Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας κατά 10%

Χρηματοδότηση- Εξωστρέφεια -Παραγωγή!

 

Στόχοι, η μείωση της ανεργίας 10% και στροφή προς την παραγωγή!

 

Όσα μέτρα και αν περάσουν, δίχως Ανάπτυξη δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια!

 

Δίχως ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια, όσα μέτρα και αν συμφωνήσει με τους δανειστές! Αυτή φαίνεται να είναι η λογική πάνω στην οποία κινείται ο κυβερνητικός προγραμματισμός, σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του σχεδίου της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας έως το 2021

Βασική προϋπόθεση της αναπτυξιακής στρατηγικής, είναι η ανάκτηση του 25% από το ΑΕΠ που χάθηκε μέσα στα μνημόνια των κατά 50% μειωμένων μισθών, και συντάξεων, όπως και η ανάκτηση τιμών ακινήτων, ώστε να είναι κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτή, και επομένως βιώσιμη η ανάπτυξη! Αυτό αναφέρεται στην πρώτη έκδοση του Growth plan, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας.

 

Αν και το σχέδιο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ο κεντρικός πυρήνας του, είναι η αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η επανεκκίνηση του ελληνικού επιχειρείν. Παράλληλα, μέσα στον μήνα αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που με «κούρεμα» και ρυθμίσεις των χρεών, αναμένεται να φέρει την επανεκκίνηση των βιώσιμων επιχειρήσεων!   

 

Το σχέδιο, περιστρέφεται γύρω από την αύξηση της απασχόλησης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το σχέδιο, συμπεριλαμβάνει πόρους και εργαλεία για την ανασυγκρότηση της χώρας, με ξεκάθαρη στόχευση την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα από ένα βιώσιμο, διεθνώς ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο ανάπτυξης της «οικονομίας και της κοινωνίας».

 

Οι άξονες του σχεδίου

 

  • Μείωση της ανεργίας κατά 10% σε τρία χρόνια, μέσω προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης για ανέργους.

  • Μικροδάνεια για την ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, ειδικά επενδυτικά δάνεια και στήριξη των εξαγωγών.

 

  • Οργάνωση και χρηματοδότηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

 

  • Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

     

     

Προτάσεις βελτίωσης του σχεδίου, ετοιμάζουν οι έντεκα της Επιστημονικής Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που συνεδρίασε για πρώτη φορά την Παρασκευή.  Σύμφωνα με το κείμενο, στόχος του αναπτυξιακού σχεδιασμού, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προώθηση των εξαγωγών, η προσέλκυση επενδύσεων τουλάχιστον 80 δις ευρώ, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αξιοποίηση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

 

Κλειδί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων!

 

Αποφασιστικό ρόλο, στην επιτάχυνση των ρυθμών της ελληνικής Οικονομίας, αναμένεται να παίξει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ξεκινά με πόρους 260 εκατ. ευρώ, αλλά θα προστεθούν επιπλέον πηγές διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο, δρομολογείται η σύσταση επιμέρους ταμείων που θα διαχειριστούν αυτά τα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2017, ώστε στη συνέχεια σε ορίζοντα πενταετίας να επενδυθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρεται «θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα παροχής ειδικών δανειακών προϊόντων στις επιχειρήσεις».

 

Χρηματοδότηση: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Ιδιωτική χρηματοδότηση

Το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, κινούμενο στην κατεύθυνση, αυτή συνέστησε το Δεκέμβριο του 2016 το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund – Fund of Funds), το οποίο αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Διαχειριστής του είναι το European Investment Fund (EIF). Το Equifund ξεκινά τη λειτουργία του με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από τo EIF. Τα κεφάλαια αυτά, με σημαντικό ποσοστό μόχλευσης, θα κατευθυνθούν στις ΜΜΕ όλων των σταδίων, από το μεταφορά τεχνολογίας και τη χρηματοδότηση σποράς έως τη χρηματοδότηση ώριμων επιχειρήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

 

Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ)

 

Μέσω του ΕΤΕΑΝ ξεκίνησε η δράση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της παροχής δανείων, για την παροχή είτε κεφαλαίου κίνησης, είτε επενδυτικού δανείου με ευνοϊκούς όρους. Η δράση θα διαθέσει συνολικά κεφάλαια ύψους 550 εκατ. ευρώ στις ΜμΕ, τα οποία θα προέρχονται κατά 50% από το ΤΕΠΙΧ και 50% από τη συμμετοχή των

συνεργαζόμενων τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη ρευστότητα των συνεργαζόμενων τραπεζών.

 

Επειδή όμως η ανάγκη δανειακών κεφαλαίων είναι επιτακτική για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα παροχής ειδικών δανειακών προϊόντων στις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής παρεμβάσεις:

 

  • Παροχή micro finance / μικροδανείων ύψους €5.000 – €20.000 (seed loans) για την ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων και την προετοιμασία τους για να συγκεντρώσουν κεφάλαια (fund raising). Τα δάνεια αυτά προορίζονται να στηρίξουν τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες και θα παρέχονται και από μη τραπεζικούς οργανισμούς.

