Το ζήτημα του αυτόφωρου των δημοσιογράφων για υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης στον Τύπο παραπέμπεται στο μέλλον

Το ζήτημα του αυτόφωρου των δημοσιογράφων για υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης στον Τύπο παραπέμπεται στο μέλλον

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης στον Θανάση Θεοχαρόπουλο

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχετικά με τη διαδικασία του αυτόφωρου σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης για τον Τύπο, απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για άλλη μια φορά δεν απαντά και παραπέμπει στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Επιμένοντας στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Θεοχαρόπουλος ρώτησε τους Υπουργούς αν σχεδιάζουν να επανεξετάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τον Τύπο, και πιο συγκεκριμένα την κατάργηση του αυτόφωρου στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το λειτούργημα του Τύπου και αν εξετάζουν ως μέτρο στοιχειώδους ισοπολιτείας το ενδεχόμενο να προβούν σε ρύθμιση, ώστε να μην εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο για αυτούς που εγκαλούνται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια η αυτόφωρη διαδικασία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αντί επίλυσης του θέματος παρέπεμψε, με την απάντησή του, σε μελλοντικές ενέργειες. Ενώ αρχικά ενημέρωσε για τη συνάντησή του στις 25-10-18 με εκπροσώπους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) με αντικείμενο «τη δυνατότητα άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα ζητήματα παραπομπής στην αυτόφωρη διαδικασία», στη συνέχεια αντί για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία εξέφρασε, γενικόλογα και αόριστα, απλά «την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει τα ζητήματα που άπτονται ευρύτερα των αδικημάτων δια του Τύπου, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των νέων Ποινικών Κωδίκων».

Αρνούμενος δηλαδή την άμεση νομοθετική παρέμβαση παρέπεμψε το θέμα του αυτόφωρου για υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης στον Τύπο σε μελλοντική εξέταση, κοινώς στις καλένδες, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η αυτόφωρη διαδικασία όμως για θέματα συκοφαντικής δυσφήμησης στον Τύπο πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή νομοθετική ρύθμιση. Όσο δεν γίνεται αυτή η νομοθετική παρέμβαση, η αναφορά σε όποια δήθεν «πρόθεση» απλώς θα επιβεβαιώνει στην πράξη την επικίνδυνη κυβερνητική πρόθεση για παρέμβαση στο κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου. Με δεδομένο μάλιστα ότι και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής είχε απαντήσει αρνητικά στην σχετική ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου είναι φανερό ότι πρόκειται πλέον για σαφή κυβερνητική επιλογή να μην καταργηθεί άμεσα το αυτόφωρο σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης στον Τύπο ώστε να λειτουργεί ως μέσο εκφοβισμού.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/346356-To-zetema-toy-aytophoroy-ton-demosiographon-gia-ypotheseis-sykophantikes-dysphemises-ston-Typo-parapempetai-sto-mellon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...