις με προσευχή έξω από την Αγία Σοφία και drone στα σύνορα (video)

29/05/2020 – 10:13

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει σόου στην Αγία Σοφιά, καλώντας τελικά και για προσευχή το βράδυ της 29ης Μαΐου, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και στα σύνορα στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, ο γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας έκανε επίδειξη drone στα τουρκο – ελληνικά σύνορα με αφορμή την επέτειο της 29ης Μαΐου, κάνοντας και ανήρτηση στο twitter τη διαδρομή. Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη, έξω από την Αγία Σοφία έχει χτιστεί, μάλιστα, εικονικό τείχος για τις σχετικές εκδηλώσεις.

Όπως είχε ανακοινωθεί, την Παρασκευή (29/05) ανοίγουν ξανά τα τζαμιά για τους πιστούς, μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον κορωνοϊό, και για πολλούς δε θεωρήθηκε τυχαία η ημερομηνία που επέλεξε ο τούρκος πρόεδρος να γίνει αυτό. Όπως δεν είναι τυχαία το γεγονός οι εκδηλώσεις για την Άλωση να γίνουν φέτος έξω από την Αγία Σοφία.

Πιο αναλυτικά, ο μικρότερος γαμπρός του Ερντογάν, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο «εθνικός κατασκευαστής» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, ανήρτησε στο twitter φωτογραφία με τη διαδρομή ενός drone στους αιθέρες κοντά στα τουρκο – ελληνικά σύνορα, στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «1453 ΤΒ2» για να… τιμήσει την επέτειο της 29ης Μαΐου.

Στο μήνυμά του ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ κάνει ειδική μνεία στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Μωάμεθ του Πορθητή την εποχή που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη: «Πρωτοπόρος για την εποχή του, κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 21 ετών, μέσω της τεχνολογίας. Σήμερα, η νέα γενιά ακολουθεί πιστά το μονοπάτι που χάραξε ο Πορθητής, αναπτύσσοντας την επιστήμη και την τεχνολογία».

Την ίδια ώρα, προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (29/05), θα πραγματοποιηθεί προσευχή στην Αγία Σοφία, με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Θα γιορτάσουμε μαζί με το έθνος μας τη χαρά της κατάκτησης», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοινώνοντας το πρόγραμμα για την επέτειο της Άλωσης, είπε ότι «στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την άλωση που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή». Όπως είχε κάνει ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ανεβαίνοντας το 1453 στην Αγία Τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς. Έξω από την Αγιά Σοφιά έχει χτιστεί, μάλιστα, εικονικά τείχη. Εκεί όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις, ανάμεσα στην Αγιά Σοφιά και το μπλε τζαμί. Διευκρινίζεται ότι η Αγιά Σοφιά παραμένει μουσείο, αλλά η επιλογή του χώρου για τους εορτασμούς μόνο τυχαία δεν είναι. Νωρίτερα, ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο αναφοράς στην ασιατική Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά ανακοινώθηκε πως ακυρώθηκε η προσευχή έξω από την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει ότι δε θα κάνει την Παρασκευή (29/05) την μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής (29/05) στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, σκέφτηκε να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών την 29η Μαΐου στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Μάλιστα είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453 που εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) για τους Τούρκους. Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

Έτσι θα γίνει η προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 21.30 (σ.σ. ώρες Ελλάδας και Τουρκίας είναι ίδιες), θα προβληθούν εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- που θα δείχνουν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την «άφιξη» του στην Αγιά Σοφιά. Προφανώς η προβολή θα γίνει στο «τείχος» που έχει ήδη στηθεί γύρω από την Αγιά Σοφιά από νωρίς το πρωί…

Εκεί, θα διαβαστεί και η προσευχή της νίκης: πρόκειται για το 48ο κεφάλαιο (σούρα) από το Κοράνι. Αποτελείται από 29 στίχους, που αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, η οποία επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ, και πρόκειται για μία νίκη, έναν θρίαμβο. Στη συνέχεια, γίνονται αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών μέσω… βίντεο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή ενός χάρτη στον προτζέκτορα που έχει στηθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, και θα δείχνει την κατάκτηση της Πόλης.

Συναυλίες, τοξοβόλοι και βραβεία ποίησης

Ο κορωνοϊός χάλασε τα σχέδια του «σουλτάνου», ο οποίος κάθε χρόνο συνηθίζει να… ρίχνει πολύ χρήμα για να κάνει όσο γίνεται πιο εντυπωσιακό τον «εορτασμό» με 3D απεικονίσεις και ό,τι άλλα εφέ μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Παρόλα αυτά, φρόντισε και φέτος να κάνει ένα show που θα επεκταθεί σε όλη την Πόλη.

Οι εκδηλώσεις για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν στις 11.30, όταν τουρκικά σκάφη θα βρεθούν στον Βόσπορο και θα «περάσουν» από την προεδρική κατοικία.

Στις 18.00, μπροστά από το Τοπ Καπί θα γίνει η ανάγνωση του Κορανίου και θα ακολουθήσουν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού.

Μία ώρα αργότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης που «έτρεχε» όλο αυτό το διάστημα με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 20.53, ο «Σουλτάνος» θα κάνει την πρώτη του… μεγαλειώδη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως θα συμβεί και περίπου μισή ώρα μετά, στην Αγιά Σοφιά. Το… show θα ολοκληρωθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/05), στις 29 Μαΐου ξανανοίγουν τα τζαμιά στην Τουρκία που είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού και για πολλούς δε θεωρήθηκε τυχαία η ημερομηνία που επέλεξε ο τούρκος πρόεδρος, καθώς αυτή την Παρασκευή είναι η θλιβερή επέτειος για την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Με παρόμοια σενάρια να κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο «Σουλτάνος» έδειξε, άλλωστε, προκλητικό πρόσωπο και την Τρίτη (19/05), για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων…

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...