Το πρώτο πλυντήριο που λειτουργεί με ανθρώπινη ενέργεια (VIDEO)

Το πρώτο πλυντήριο που λειτουργεί με ανθρώπινη ενέργεια (VIDEO)
Σε πολλές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, το πλύσιμο των ρούχων έχει εντελώς διαφορετική έννοια και συνεπάγεται έντονη σωματική εργασία και χάσιμο χρόνου.

{youtube}UMyhP0aeVLw{/youtube}
 

Αυτό το διαπίστωσαν με τα μάτια τους οι σχεδιαστές Alex Cabunoc και Ji A You από το Κολλέγιο του Λος Άντζελες, όταν επισκέφθηκαν τις παραγκουπόλεις του Περού.

Εκεί ευαισθητοποιήθηκαν όταν είδαν γυναίκες που κουβαλούσαν νερό από μακρινές αποστάσεις και έπλεναν για μέρες τα ρούχα με τα χέρια τους, οπότε  αποφάσισαν να βρουν μια λύση για να καταστήσουν τη μπουγάδα ανέξοδη και πανεύκολη.

Έτσι δημιούργησαν το «GiraDora», το φορητό πλυντήριο ρούχων που δουλεύει κάνοντας πεντάλ, όπως και το ποδήλατο.

Τα πλυντήρια που τροφοδοτούνται με ανθρώπινη ενέργεια δεν είναι καινούρια ιδέα, ωστόσο η πρόκληση στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να σχεδιαστεί μια φθηνή φορητή συσκευή, εύκολη στη χρήση.

Στην ουσία το «GiraDora» είναι ένας κάδος, αρκετά ψηλός για να κάτσει κάποιος πάνω του.

Ο κάδος είναι εφοδιασμένος με ένα σύστημα περιστροφής, που πλένει τα ρούχα και στη συνέχεια τα στεγνώνει.

Ο χρήστης πρέπει να γεμίσει τον κάδο με νερό και σαπούνι, να τοποθετήσει στο εσωτερικό του τα βρώμικα ρούχα και στη συνέχεια να κλείσει το καπάκι.

Έπειτα το μόνο που χρειάζεται είναι να κάτσει πάνω στον μπλε κάδο και να κάνει πεντάλ για να ξεκινήσει το πλύσιμο των ρούχων.

Οι σχεδιαστές του πρωτοποριακού πλυντηρίου υποστηρίζουν ότι εκτός από ενεργειακά αποδοτικό, το πρωτοποριακό πλυντήριο είναι καλύτερο για την πλάτη καθώς η στάση του σώματος επάνω στον κάδο είναι σωστή και ο χρήστης δεν χρειάζεται να σκύβει, όπως όταν πλένουμε ρούχα στη σκάφη.

Εκτός αυτού το «GiraDora» λειτουργεί με ελάχιστη ποσότητα νερού, πλένει τα ρούχα γρήγορα και είναι αρκετά οικονομικό, καθώς κοστίζει μόνο 30 ευρώ.

econews.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...