Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Μυταρά (Εικόνες)

Συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι του

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα στον σπουδαίο ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά η οικογένειά του, η σύζυγός του, Χαρίκλεια και ο γιος του, Αριστείδης, συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι της τέχνης και της πολιτικής , που συγκεντρώθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.  

Ακόμα, απλός κόσμος συγκεντρώθηκε στο Α’ Νεκροταφείο για να συνοδεύσει τον σπουδαίο καλλιτέχνη στην τελευταία κατοικία του.

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, οι παρευρισκόμενοι αποχαιρέτισαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη, τον καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και όχι μόνο, τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο, τον εικονογράφο, τον συγγραφέα.

Με μεγάλη συγκίνηση, το «ύστατο χαίρε» απηύθυναν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, καθώς και η δημοτική και θρησκευτική Αρχή της Χαλκίδας, της οποίας ήταν γέννημα.

«Ήταν έξοχος ζωγράφος, αλλά και στοχαστικός της ποιητικής τέχνης, συνδυασμός εξαιρετικός για έναν δάσκαλο, και ο Δημήτρης Μυταράς ήταν φωτισμένος δάσκαλος», τόνισε στον επικήδειο λόγο η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, αναφερόμενη, επίσης, στην τέχνη του «που μετεωρίζεται ανάμεσα στο μπαρόκ και στο κλασικό», καθώς και στα έργα του «που δεν αναπνέουν απλώς, αλλά έχουν μία τόσο συμπυκνωμένη ενέργεια που μας συνεπαίρνουν».

«Ο Δημήτρης Μυταράς ήταν κατά κύριο λόγο σχεδιαστής, αλλά τι σχεδιαστής! Ήταν τόση η ορμή του χεριού του όταν σχεδίαζε, που οι μορφές του τείνουν να διαρρήξουν τα όρια, να “αποδράσουν” από το τελάρο», συμπλήρωσε η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.

«Ήσουν άνθρωπος γεμάτος πάθος και ορμή, με ξεχωριστή προσωπικότητα, σπάνιο ήθος, αξιοπρέπεια και λεπτότητα. Αφιέρωσες τη ζωή σου στην τέχνη και στη διδασκαλία. Η γενέτειρά σου, η Χαλκίδα, σου χρωστά πολλά, μα κυρίως το Εργαστήριο Τέχνης, ένα σχολείο διαρκούς μάθησης, βάσει της δικής σου πορείας, του ήθους και της έμπνευσής σου που συνεχίζει με αγάπη η σύντροφός σου Χαρίκλεια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της Χαλκίδας, Χρήστος Παγώνης.

«Ήταν και είναι ένας βαθιά πιστεύων άνθρωπος στον Θεό. Τον τιμά η πατρίδα μας, ο κόσμος όλος, γιατί με σεμνότητα υπηρέτησε τον πολιτισμό και απέδειξε μέσα από τα έργα του ότι υπήρξε μία καλλιεργημένη ψυχή. Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής και μόνο άνθρωποι καλλιεργημένοι μπορούν να παράγουν πολιτισμό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Χαλκίδας, Χρυσόστομος, μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία συμμετείχε.

Στην κηδεία του Δημήτρη Μυταρά παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (νομός Εύβοιας) Σίμος Κεδίκογλου, ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Παναγιώτης Χαραλάμπους, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς κ.ά.

Στεφάνια έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια Αθηναίων και Χαλκιδαίων, η Εθνική Πινακοθήκη, ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη, τα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η ΑΣΚΤ, ο Βλάσης Βέλλιος και η Vellios School of Art, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τοπικό Τμήμα Χαλκίδας, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Μιχάλης Σάλλας και η Σοφία Στάικου κ.ά.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/271597-To-teleytaio-antio-ston-Demetre-Mytara-Eikones ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...