Το σχέδιο για να πέσουν 1,2 δις ευρώ στην αγορά μέχρι τον Οκτώβριο!

Το σχέδιο για να πέσουν 1,2 δις ευρώ στην αγορά μέχρι τον Οκτώβριο!

Με βήμα αργό οι πληρωμές του Δημοσίου, στα 5,1 δις τα «φέσια»!

 

Επιστροφή στον… Ιανουάριο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες! Το Δημόσιο πληρώνει (αλλά σταδιακά και σε μικρές δόσεις), τα νέα χρέη μαζεύονται και το αποτέλεσμα είναι στο τέλος Ιουνίου, τα χρέη  να διαμορφώνονται σε 3,881 δις ευρώ, σχεδόν όσα ήταν δηλαδή στις αρχές του έτους, όταν είχαν καταγραφεί στα 3,879 δις ευρώ. Συνολικά οι οφειλές, είναι  5,134 δις ευρώ τα 3,88 δις αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, και το 1,25 δις ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) πληρωμών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στην αγορά, που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών, για κάθε βήμα μπροστά, γίνεται και ένα πίσω, με αποτέλεσμα οι οφειλές να μοιάζουν παγωμένες από την αρχή του 2017.

 

Κάτι οι μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η β’ αξιολόγηση και μετά το διάστημα που χρειάστηκε για να εκταμιευτεί η πρώτη υπό-δόση (7,7 δις ευρώ), το ΓΛΚ από τις αρχές του έτους δεν κατάφερε να εξοφλήσει παρά μόνο 334,5 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Ιούνιο κατεβλήθησαν μόνο 43,3 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης, άλλα 94,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 43,1 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Στο τέλος του Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στην αγορά  έφταναν τα 5,134 δις ευρώ . Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.  Εδώ, οι επιστροφές ανέρχονται σε 1,2523 δις ευρώ και τον Ιούνιο επιστράφηκαν στους δικαιούχους ποσά ύψους 9,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, διατέθηκαν  και 164,7 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

 

Δεδομένου και του στόχου της πληρωμής 800 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες από το Δημόσιο (από τα λεφτά της δόσης) και άλλα 400 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, για να ξεκλειδώσει η επόμενη υπό-δόση των 800 εκατ. ευρώ από τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μηχανές των επιστροφών δουλεύουν στο «φουλ»,  από τον Ιούλιο και μετά. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η νέα διάταξη, για την επιστροφή των ποσών κάτω των 10.000 ευρώ  χωρίς έλεγχο ή συμψηφισμό.  Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι οι επιχειρήσεις.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι και το Φθινόπωρο, το Δημόσιο πρέπει να «βάλει»

 στην αγορά τα 800 εκατ. της πρώτης δόσης και τα άλλα 400 από το πλεόνασμα, δηλαδή, να πέσουν άμεσα στην αγορά, 1,2 δις ευρώ!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295958-To-schedio-gia-na-pesoyn-1-2-dis-eyro-sten-agora-mechri-ton-Oktobrio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...