Το μήνυμα Ντράγκι για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας

Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στις υποδείξεις Σόιμπλε για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Για πρώτη φορά ο Μάριο Ντράγκι επέλεξε να απαντήσει στις θέσεις Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μόλις ενισχυθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν υπομονή, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι δυνατό να λαμβάνει υπόψη της το συμφέρον της Γερμανίας.

Αναφορά στο ελληνικό χρέος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προέβη και σε έμμεση αναφορά για το ελληνικό χρέος. Δεν βλέπουμε το χρέος καμίας χώρας ως «μη βιώσιμο», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση για το ιταλικό χρέος. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ακόμα «πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα ξέρετε αυτά»,

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναλυτικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme – APP) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 και ότι από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...