Το πολιτιστικό μονοπάτι προχωρά αλλά και ο δρόμος για νέες χρηματοδοτήσεις είναι ανοικτός και περιμένει.

Θα προλάβουμε;

Ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος, με στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας επισκέφθηκε την περιοχή του κάστρου, όπου συνεχίζουν οι εργασίες για το «πολιτιστικό μονοπάτι» και διαπίστωσε:

«Το έργο του πολιτιστικού μονοπατιού, μετά από μια μικρή διακοπή, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», είναι ομαλή και το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Για άλλη μια φορά θα  τονίσω ότι μας γεμίζει χαρά όταν βλέπουμε να υλοποιείται ο σχεδιασμός μας για την ανάδειξη της Ναυπάκτου στην θέση που της αξίζει. Επιτέλους όλη η καλή δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια αρχίζει να γίνεται ορατή στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.»

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη είμαστε υποχρεωμένοι να παρατηρήσουμε – προτείνουμε  κάποιες (αυτονόητες για εμάς) δράσεις.

Παρακολουθώντας τις δημόσιες προσκλήσεις διαδικτυακά, εδώ και μήνες είναι γνωστό ότι το Πράσινο Ταμείο μπορεί άμεσα να χρηματοδοτήσει κι άλλες παρεμβάσεις του δήμου. Μια ανάπλαση με ελάχιστο Προϋπολογισμό 560.000 ευρώ και έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με βραβεία μέχρι 150.000 ευρώ.

Θα προλάβουμε;

Πιό αναλυτικά:

  • Από τις 2 Δεκεμβρίου του 2019 το Πράσινο Ταμείο, καλεί τους δήμους να καταθέσουν νέες προτάσεις με καταληκτική ημερομηνία την 8η Μαΐου του 2020. Για τον δήμο Ναυπακτίας υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 340.000 ευρώ, αρκεί να υποβάλλει πρόταση στον άξονα προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση 2019» και στο μέτρο 1.1 με τίτλο «Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου». Η μελέτη πρέπει να έχει αρχικό προϋπολογισμό 560.000 ευρώ, εκτιμώντας , σύμφωνα με το Πράσινο Ταμείο, ότι μετά την δημοπράτηση θα προκύψει έκπτωση περίπου 40%. Στο συρτάρι του δήμου υπάρχουν μελέτες που μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πρόσκλησης και να κερδίσουμε την χρηματοδότηση.

Τι περιμένουμε λοιπόν και δεν προετοιμάζουμε εδώ και δύο μήνες τις αδειοδοτήσεις για να καταθέσουμε πρόταση;

  • Από τον Ιούλιο του 2019, πάλι το Πράσινο Ταμείο, χρηματοδοτεί τους δήμους για την διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Στο μέτρο 1 της πρόσκλησης για μελέτες αστικών αναπλάσεων – διαμόρφωσης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, η χρηματοδότηση φθάνει στο σύνολο των προβλεπόμενων βραβείων και μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ, για όλα τα είδη των διαγωνισμών (απλούς ή σύνθετους, διαγωνισμούς προσχεδίων, διαγωνισμούς ενός σταδίου, ή ανοικτούς διαγωνισμούς). Προβλέπεται μάλιστα και το ποσό των 5.000 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα του διαγωνισμού.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης για την διαμόρφωση της πλατείας του Λιμανιού; Σημειώνουμε δε, πως αν προχωρήσουμε στον διαγωνισμό το Πράσινο Ταμείο δεσμεύεται, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, να χρηματοδοτήσει κατά προτεραιότητα το έργο που θα προκύψει, σε επόμενες προσκλήσεις του.

Οργανώνοντας έτσι τις δράσεις του ο δήμος Ναυπακτίας, θα μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις μελλοντικές του παρεμβάσεις.

(προς ενημέρωση όλων επισυνάπτουμε και τις σχετικές προσκλήσεις του Πράσινου Ταμείου)

Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...