Το νέο του πρόεδρο εκλέγει το Ευρωκοινοβούλιο

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΤΑ

Τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγουν σήμερα οι 751 ευρωβουλευτές, σε μια ψηφοφορία που για πρώτη φορά δεν έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν συμφώνησαν σε έναν κοινό υποψήφιο για να συγκροτήσουν μέτωπο κατά των ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.

Από το 1979, όταν διεξήχθη η πρώτη εκλογή ευρωβουλευτών με άμεση ψηφοφορία, και τη θέση της προέδρου κατείχε η Σιμόν Βέιλ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλδημοκράτες έφθαναν πάντα σε συμφωνία για την προεδρία, εκτός από την κοινοβουλευτική περίοδο 1999 – 2004, όταν το ΕΛΚ είχε επιτύχει συμφωνία με τους Φιλελεύθερους.

Σήμερα οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι επτά. «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο νικητής θα έχει κάποια σχέση με την Ιταλία. Υπάρχουν τρεις Ιταλοί και εγώ κάνω κρασί στην Ιταλία», δήλωσε αστειευόμενος ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες από το Politico.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωομάδα με τους περισσότερους ευρωβουλευτές (217) και οι χθεσινοί τους σύμμαχοι οι Σοσιαλδημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 189 ευρωβουλευτές έχουν από έναν υποψήφιο που προέρχεται από την Ιταλία.

Οι πρώτοι επέλεξαν τον Αντόνιο Ταγιάνι, ιδρυτικό μέλος της Forza Italia και πρώην εκπρόσωπο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Επικρίνεται όχι μόνο ως άνθρωπος του Καβαλιέρε, αλλά και για την αδράνειά του ως ευρωπαίου επιτρόπου στο Dieselgate, το σκάνδαλο για την παραποίηση των μετρήσεων εκπομπών ρύπων στους ελέγχους της Volkswagen.

Οι δεύτεροι έχουν ως υποψήφιο τον Τζιάνι Πιτέλα, γιατρό που είναι ευρωβουλευτής την τελευταία 20ετία, έναν άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερο χάρισμα και περιορισμένη γνώση της αγγλικής.

Αρχικά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπολόγιζε στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους για να στηρίξουν τον υποψήφιό του. Αλλωστε η ομάδα της δεξιάς είχε στηρίξει κατά την ψηφοφορία του 2014 τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για δεύτερη θητεία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στον δικό της υποψήφιο το 2017.

Ωστόσο, η εγκάρδια συνεννόηση διαλύθηκε, καθιστώντας αδύνατη κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όπου οι 100 ψήφοι των ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Οι λαϊκιστές της ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» της Μαρίν Λεπέν έχουν ρίξει στην κούρσα τον Ρουμάνο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα. Ενώ οι ευρωσκεπτικιστές του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και οι σύμμαχοί του στην «Ευρώπη της Ελευθερίας και την Αμεσης Δημοκρατίας» δεν έχουν κατεβάσει υποψηφίο.

Υποψήφιοι είναι επίσης η Βελγίδα Χέλγκα Στίβενς, της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις, η Ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και η Πράσινη Βρετανίδα Ζαν Λάμπερτ.

Κάθε ένας από τους υποψήφιους θα έχει τρία λεπτά για να παρουσιασθεί στους συναδέλφους του, πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία για να τελεσφορήσει, όπως και οι επόμενοι γύροι που θα ακολουθήσουν.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί ένας τέταρτος και τελευταίος γύρος όπου θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα αναμένεται στις 23.00 ώρα Ελλάδος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...