Τους “κόβει” το κάπνισμα

Τους
Στην αρχή το απαγόρευσαν, μετά ήρθαν οι πιέσεις από τα νυχτερινά κέντρα και το μέτρο ήρθη. Τώρα, το ΣτΕ, ακυρώνει και πάλι την απόφαση για το κάπνισμα. 
Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, παρότι αναγνωρίζει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ με ζωντανή μουσική, «συνιστά σημαντικό περιορισμό», θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί το κάπνισμα για την υγεία των καπνιζόντων -και μη- ατόμων. Με το σκεπτικό αυτό, απερρίφθησαν οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί από τον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης» καθώς και από 150 επιχειρηματίες από όλη τη χώρα, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 25.8.2010 υπουργική απόφαση που απαγόρευσε το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και προβλέπει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Βασικό επιχείρημα των επιχειρηματιών ήταν πως η οικονομική κρίση, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του Φ.Π.Α. και του φόρου των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με την απαγόρευση του καπνίσματος, έχουν ως συνέπεια μείωση κατά 70%-90% της πελατείας τους.

Οι δικαστές, όμως, επεσήμαναν πως αποτελεί μεν σημαντικό περιορισμό, αλλά, όπως τόνισαν, είναι θεμιτός, καθώς «επιβάλλεται κατά τρόπο γενικό και αντικειμενικό, τελεί δε σε συνάφεια προς το αντικείμενο της ρυθμίσεως και τον επιδιωκόμενο με αυτήν σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στην προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα για την υγεία τους, τόσο των καπνιζόντων όσο, και κυρίως, εκείνων που υφίστανται τις επιδράσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους».

Παράλληλα, η επίμαχη απαγόρευση, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, «δικαιολογείται και από την ανάγκη της προστασίας και της μη περαιτέρω επιβαρύνσεως του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως των πολιτών, το οποίο κατοχυρώνεται από τη διάταξη του άρθρου 22, παράγραφος 5 του Συντάγματος, από τις δαπάνες που θα υποβληθεί αυτό για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα (2008–2012), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 3,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ στο ίδιο σχέδιο επισημαίνονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το παθητικό κάπνισμα για την υγεία των πολιτών».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...