Το «τέλος» της Μέρκελ και του Σόιμπλε προβλέπει ο Γερμανικός Τύπος

Προελαύνει ο Μάρτιν Σούλτς στις δημοσκοπήσεις

Σε μεγάλη πολιτική ήττα οδηγούνται οι δυνάστες της Ευρώπης Μέρκελ και Σόιμπλε σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο, που τους κατακεραυνώνει για την αλαζονεία τους και την απάνθρωπη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Με αφορμή την δημοσκοπική προέλαση του Μάρτιν Σούλτς, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη μάχη για την καγκελαρία, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Bild» απευθύνει στους αναγνώστες της το ερώτημα «Μήπως έχει κουραστεί η Γερμανία από την Άνγκελα Μέρκελ;»

Περισσότεροι από 32.000 Γερμανοί έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής στη διαδικτυακή έρευνα και 2 στους 3 δηλώνουν ότι κουράστηκαν να βλέπουν τη Μέρκελ στην εξουσία.

Ειδικότερα, το 67% εκφράζει την προτίμησή του στην επιλογή «Ναι, μετά από τόσα χρόνια, η Γερμανία χρειάζεται ένα νέο πρόσωπο».

Μόλις το 27% επιλέγει την απάντηση «Όχι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επωφελούμαστε από την εμπειρία της», ενώ 6% δεν εκφράζει άποψη.

Την ίδια ώρα, σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa το κόμμα SPD του Σούλτς προηγείται πλέον κατά μία ποσοστιαία μονάδα των δύο συντηρητικών κομμάτων (CDU / CSU).

Συγκεκριμένα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν το 30% των εκλογικών προτιμήσεων, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς προηγούνται με 31%.

Το κόμμα της Αριστεράς κερδίζει μια μονάδα (10%), αντιθέτως οι Πράσινοι χάνουν δύο μονάδες συγκεντρώνοντας μόλις 7%. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP και το δεξιό λαϊκιστικό AfD διατηρούν τα ποσοστά τους με 6% και 12% αντίστοιχα.

Ερωτηθείσα για το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι πάντοτε λάμβανε σοβαρά υπόψη και επεδείκνυε σεβασμό στους Σοσιαλδημοκράτες ανταγωνιστές της. «Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Μάρτιν Σουλτς», σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SPD, υπολειπόταν εδώ και χρόνια στις δημοσκοπήσεις των συντηρητικών ενώσεων CDU/CSU. Την τελευταία φορά που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ήταν το μακρινό 2002 υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όμως, τώρα έχει ενισχυθεί μετά την ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς ως νέου ηγέτη του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σουλτς έχει δηλώσει πως θα νικήσει την Μέρκελ με μια εκστρατεία που θα έχει στόχο να ξεπερασθούν οι «βαθιές διαιρέσεις» που έχουν τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

«Μια αμφίρροπη κούρσα ανάμεσα στο SPD και την Ένωση (CDU/CSU) είναι σε κάθε περίπτωση καλή για τη γερμανική δημοκρατία», αναφέρει η Bild σε κύριο άρθρο της, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη του SPD καθιστά λιγότερο πιθανό έναν νέο μεγάλο συνασπισμό.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν διερευνητικές συνομιλίες με τους οικολόγους Πράσινους και με το αριστερό κόμμα Die Linke για τον σχηματισμό μετεκλογικά ενός αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.

 «Είναι πρωτοφανές» ανέφερε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, επικεφαλής της εταιρείας Ιnsa, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τη Δευτέρα. «Θα έλεγα πως είναι αδύνατο να βελτιώσεις τα ποσοστά σου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 14 ημέρες. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη».

Ο κ. Μπίνκερτ υποστήριξε πως η άνοδος του κ. Σούλτς δεν είναι μια αναλαμπή και ότι οι ψηφοφόροι δείχνουν εδώ και δύο χρόνια σημάδια απογοήτευσης με την Μέρκελ.

«Χρειαζόταν να έρθει κάποιος και να ενώσει αυτή την απογοήτευση. Ο Σούλτς έχει επωφεληθεί. Έχει επιτύχει μια συναισθηματική επαφή με τους ψηφοφόρους» εξήγησε.

