Το 2020 οι πρώτες συνδέσεις με το φυσικό αέριο σε Αγρίνιο-Πάτρα-Πύργο.

 Με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δημοπράτηση του έργου εντός του 2019

Η υλοποίηση του σχεδιασμού για την επέκταση των δικτύων υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, η διερεύνηση των περιοχών όπου θα γίνει η εγκατάσταση των δεξαμενών, αλλά και οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ωρίμανση του έργου τέθηκαν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

«Δουλέψαμε μεθοδικά, προετοιμαστήκαμε κατάλληλα, συνεργαστήκαμε με τους θεσμικούς φορείς και το πετύχαμε. Δικαιωθήκαμε μετά από αγώνες. Είναι μια δικαίωση για όλο το δυτικό άξονα της χώρας» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης. Κάλεσε στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να προχωρήσει το έργο και κατέληξε:

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την έλευση του Φυσικού Αερίου. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σημείο να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας».

«Υπόδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και επίτευξης συναινέσεων» χαρακτήρισε τη Δυτική Ελλάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ανέλυσε τον σχεδιασμό στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το 2030, άλλες 35 πόλεις θα ενταχθούν στα δίκτυα διανομής Φυσικού Αερίου.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 33,2 εκατ ευρώ, που «οφείλει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ». Τόνισε ότι από την διανομή φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο θα επωφεληθεί η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και δημόσιες κοινωνικές δομές που θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη και φιλικότερη για το περιβάλλον ενέργεια.

Στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου Στεφανία Μωσσέ. Όπως είπε, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η μελέτη κόστους – οφέλους, βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης η τεχνική μελέτη για τις τρεις πόλεις και θα ακολουθήσει η εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η κ. Μωσσέ εκτίμησε ότι μέσα σε ένα τρίμηνο θα τρέξουν οι διαδικασίες, μαζί με την προετοιμασία του φακέλου, «με στόχο να προλάβουμε να δημοπρατήσουμε μέσα στο χρόνο» όπως επεσήμανε και θεώρησε εφικτό στις αρχές του 2020 να γίνουν οι πρώτες συνδέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο διασφαλίστηκαν 18,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ενώ υπάρχει ετοιμότητα το έργο να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020.

«Έχουμε υπολογίσει να συμπεριλάβουμε 12 εκατ. ευρώ στην αναθεώρηση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος και θα είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρχει η ωρίμανση του έργου,  να προχωρήσουμε στην προκήρυξη» ανέφερε από την πλευρά της η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου.

Ανάλογη ήταν και η θέση που εξέφρασε η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος Γιάννα Νίκου, η οποία εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα εφόσον ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας περιέγραψαν τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την τεκμηρίωση, ώστε να καταλήξουν  στις προτεινόμενες θέσεις για τη χωροθέτηση των δεξαμενών αποθήκευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις οποίες και παρουσίασαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Αϊβαλής αναφέρθηκε σε τέσσερις θέσεις στην Πάτρα, άλλες τόσες στον Πύργο και δύο στο Αγρίνιο, οι οποίες επελέγησαν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ισχύοντα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα.

Ακολούθησε διάλογος, ακούστηκαν όλες οι απόψεις, ενώ κλείνοντας τη διαδικασία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε η διαδικασία της διαβούλευσης για τη χωροθέτηση να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο κι έθεσε χρονικό ορίζοντα ως τον ερχόμενο Μάιο να έχουν συνταχθεί τα Τεύχη Δημοπράτησης.

  • Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα
    • Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στο σύνδεσμο:


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...