Το νέο έντυπο του Ε1 – Οι αλλαγές και οι παγίδες που κρύβει.(Μέρος Πρώτο)

e1 2013

Με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές κυκλοφόρησε το Έντυπο Ε1 της φορολογίας φυσικών προσώπων.

Τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και  αφορούσαν στην υποχρεωτική υποβολή από τους 18άρηδες φορολογικής δήλωσης είτε έχουν εισόδημα είτε όχι και την υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση και συγκεκριμένα στον Πίνακα 6, το Υπουργείο έρχεται με τους νέους κωδικούς που έχει θεσπίσει να περάσει από τη διαδικασία της διασταύρωσης, και τους ιδιοκτήτες -και όχι μόνο- ακινήτων.

Οι νέοι που έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, είτε αποκτούν εισόδημα είτε όχι θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση υποχρεωτικά. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και όσοι είχαν πέρυσι απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή όσοι είχαν εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ αλλά και οι κάτοικοι εξωτερικού που από την 1.1.2011, αν δεν αποκτούσαν εισόδημα στην Ελλάδα, δεν είχαν την επιβάρυνση των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης.
Το Υπουργείο Οικονομικών με τον Ν.4141/2013, τροποποίησε το άρθρο 28 του Ν.4110/2013 που καθόριζε ότι από 1.1.2013, οικονομικό έτος 2014, «η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα» και πλέον η διάταξη αυτή ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 και μετά (χρήση 2012).

Συνεπώς, στους υπόχρεους άνω των 18 ετών που υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα), δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να τσεκάρουν τους Κωδικούς 327-328 του Πίνακα 2.

Στον Πίνακα 2 προστέθηκαν οι Κωδικοί 019-020 «Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ».
Ο κωδικός καθιερώθηκε προκειμένου να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, δηλαδή να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι αλλά είναι στην ουσία μισθωτοί. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ.

Για την αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σχετικά με όσους έχουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος επειδή πλησιάζουν το έτος συνταξιοδότησης, στον Πίνακα 2 προστέθηκαν οι Κωδικοί 027-028 «Ασκείται εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1950». Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία (3) χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν στο περσινό Έντυπο Ε1, είναι αυτό που αφορά στην επιβάρυνση με συμπληρωματικό φόρο, των εισοδημάτων από ενοίκια. Έτσι στον Πίνακα 4Ε «Εισόδημα από Ακίνητα» «έσπασε» ο κωδικός που αφορούσε τις κατοικίες πάνω από 300 τ.μ. σε τέσσερις κωδικούς, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου που θέλει να βαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο 3% και οι εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις. Η νέα διάταξη των κωδικών είναι:

Οι Κωδικοί 175-176 διευρύνονται και ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει όχι μόνο το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών πάνω από 300 τ.μ. η καθεμία, αλλά και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.
Προστέθηκε νέος Κωδικός 177-178 όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει και το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.

Στον Πίνακα 5, ο Κωδικός 205 (πέρυσι) στον οποίο ο φορολογούμενος καλούνταν να δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία του, διευρύνεται και καθιερώνονται τρεις κωδικοί, 204-205-206 στους οποίους πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας αλλά και δευτερευουσών κατοικιών (εξοχικά). Στις περσινές δηλώσεις η καταγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είχε προαιρετικό χαρακτήρα.
Στόχος, η διασταύρωση των αρχείων της ΔΕΗ με αυτά της ΓΓΠΣ από το Ε9 και τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του ίδιου του Πίνακα 5 και η «ανακάλυψη» μέσω των διασταυρώσεων των πραγματικών τετραγωνικών των κατοικιών.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη ΔΕΗ, θεωρητικά καταχωρούνται περισσότερα τετραγωνικά από αυτά που δηλώνονται τόσο στο Ε9, όσο και σαν αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, μιας και στους καταλόγους της υπάρχουν όλοι οι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι, χώροι και τετραγωνικά που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε την υποχρέωση να τους δηλώσουμε στο Ε9 ή στο Ε1 (π.χ. μπαλκόνια, κήποι κ.λπ.).



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...