Όπως, εκτιμά, μάλιστα ο αρθρογράφος Στέφαν Βάγκστιλ των Financial Times, τα πρωτοφανή αυτά αποτελέσματα δημιουργούν την προοπτική μιας εκλογικής ήττας για την νυν καγκελάριο.

«Πυρά» κατά Σόιμπλε

Πυρ ομαδόν εξαπολύουν από τις γερμανικές εφημερίδες δέχεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την εκβιαστική στάση του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλείται με ήττα στη διαμάχη γύρω από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα νέα απόφαση του κοινοβουλίου, εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ισχυρίζεται ότι «το τρέχον τρίτο πρόγραμμα δανεισμού στην πράξη τελειώνει αυτομάτως σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει σε αυτό» υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, επισημαίνοντας, όμως, ότι η γνωμοδότηση της Βουλής διαψεύδει τον ισχυρισμό του Σόιμπλε.

«Το ριψοκίνδυνο πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ» είναι ο τίτλος άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, στο οποίο ο αρθρογράφος επιχειρεί να εξηγήσει «γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο». 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «το περιβάλλον του Σόιμπλε παραπέμπει στο ό,τι, δεδομένης της αβεβαιότητας, κανείς δεν σκέφτεται να πετάξει την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης. Αυτό θα είχε υπερβολικό ρίσκο, οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες».

Η εφημερίδα γράφει ότι «η Αθήνα θα χρειαστεί το καλοκαίρι φρέσκο χρήμα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ακόμη να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών. Παρατηρητές φοβούνται μια νέα αντιπαράθεση με το Βερολίνο».

Επισημαίνει, δε, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «παραμένει σκληρός» έναντι της Αθήνας, ζητώντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κατά προτίμηση για 10 χρόνια με τη λογική, ότι «όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα τόσο μικρότερες θα είναι οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας».

Όμως, «στην πραγματικότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τόσο μεγάλο διάστημα».

Η Welt εκτιμά ότι είναι πιθανό η Γερμανία να πρέπει να εγκρίνει κάποιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό που ενδιαφέρει τον Σόιμπλε είναι το ύψος της και το χρονικό σημείο που θα συμβεί. Γι’ αυτό και παίζει εδώ και μήνες πόκερ με το ΔΝΤ».

Και τονίζει με νόημα πως οι «κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστικές μακροπρόθεσμα και υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρθρογράφο «το πόκερ του Σόιμπλε δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Επειδή, αν ο Τσίπρας, αντίθετα με ό,τι φαίνεται τώρα, δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Βερολίνου η κρίση θα αναζωπυρωθεί όπως το καλοκαίρι πριν από δύο χρόνια. Σε αντίθεση, όμως, με το 2015 η Γερμανία βρίσκεται λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Και αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει έως τότε και δεν εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται ο Σόιμπλε να αναγκαστεί να δείξει τα χαρτιά του. Χωρίς κάποια συμφωνία με την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα έμενε εκτός του τρέχοντος προγράμματος. Και τότε θα πρέπει ο Σόιμπλε να αποφασίσει εάν θα συστήσει στην ομοσπονδιακή Βουλή, τόσο κοντά στις εκλογές, να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας – χωρίς το ΔΝΤ ως εγγυητή των δεσμεύσεων λιτότητας. Ή εάν θα αποτολμήσει μια δεύτερη προσπάθεια για Grexit, παρά την αβέβαιη παγκόσμια πολιτική κατάσταση με τα βάρη λόγω Brexit και Ντόναλντ Τραμπ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναλυτής της Baader Bank Ρόμπερτ Χάλβερ εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έρθει μετά τις γερμανικές κάλπες.

Μιλώντας στο Reuters ο ειδικός υπογράμμισε: «Είναι σαφές ότι οι Έλληνες χρειάζονται κούρεμα του χρέους τους, αλλιώς δεν προχωρά τίποτα. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, ακόμη και στο Βερολίνο παρότι δεν το λένε δυνατά. Ωστόσο, φέτος έχουμε τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σεπτέμβριο ψηφίζουμε. Μέχρι τότε δεν θα συμβεί τίποτα. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να μετακινηθεί ούτε το ΔΝΤ. Μετά τις εκλογές όμως θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να παραδεχθούμε: οι Έλληνες χρειάζονται το κούρεμα αυτό, αλλιώς δεν θα τα καταφέρουν».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...