Το σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής!

Νέο σχέδιο βάζει «φρένο» στη φοροδιαφυγήΟι 5 δράσεις που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές για να βάλουν φρένο στην παραοικονομία
 

Αδήλωτα εισοδήματα και παραοικονομία, στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου! Ακόμα και οι πιο «άκαμπτοι» στις τάξης των δανειστών, έχουν καταλάβει ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» στο θέμα της φορολογίας και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυξήσεις. Τα επιπλέον έσοδα, που θέλουν κυβέρνηση και δανειστές, αναμένεται να εισπραχθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των ελέγχων για την «μαύρη εργασία» και την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων εντός και εκτός συνόρων. Ιδιαίτερη πρόβλεψη, υπάρχει σε όλα τα νέα σχέδια ρυθμίσεων οφειλών (είτε πρόκειται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό από το Δημόσιο, είτε για τις ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες), ώστε να μην περιληφθούν οι «μπαταχτσήδες»!
 
Κυβέρνηση και δανειστές, φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν ετοιμάσει ένα νέο σχέδιο για να περικυκλώσουν την φοροδιαφυγή και να φέρουν την παραοικονομία στο φώς. Πρώτα, είναι οι δράσεις που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, που αναμένεται να εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Πρώτος στόχος, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, κάτι που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των μνημονιακών στόχων. Στην συνέχεια, καθώς το πλάνο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τόνωση της Ανάπτυξης, τα επιπλέον έσοδα, να χρησιμοποιηθούν είτε για την μείωση του φορολογικού βάρους στις ευπαθείς οικονομικές ομάδες, είτε για αναπτυξιακές δράσεις. Παράλληλα τρέχουν παρόμοια σχέδια σε άλλα υπουργεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το υπουργείο Εργασίας και την αύξηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
 
Το στίγμα του πολέμου ενάντια στη «μαύρη εργασία», που ξεκινά το υπουργείο είχε δώσει η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, σε πρόσφατες δηλώσεις της, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την επαναφορά της νομιμότητας στην αγορά εργασίας μέσα από τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες.
 
Όπως είχε τονίσει η υπουργός, ήδη λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο επιτρέπει να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι μπορούσαν να γίνονται μόνο, κατόπιν καταγγελιών ή με βάση έναν σχεδιασμό σε συγκεκριμένους κλάδους. Όμως, «μέσα από το πληροφοριακό σύστημα, που κάνει ανάλυση του κινδύνου των επιχειρήσεων με βάση τα καταγεγραμμένα δεδομένα, μπορούν πλέον να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι. Φαίνεται, δηλαδή, ποιες επιχειρήσεις σε ενεστώτα χρόνο είναι περισσότερο πιθανό να παρανομήσουν. Αν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση δηλώνει ότι λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και έχει δηλωμένους μόνο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, κάτι δεν πάει καλά».
 Ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή, 25 δράσεις, για τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα, θα διενεργούνται έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια όχι μόνο από το ΣΕΠΕ, αλλά και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Οικονομική Αστυνομία και από το αντίστοιχο όργανο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
 
 Όμως το μεγάλο «κυνήγι» σε όσους φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι φορολογούμενοι, που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους,  ξεκινά πολύ σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.  Σύμφωνα με το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, έρχονται όχι μία, όχι δύο, αλλά πέντε νέες δράσεις που έρχονται να «κουμπώσουν» πάνω στο ήδη υπάρχων σχέδιο ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στόχος κυβέρνησης και δανειστών, είναι να αποκαλυφθούν αδήλωτα εισοδήματα και να αυξηθεί η εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.
 
Συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί και να πάρουν την επίσημη σφραγίδα, με την συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου,  ξεκινά στενότερη συνεργασία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της φορολογικής διοίκησης. Ο σαφής στόχος της συνεργασίας, δεν είναι άλλος από το να πάρει η φορολογική διοίκηση, τις αναγκαίες βοήθειες, ώστε ενισχυμένη να προχωρήσεις σε περισσότερους και καλύτερους φορολογικούς ελέγχους.  Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να αυξηθεί και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορολογούμενους που έχει εξακριβωθεί ότι φοροδιαφεύγουν ή εμπλέκονται σε οικονομικό έγκλημα.
 
