“Το κάλλος του αρχαίου ελληνικού σώματος” ταξιδεύει στην Αυστραλία

Την ομορφιά του αρχαίου ελληνικού σώματος διαπραγματεύεται αυτή η σπάνια έκθεση του Βρετανικού Μουσείου που θα παρουσιαστεί του χρόνου τον Αύγουστο στο Bendigo Art Gallery της Βικτώριας.
Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου «Το κάλλος του σώματος στην αρχαία Ελλάδα» βρίσκεται -εδώ και καιρό- σε διεθνή περιοδεία  και όπως ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντένις Νάπθαϊν,  θα εκτεθεί του χρόνου τον Αύγουστο στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Bendigo Art Gallery της Βικτώριας.

Αρχαιοελληνικά γλυπτά που «υμνούν» την  αρχαιοελληνική ομορφιά,  αγγεία και κοσμήματα από τη συλλογή του Μουσείου που καλύπτουν την περίοδο -από την προϊστορική εποχή έως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου- θα «ταξιδέψουν» για πρώτη φορά στο νότιο ημισφαίριο.

Μιλώντας για τη σπάνια έκθεση η Κλέιρ Νίνταμ, υπεύθυνη για τις εκθέσεις στη Bendigo Art Gallery είπε: «Ο θαυμασμός για το σώμα δεν ήταν κάτι το μοναδικό στην αρχαία Ελλάδα, αλλά κανένας άλλος πολιτισμός, δεν του έδωσε τέτοια αξία όσο ο ελληνικός». Εξήγησε ακόμα ότι η ελληνική τέχνη του γυμνού σώματος επικεντρώθηκε στην ανδρική μορφή, επειδή η γυναίκα αυτού του τύπου «δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτή, και έτσι οι γλύπτες προσπάθησαν να δείξουν το σώμα της γυναίκα, κυρίως μέσα από πέπλα αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον ερωτισμό».

Συμπλήρωσε δε, ότι η εικόνα του γυμνού αθλητή, κομψή και διαχρονική, που συλλαμβάνεται κατά τη στιγμή πριν από την απελευθέρωση του δίσκου, συμβολίζει τη σύνθεση της ισορροπίας και του ρυθμού, τη δύναμη και δράση, ως αιώνιο σύμβολο της ελληνικής τέχνης. Αυτό είναι το γλυπτό του Δισκοβόλου του Μύρωνα, ένα από τα 100 κομμάτια στο κεντρικό τμήμα των εκθεμάτων και της ομορφιάς του σώματος στην αρχαία Ελλάδα, που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο στο Bendigo Art Gallery. Και όπως είπε η Αυστραλή επιμελήτρια αναμένεται ότι την έκθεση θα επισκεφτούν και χιλιάδες Έλληνες από όλη την Αυστραλία.

«Η έκθεση αυτή κατέστη δυνατή μετά από διαπραγματεύσεις δυο χρόνων και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη Βικτώρια» επισήμανε με την σειρά του και ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντένις Νάπθαϊν.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...