Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” με τον Σερβετάλη ετοιμάζει ο Κακλέας

Το
Στα χνάρια ενός κινηματογραφικού γίγαντα φιλοδοξεί να βαδίσει του χρόνου ο Γιάννης Κακλέας. Ο πολύ πετυχημένος σκηνοθέτης αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει για το θέατρο ένα από τα μεγαλύτερα έργα του σινεμά, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1971) που θα ανέβει του χρόνου στο θέατρο Αποθήκη με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη στον ρόλο που ερμήνευσε στην ταινία ο Μάλκολμ Μακντάουελ.

Το έργο χαρακτηρίζεται ως ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αρκεί. Πρόκειται για μια δυστοπική αλληγορία, με έντονο το κοινωνικό στοιχείο και φυσικά συνεχείς αναφορές στην βία των νέων και την κρατική καταστολή, που είναι οι βασικές έννοιες. Από την μία η βία προβάλλεται σαν η φυσική δράση που βγαίνει μέσα από ομάδες περιθωριακών νέων.

Πρωταγωνιστής είναι ένας έφηβος (17-18 χρονών για την ταινία, ενώ για το βιβλίο μόλις 15) ο Alexander. Στην αρχή της ταινίας αυτός και η συμμορία του επιδίδονται σε ένα όργιο ακραίας βίας, το οποίο παρουσιάζεται με έναν διονυσιακό τρόπο από τον Κιούμπρικ. Όταν ο μικρός συλλαμβάνεται, γίνεται εθελοντής ενός ψυχολογικού προγράμματος, το οποίο με πλύση εγκεφάλου επιχειρεί να ξεριζώσει την βίαιη παρόρμηση από τον εγκληματία.

Το πείραμα πετυχαίνει τον σκοπό του, αλλά έχει φοβερές ψυχολογικές παρενέργειες. Ακολουθεί μια σειρά από αφηγηματικές ανατροπές, που κλιμακώνουν την δράση και τις ψυχικές εντάσεις, ενώ η κοινωνική κριτική του έργου απέναντι ιδίως στο κράτος και την επιστήμη είναι οξύτατη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...