Στην συνέχεια, αναμένεται πολύ σύντομα, να μπει πλήρως σε λειτουργία το σύστημα διασταύρωσης των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων. Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο έχει αναπτυχθεί από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και θα εξετάζει χιλιάδες διαφορετικές καταχωρήσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και δηλωθέντα εισοδήματα, αναζητώντας αυτόματα, την «περίεργη» προσαύξηση περιουσίας. Όταν εντοπίζει ένα φορολογούμενο οποίος, π.χ. έχει εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο, αλλά αύξησε τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 50.000 ευρώ, τότε θα χτυπά συναγερμός και οι αρμόδιοι ελεγκτές θα δίνουν προτεραιότητα στον έλεγχο της υπόθεσης.  Μέσα από τη διασταύρωση θα προκύπτουν ενδείξεις για εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί και θα ξεκινούν φορολογικοί έλεγχοι.
 
Με την γνώση να είναι δύναμη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αιτηθεί τις φορολογικές αρχές των εταίρων της Ευρώπης, να ανοίξουν τα αρχεία τους και να δώσουν στοιχεία για τα εισοδήματα αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες στο εξωτερικό. Μόλις εντοπιστεί κάτι το οποίο δεν έχει δηλωθεί ή μία ύποπτη αύξηση περιουσίας, τότε θα ξεκινά φορολογικός έλεγχος.
 
Όλα θα γίνουν πιο εύκολα για τις ελεγκτικές αρχές, με την επόμενη δράση που βρίσκεται σε επεξεργασία, τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Εκεί θα δηλώνονται σχεδόν όλα τα υπάρχοντα αξίας και όλα τα εισοδήματα, διαμορφώνοντας μία τεράστια και αναλυτική βάση δεδομένων. Αντλώντας από αυτά τα στοιχεία, οι αρμόδιες αρχές, θα μπορούν να προχωρούν σε διασταυρώσεις και να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια την ροή του μαύρου χρήματος. Όπως έχει γίνει γνωστό, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν οι πρώτες δηλώσεις πόθεν έσχες από τους υπόχρεους και θεωρείται ότι πάνω σε αυτή τη πλατφόρμα θα χτιστεί το περιουσιολόγιο.
 
Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα, δίνεται από το οικονομικό επιτελείο, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που διενεργείται μέσω υπεράκτιων εταιρειών (offshore).  Μετά την καταιγίδα αποκαλύψεων για τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά, έχει καταστεί σαφές, ότι υπάρχουν τεράστια ποσά που κρύβονται στο εξωτερικό και με την συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους ομολόγους τους ανά τον κόσμο, τότε μπορούν να φορολογηθούν και μαζί με τα πρόστιμα που ενδέχεται να επιβληθούν να δημιουργήσουν μία νέα σημαντική πηγή εσόδων για τον Προϋπολογισμό.   
 
Εδώ, θα είναι πολύτιμη η ενεργοποίηση της πλατφόρμας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, ανάμεσα σε 100 χώρες!  Όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι αρμόδιες εκλεκτικές υπηρεσίες, «αποκτούν έναν πολύ αξιόπιστο και γρήγορο μηχανισμό για να φέρουν στην επιφάνεια περιουσίες που έχουν κρυφτεί εκτός συνόρων».  Όπως είχε γίνει γνωστό μέσα στο 2016, Η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών έχει ήδη υπογραφεί από 84 χώρες, με τις πρώτες 54 να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ανταλλαγή πληροφοριών έως Σεπτέμβριο του 2017.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/282668-To-schedio-tes-kyberneses-gia-ten-katapolemese-tes-phorodiaphyges ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...