Το ΔΝΤ, φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, γράφουν οι Financial Times!

 

Ο Τραμπ θα «μαζέψει» το ΔΝΤ από την Ευρώπη!

 Άλυτος θα παραμείνει ο γρίφος της διαπραγμάτευσης! Δεν πρόκειται να τα βρουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, ούτε η Αθήνα να αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα. Πιθανότερη κατάληξη, είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ, από το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, γράφουν οι Financial Times!

  Μία από τις καθοριστικές παραμέτρους, που δεν έχουν ακόμα φανεί, είναι οι πολιτική Τραμπ. Μέχρι τώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ασχολείται με θέματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά πλησιάζει η ώρα που θα ασχοληθεί και με τα λάθη του Ταμείου. Τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ, θα στείλει τους δικούς του ανθρώπους,  στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, η στροφή αναμένεται να είναι 180ο και το Ταμείο να απεμπλακεί από μνημόνιο. «Όταν η διοίκηση Τραμπ στείλει τους αντιπροσώπους της στο συμβούλιο του ΔΝΤ, να περιμένετε ότι το κλίμα θα γίνει πολύ πιο εχθρικό. Περιμένω ότι το Ταμείο τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας ελεύθερους τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν λάθος από μόνοι τους την ελληνική κρίση», αναφέρει το δημοσίευμα των Times.

 Η βρετανική εφημερίδα, Financial Times, δεν βλέπει διέξοδο, από την τριπλή διαφωνία στην διαπραγμάτευση και εκτιμά ότι το επόμενο βήμα είναι η «φυγή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε δημοσίευμα με τίτλο, «Θα φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα», ο οικονομικός αναλυτής, Βόλφγκανγκ Μουντσαου (Wolfgang Munchau), αναφέρει ότι  η Ευρώπη και η Ελλάδα κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό χρέος, δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα έκανε λάθος, που συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους, αντί με το Ταμείο, που είναι και ο μόνος «πόλος», που επιμένει σε σημαντική μείωσή του. Αθήνα και Βρυξέλλες, προσπαθούν να κλείσουν την συμφωνία, στη βάση ότι τα μέτρα που έχει αποφασίσει το Eurogroup, είναι αρκετά, για να γίνει βιώσιμο.

 Με το χαρακτηριστικό ειρωνικό του ύφος, ο αρθρογράφος, αναφέρει, ότι  «όλοι θέλουν να διατηρήσουν για λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, παρά την ειλικρινή, τοποθέτηση του ΔΝΤ πως το χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο». Με τις άλλες πλευρές, να μην φαίνονται έτοιμες για μία μείωση του, «το ΔΝΤ τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση». 

 Οι FT, ακούν κριτική και στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «πρώτον, επειδή δέχτηκε τον στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δεν θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να πετύχει και, δεύτερον, επειδή συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους κατά του ΔΝΤ, το οποίο είναι το μόνο που ζητά ελάφρυνση χρέους».

 Σε αυτή τη βάση, «αν τελικά το Ταμείο βγει από το πρόγραμμα, είτε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αθέτηση των πληρωμών και θα βγει από την Ευρωζώνη, είτε η Γερμανία, πριν τις εκλογές, θα αποδεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», γράφει ο κ. Μουντσαου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...