Το τέλος της επιτήρησης φέρνει και το τέλος της επιτροπείας για την Ελλάδα!

Αλέξης Τσίπρας: Οριστική ανάκαμψη και έξοδος από την κρίση!

Τσίπρας: Η χώρα βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι!

 

Οι θυσίες των Ελλήνων, έσωσαν τη χώρα από την ασφυκτική επιτήρηση της Ευρώπης!

 

 Το τέλος της επιτήρησης από τους θεσμούς και την ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας, φέρνει η απόφαση της Κομισιόν για να βγει η Ελλάδα από την ομάδα των χωρών με τα υπερβολικά ελλείμματα!  Για εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και για ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Κοζάνη, ενώ σήμερα μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  δήλωσε ότι αυτές οι «τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτούν την οριστική πια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο από την κρίση και την τελευταία χθεσινή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Μια διαδικασία που υφίστατο από το 2009 και μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα καταφέρνει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

 

Από το Μαξίμου και το Οικονομικό επιτελείο, προβάλουν την μεγάλη ανατροπή που έχει συντελεστεί στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς το απολύτως καταστροφικό έλλειμμα 15,4% του 2009 η χώρα, κατάφερε με τις θυσίες του ελληνικού λαού, να το μειώσει στο 1,2% για το 2017, ενώ η πρόβλεψη για το 2018 είναι πλεόνασμα 0,6%!

 

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός,  «μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης (…)Μετά από δυο χρόνια σκληρής δουλειάς και δύσκολων αποφάσεων, είναι τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα. Και οφείλουμε αυτά να μη τα ξεχνάμε γιατί αν ξεχάσουμε αυτά που αφήνουμε πίσω μας, θα χάσουμε και το προσανατολισμό για αυτά που έρχονται μπροστά μας. Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι».

 

Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ετοιμάζει η Ευρώπη!

 

 Την βελτίωση του κλίματος και της ελληνικής εικόνας στο εξωτερικό, ενισχύουν νέες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, που ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο, καθώς είναι έτοιμη να επιστρέψει στην κανονικότητα των αγορών!   Ειδικά στο τελευταίο, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμα στον δρόμο εξόδου από τα μνημόνια, επισήμανε ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές!

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Euro2day», τόνισε ότι «η απόφαση του κολεγίου των επιτρόπων για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα, ενώ στην συνέχεια προσέθεσε ότι «τώρα, το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές, για να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα».

Ρέγκλινγκ: Χωρίς πρόγραμμα η Ελλάδα το 2018 αν κάνει μεταρρυθμίσεις

 

Την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην Eυρωζώνη εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι

«ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενόμενου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές».

 

«Ακόμη» συνεχίζει ο Γερμανός τεχνοκράτης, «και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους».
 

Περιμένετε για να κερδίσετε περισσότερα, λένε αναλυτές!

 

Σε κάθε περίπτωση, η προετοιμασία για την επιστροφή της χώρας στις αγορές έχει ξεκινήσει και το θέμα πλέον είναι όχι το αν αλλά το πότε. Από την μία πλευρά υπάρχει η θέση ότι τώρα είναι η ώρα, ώστε να εκμεταλλευτεί η χώρα το ευνοϊκό κλίμα, από την άλλη πλευρά υπάρχει η άποψη ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη προετοιμασία.  Την δεύτερη θέση, φαίνεται να υποστηρίζει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα, όπως και ο διευθυντής του Centre for European Policy Studies, Ντάνιελ Γκρός. Ο δεύτερος,  μιλώντας στο CNBC, τόνισε πως το «timing», η σωστή στιγμή της επιστροφής της χώρας στην αγορές είναι «κλειδί».

 

Όπως είπε, «αν επιστρέψουν στις αγορές νωρίς, είναι μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ένα risk premium αρκετών εκατοντάδων μονάδων βάσης για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση. Όλη η ιδιωτική χρηματοδότηση που μπορεί να βρει η Ελλάδα τώρα, θα λήξει πριν τα ευρωπαϊκά δάνεια». Όμως προσέθεσε στη συνέχεια, «η επιστροφή στην αγορά είναι σημαντική, αλλά θα έλεγα ότι είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως έχει σχεδιαστεί και να χρειαστεί μια τέταρτη διάσωση»

 

Ομόλογο την άλλη εβδομάδα θέλουν επενδυτές!

 

Στο αντίποδα, ο επικεφαλής αγορών κεφαλαίου στη MINT Partners, Μπιλ Μπλέιν  υποστήριξε σε έκθεση του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ότι

«οι επενδυτικοί τραπεζίτες μαζεύονται σαν σμήνος σε όλη την Αθήνα, προσπαθώντας να πείσουν το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών να δώσει εντολή για την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων.  Αναμένουμε πενταετή συμφωνία με κουπόνι περίπου 4,5% την επόμενη εβδομάδα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/292696-To-telos-tes-epitereses-phernei-kai-to-telos-tes-epitropeias-gia-ten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...