Το ψέμα Σόιμπλε και ο «κενός» εκβιασμός του Βερολίνου

Επιμένει στην σκληρή γραμμή Ταμείο ή τίποτα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών!  Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επανέλαβε ότι για την  Γερμανία, είναι εκ των ων ουκ άνευ, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και πως αν το Ταμείο, αποφασίσει να αποσυρθεί, αυτό θα  σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα!

Ο Γιούργκεν Βαις Γκερμπερ, κατά την ενημέρωση των συντακτών από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, επανέλαβε την θέση του κ. Σόιμπλε ότι χωρίς ΔΝΤ, το πρόγραμμα τελειώνει. Μία δήλωση, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς επαναλαμβάνεται λίγο πριν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση του άρθρου 4, για το ελληνικό πρόγραμμα. Αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικές αποφάσεις από το συμβούλιο, η θέση του Δ.Σ., αναμένεται να έχει ρόλο «κλειδί» στην επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα.

Μέσα σε όλα αυτά, αποκαλύφθηκε και ότι όταν ο κ. Σόιμπλε, δήλωνε με απόλυτη «αρμοδιότητα» ότι απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, θα σήμαινε  ότι θα χρειαστεί η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου και άρα μεγάλη καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση, αυτό δεν είναι αληθές.

Οι απειλές Σόιμπλε διαψεύδονται από την Μπούντεσταγκ και συγκεκριμένα, από τη νομική υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Βουλής, που δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Η αποσαφήνιση αυτή, έρχεται σε  απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών,  «από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...