 

  • Παροχή ειδικών επενδυτικών δανείων σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών. Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται είτε με τη μορφή δανείων με συμμετοχή στα κέρδη (profit participating loans), είτε με τη μορφή μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων. Τα Profit Participating Loans αποτελούν μορφή δανείων, για τα οποία προβλέπεται ότι ο πιστωτής λαμβάνει συμμετοχή στα κέρδη ή τον κύκλο εργασιών της εταιρείας ως αντάλλαγμα της παροχής κεφαλαίου. Η δομή του δανείου αυτού είναι απλή: ο δανειστής δεν λαμβάνει μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία, αλλά δεν συμμετέχει και σε τυχόν ζημίες της εταιρείας.

 

  • Δημιουργία Ταμείου Εγγυήσεων (Guarantee Fund), το οποίο θα επιταχύνει τη

  • διαδικασία δανειοδότησης και θα κινητοποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Guarantee Fund θα προβλέπεται η παροχή εγγυητικών επιστολών προς τις επιχειρήσεις.

 

  • Δημιουργία ξεχωριστών προϊόντων ασφάλισης των εξαγωγών και στήριξης των εξαγωγών για όλες τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους.

7 δις ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

 

 Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ως βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Οι πόροι του για το 2017 ανέρχονται σε 6,75 δις ευρώ και κατανέμονται κατά 5,75 δις ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 1 δις ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αμιγώς από εθνικούς πόρους. Οι ίδιοι πόροι προβλέπονται και για το έτος 2018, ενώ αναμένεται αύξηση στα 7 δις για τα έτη 2019-2020.

 

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 2016-2020

 

Ο Αναπτυξιακός Nόμος (Ν. 4399/2016) τονίζεται στο σχέδιο, μολονότι αποτελεί νομοθέτημα κεντρικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αυτοτελώς δεν μπορεί να ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική και να αναδιατάξει την παραγωγική δομή της. Μπορεί, ωστόσο, να σηματοδοτήσει τις επιθυμητές εξελίξεις και να δώσει μια αρκετά σημαντική ώθηση προς αυτές, να λειτουργήσει κατά κάποιο τρόπο τροχειοδικτικά.

Οι τρεις κεντρικοί πυλώνες του Αναπτυξιακού Νόμου (και συνάμα του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας), είναι:

 

1. Η σταδιακή μετατόπιση των προτεραιοτήτων από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής έντασης γνώσης προς μια νέα κατεύθυνση η οποία χωρίς να αγνοεί τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας θα επενδύσει στην ανακάλυψη νέων πηγών αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και στη δόμηση νέου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής κατεύθυνσης θα είναι: η προσπάθεια επανεκβιομηχάνισης της χώρας, η στροφή σε διεθνώς εμπορεύσιμες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και η αύξηση του τεχνολογικού περιεχομένου προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και καινοτόμων διαδικασιών.

 

2. Η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

3. Η στήριξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού, σε αντιδιαστολή με τη μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική που οδήγησε στη θεμελίωση της μεγέθυνσης της χώρας στην εισαγόμενη καταναλωτική ζήτηση.

 

Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών

 

Οι εξαγωγές αποτελούν σημαντικό μηχανισμό ώθησης της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, οι ελληνικές εξαγωγές (πλην πετρελαιοειδών) σημείωσαν αύξηση κατά 7,83% το 2015 σε σχέση με το 2014 και μάλιστα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες (τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και έλεγχος κίνησης κεφαλαίων).

 

Για την ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών, προωθούνται οι εξής στόχοι:

 

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εδραίωση σταθερού οικονομικού πλαισίου: Οι δύο αυτές αναγκαίες συνθήκες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την ώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σχετίζονται πρωταρχικά με την πολιτική σταθερότητα. Δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η εγκαθίδρυση ισχυρών θεσμών και ρυθμιστικών κανόνων, η μείωση του διοικητικού κόστους, η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων εξαγωγικών επιχειρήσεων, η διασφάλιση φορολογικών ελαφρύνσεων, η βελτίωση της επιχειρηματικής νομοθεσίας, η διαφάνεια, η μείωση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των δράσεων προώθησης εξαγωγών.

 

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων: Αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της αύξησης των εξαγωγών.  Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών

επιχειρήσεων θα επιτευχθεί μέσω της ενδυνάμωσης της δυνατότητάς τους να

καινοτομούν, της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων και εξασφάλισης οικονομιών κλίμακας και των μεταξύ τους συνεργειών για τη δημιουργία δικτύων προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

 

-Εξασφάλιση χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων – Ρευστότητα: Επιτακτική κρίνεται η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων εργαλείων της πολιτείας για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, μέσω επιχορηγήσεων και ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων από άλλους φορείς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική.

 

Δημιουργία προγραμμάτων προώθησης εξαγωγών:  Αντί για άμεσες επιδοτήσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα προγράμματα προώθησης των εξαγωγών λειτουργούν ως «τράπεζες» πληροφοριών ή αποτελούν εργαλεία ώστε να ισομοιραστούν μεταξύ των εξαγωγικών επιχειρήσεων τα πάγια κόστη.

 

-Δημιουργία ισχυρής αναγνωρίσιμης ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων (brand name): Η διακριτή αναγνωρίσιμη ταυτότητα των προϊόντων μιας χώρας στις αγορές έχει μεγάλη σημασία για

τις εξαγωγές καθώς δημιουργεί ιστορική εξάρτηση στο φάσμα των προϊόντων που μπορεί η χώρα να εξάγει με επιτυχία.  Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει πιστοποίηση για αρκετά προϊόντα ΠΟΠ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/274699-To-schedio-tes-kyberneses-gia-te-meiose-tes-anergias-kata-10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...