Το σχέδιο για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ

Το σχέδιο για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ

«Ναι» από το ΚΥΣΟΙΠ στην εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για την ίδρυση της «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ», καθώς και το χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων εργασιών.

Ανάμεσα στις σημαντικές αποφάσεις για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, είναι και αυτές που αφορούν το χρονοδιάγραμμα της ίδρυσής της, με τον σχετικό νόμο να αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, εντός τριμήνου.

Η «ΕΑΤ ΑΕ» θα είναι δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και θα λάβει τη μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού-ομπρέλα.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  θα ιδρυθεί μια ΑΕ Συμμετοχών («Holding Company») ως μητρική. Σε αυτή θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν Φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο (ΕΤΕΑΝ, ΟΑΕΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Enterprise Greece, Πράσινο Ταμείο κ.ά.).

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι  θα επιδιωχθεί η συνεργασία ή και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, διεθνών χρηματοδοτικών Φορέων. Στόχος της κυβέρνησης, είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να «προικοδοτηθεί» με τους απαραίτητους πόρους και περιουσιακά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει το ρόλο της.

Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, με την ίδρυση της ΕΑΤ ΑΕ καλύπτεται ένα βασικό και χρόνιο κενό στο χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας.  Η λειτουργία της, θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική προς τις εμπορικές τράπεζες, ενώ για την ίδρυση της θα αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία. Στην κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας θα υπάρξει συνεργασία με Αναπτυξιακή Τράπεζα του εξωτερικού, η οποία θα λειτουργήσει ως Σύμβουλος για την ίδρυση και τη δραστηριοποίηση της ΕΑΤ ΑΕ.

Ο σκοπός της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι ο  αναπτυξιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και η προτεραιοποίηση των προς υλοποίηση έργων υποδομής, οσυντονισμός εγχώριων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών Φορέων, η συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς Φορείς και Ταμεία, όπως και η κινητοποίηση πόρων τόσο εγχώριων όσο και από το εξωτερικό και επίτευξη της μέγιστης δυνατής μόχλευσης αυτών.

Ποιους θα χρηματοδοτεί;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ, η ΕΑΤ  θα χρηματοδοτεί, όπου υπάρχει ανάγκη και υφίσταται χρηματοδοτικό έλλειμμα: Έργα υποδομής, έργα περιφερειακής ανάπτυξης, μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρεφή δραστηριότητα και την εταιρική διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η εταιρική διακυβέρνηση της ΕΑΤ ΑΕ θα αξιοποιεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και θα ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα οργάνωσης και στελέχωσης. Με όρους ευρείας συναίνεσης, στο Καταστατικό της Εταιρείας και στον Εσωτερικό Οργανισμό της, θα διασφαλιστούν η ανεξαρτησία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, ο δημόσιος έλεγχος και η λογοδοσία.

Στόχος, είναι ο  ιδρυτικός Νόμος της ΕΑΤ ΑΕ, να έχει κατατεθεί στη Βουλή εντός του επόμενου τριμήνου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295481-To-schedio-gia-ten-idryse-anaptyxiakes-trapezas-enekrine-to-KYSOIP ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...