Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου… πάει στο Ιδρυμα Πολιτισμού

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου... πάει στο Ιδρυμα Πολιτισμού
Τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη επέλεξε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ως νέο πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Με μία μάλλον αιφνιδιαστική κίνησή του, ο υπουργός ανακοίνωσε χθες την επιλογή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μαζί τη μεταφορά στο Ιδρυμα και των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο καταργείται οριστικά.

Για αναβαθμιζόμενο φορέα μίλησε ο υπουργός και για «ισχυρό βραχίονα στήριξης και προβολής του πολιτισμού της χώρας στη διεθνή κοινότητα», ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακούν με δυσπιστία τις εξαγγελίες αυτές έχοντας υπόψη τους την πορεία αποσάθρωσης τα τελευταία χρόνια τόσο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού όσο και του ΕΚΕΒΙ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΙΠ είχε μείνει ακέφαλο από τον Φεβρουάριο του 2012 όταν ο τότε πρόεδρός του καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και το διοικητικό συμβούλιο, που το αποτελούσαν προσωπικότητες κύρους (Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Μιχάλης Δερμιτζάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Μιχάλης Κοπιδάκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Ελένη Πολίτου -Μαρμαρινού, Κώστας Στάικος, Σπύρος Φλογαΐτης, Ιωάννης Οικονόμου), υπέβαλαν παραίτηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον εξευτελισμό της Ελλάδος στο εξωτερικό με εξώσεις και παντοειδείς προσβολές για ασυνέπεια προς στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Ούτε είμαστε διατεθειμένοι να επωμισθούμε την ευθύνη να κλείσουν οι χώροι παρουσίας και δραστηριότητας του ελληνικού πολιτισμού που παραλάβαμε και συνεχίσαμε ή που με τεράστιες προσπάθειες επιτύχαμε να ιδρύσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία».

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διαθέτει παραρτήματα στο Βερολίνο (όπου είχε δημιουργηθεί θέμα με τα απλήρωτα ενοίκια), στην Οδησσό και την Αλεξάνδρεια, καθώς και Εστίες Ελληνικού Πολιτισμού σε βαλκανικές πρωτεύουσες. Αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί.

Παράλληλη πορεία φθοράς είχε και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου του οποίου την κατάργηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας. Διορίστηκε νέα διοίκηση για την εκκαθάρισή του, χωρίς διευθυντή, αλλά η υπόθεση λίμναζε και οι εργαζόμενοι είναι αυτή τη στιγμή απλήρωτοι επί έξι μήνες ενώ οφείλονται και ενοίκια για το κτίριο της Αθανασίου Διάκου.

Οι δύο υποβαθμισθέντες, υποχρηματοδοτούμενοι και οφειλέτες προς υπαλλήλους τους και προς τρίτους οργανισμοί ενώνουν τώρα τα χρέη τους. Ο υπουργός, με περισσή αισιοδοξία, δηλώνει ότι «το ανανεωμένο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού θα αποτελέσει μια ομπρέλα για τον ελληνικό πολιτισμό στο πρότυπο των ξένων μορφωτικών ιδρυμάτων». Ο νέος πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι «η προσπάθεια της αναγέννησης θα ξεκινήσει με την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του ΕΙΠ στις χώρες όπου έχει παραρτήματα. Η εξόφληση των χρεών είναι υπόθεση αξιοπρέπειας»…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...