Το καλοκαίρι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές!

Το καλοκαίρι επιστρέφουμε στις αγορές!

 

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, έχουν φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάνοντας και πάλι ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα! Το σχέδιο της Αθήνας για θερινή έξοδο στις αγορές, δεν είναι μυστικό και τώρα ακόμα και οι δανειστές, έχουν αρχίσει να το βλέπουν με καλό μάτι! Το κυβερνητικό σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα των αγορών, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι  «η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένεται με τα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έξοδο στις αγορές εντός του 2017, ξεκλειδώνει, δηλαδή, τις διαδικασίες για την οριστική λήξη των Μνημονίων και της επιτροπείας το καλοκαίρι του 2018».

 

WSJ: Ιούλιο ή Σεπτέμβριο η ελληνική επιστροφή στις αγορές

Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χρήματος τον ερχόμενο Ιούλιο ή Σεπτέμβριο εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ).  Αν και η συγκεκριμένη είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, πηγή του Μαξίμου φέρεται να δήλωσε ότι «εξ αρχής, αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης» και μετά την τεχνική συμφωνία «ο στόχος αυτός έρχεται ακόμα πιο κοντά».
 

Η Αθήνα, ευελπιστεί ότι, αφότου υπάρξει συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανάψει το πράσινο φως και να δεχτεί την ένταξη ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Μία τέτοια κίνηση από τον Μάριο Ντράγκι θα ήταν το κατάλληλο μήνυμα για τους επενδυτές!

 

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, λέει Διευθυντής του ESM!

 

 Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, βλέπουν οι Ευρωπαίοι δανειστές! Από τα επίσημα χείλη, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κριστόφ Φράνκελ, αποκαλύφθηκε ότι η Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για το σενάριο, μίας νέας ελληνικής έκδοση ομολόγων.   Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές «πολύ πριν» το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις όπως έχει δεσμευθεί, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές». Κατά την τοποθέτησή του, σε συνέδριο στο Δουβλίνο, ανέφερε ότι η ελληνική επιστροφή, θα έρθει «τουλάχιστον πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να γίνει στα μέσα του επόμενου έτους»! Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, αν η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στην ρευστότητα των διεθνών αγορών, δεν θα χρειάζεται να ζητήσει άλλη στήριξη από τους θεσμούς. Αν καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, από τις αγορές, όπως όλες οι αναπτυγμένες χώρες, τότε δεν θα έχουμε ανάγκη από άλλο μνημόνιο.
 

Ντομπρόφσκις: H Eλλάδα επιστρέφει στις αγορές

 

 Οι θεσμοί να οικοδομήσουν κλίμα εμπιστοσύνης σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας, να επιστρέψει στις αγορές ως το καλοκαίρι του 2018, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Σε δήλωσή του,  στο Politico, ανέφερε ότι «όταν τελειώσουμε το πρόγραμμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές».  ο Λετονός πολιτικός υποστήριξε πως βλέπει λόγους αισιοδοξίας για μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

 Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μια σημαντική υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχων, επισημαίνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,2%. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά», τόνισε.

 

CCC+ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές, από την DBRS

 

 Σταθερή στο «CCC+» η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με σταθερές προοπτικές, ανακοίνωσε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS. Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το «CCC+» δείχνει  το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους και την πολιτική πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές αρχές και οι θεσμικοί πιστωτές για την μείωση του. Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, μία συμφωνία για μείωση του χρέους, συνοδευόμενη από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

 

Όλοι θέλουν συμφωνία για το χρέος

 

Όλοι θέλουν συμφωνία για το χρέος, αλλά κανείς δεν έκανε πίσω στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου στο περιθώριο της Συνόδου των G7 οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης συναντήθηκαν με στόχο την συμφωνία ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη, που θα κλείσει και την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

 

 Την  πρόθεση και την αλληλοδέσμευσή τους να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση εξέφρασαν οι επικεφαλής των θεσμών και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, όμως παρά το κλίμα συμφωνίας από όλες τις πλευρές, στην σύντομη συνάντηση της άτυπης ομάδας του Washington Group, οι πληροφορίες από την Ιταλία, κάνουν λόγο μείωση της απόστασης που χωρίζει Ουάσινγκτον και Βερολίνο, αλλά με τις διαφωνίες να παραμένουν. Το επόμενο βήμα, αναμένεται να γίνει στο EWG της Δευτέρας.

 

 Λαγκάρντ: Απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

 

Το ΔΝΤ,  ζητά συγκεκριμένη δέσμευση από το Eurogroup, για την μείωση του ελληνικού χρέους.  Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, σε δήλωσή της μετά την συνάντηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για λύση. «Ελπίζουμε πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο», τόνισε η Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνόδου των G7.  Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι «η θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Μπάρι και ότι αναμένει το θέμα να λυθεί. Επίσης, επέμεινε ότι το πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας πάντως παραμένει η συμφωνία του Μαΐου του 2016. Μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο έγινε γνωστό ότι οι κύριοι Τόμσεν και Σόιμπλε είχαν βασικό θέμα στην ατζέντα τους, την Ελλάδα και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και είναι πολύ πιθανό, να έχει βρεθεί κοινός χώρος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συνάντηση έγινε μόλις μία μέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου των G7.

 

Αισιόδοξοι Σαπέν και Μοσκοβισί για το ελληνικό ζήτημα

Από την Ευρώπη, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν  δήλωσε ότι «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Και πρέπει να εφαρμόσουν αυτή που ήταν από την αρχή μια αναγκαία μορφή εξισορρόπησης. Δηλαδή την ελάφρυνση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του βάρους του χρέους, επί της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού της».

Ο κ. Μοσκοβισί,  ανέφερε ότι «είμαι αισιόδοξος σχετικά με το ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα ενός υπερβολικά μεγάλου κεφαλαίου λιτότητας και θα μπορέσει να ανοίξει ένα άλλο, το οποίο θα βασίζεται σε ανάπτυξη και επενδύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας».

 

Σύμφωνα με το κλίμα που μεταφέρεται από τα διεθνή μέσα, ο Διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φέρεται έτοιμος να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και περιμένει να ανάψει το πράσινο φως, για συμφωνία στο θέμα του χρέους από το Eurogroup της 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ή αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, από το επόμενο στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/283597-To-kalokairi-e-Ellada-epistrepsei-stis-agores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...