Το Ιράν τη «νέα συμφωνία Τραμπ» για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν τη «νέα συμφωνία Τραμπ» για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Το Ιράν τη «νέα συμφωνία Τραμπ» για το πυρηνικό του πρόγραμμα


15/01/2020 – 14:04

Η νέα «συμφωνία» του Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μία πρόταση την οποία επανέφερε την Τρίτη (14/010 ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δεν αποτελεί λύση για το Ιράν, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί, επισημαίνοντας αφενός ότι πρόκειται για «περίεργη» προσφορά και αφετέρου ότι ο αμερικανός πρόεδρος αθετεί πάντα τις υποσχέσεις του.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο «BBC», λίγο προτού, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, όπως προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να αντικαταστήσει τη συμφωνία με μία νέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Εάν πρόκειται να την ξεφορτωθούμε, ας την αντικαταστήσουμε με μία νέα, ας την αντικαταστήσουμε με τη συμφωνία του Τραμπ. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα εμπρός», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ροχανί ξεκαθάρισε, ωστόσο, σε τηλεοπτική ομιλία του ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στη διεθνή συμφωνία από την οποία αποσύρθηκε το 2018.

Ο ιρανός πρόεδρος άσκησε επίσης κριτική στους Ευρωπαίους που ενεργοποίησαν τον μηχανισμό διαφωνίας για το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την πυρηνική συμφωνία (JCPOA), καταγγέλλοντας ότι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία του 2015 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (14/01) εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Μοναδική λύση για την επιστροφή του Ιράν τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας, τόνισε ο Ροχανί, είναι η άρση των αμερικανικών κυρώσεων. «Το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα», είπε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...