Το Premio Strega στην Αθήνα

Το Premio Strega  στην Αθήνα
Η νεαρή Επιτροπή Ανάγνωσης της Αθήνας συναντάει στις 29 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus τους δύο συγγραφείς-νικητές  του 2011 και του 2012, πλαισιωμένους από τον Στέφανο Πετρόκι, συντονιστή του Premio Strega και τους μεταφραστές των έργων στα ελληνικά, Ανταίο Χρυσοστομίδη και Άννα Παπασταύρου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Μάρκαρης.

Το Premio Strega, το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας, έρχεται στην Αθήνα με δύο συγγραφείς που βραβεύτηκαν πρόσφατα, τον Εντοάρντο Νέζι και τον Αλεσάντρο Πιπέρνο, δύο διαφορετικές φωνές του σημερινού ιταλικού λογοτεχνικού τοπίου, που καταγράφουν δύο όψεις της σύγχρονης κοινωνικής κουλτούρας στη χώρα τους.

Το Premio Strega, είναι 65 χρόνων, οφείλει το όνομά του σε ένα λικέρ και έχει απονεμηθεί σε διεθνούς μεγέθους συγγραφείς, όπως ο Τσέζαρε Παβέζε, ο Πρίμο Λέβι, η Έλσα Μοράντε, ο Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα, η Ναταλία Γκίνζμπουργκ, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Κλάουντιο Μάγκρις. Με τη διάκριση αυτή βραβεύεται κάθε χρόνο το καλύτερο έργο πρόζας της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας. Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με μια πρωτοβουλία που διευρύνει τα εθνικά όρια, υποστήριξε τη σύσταση ελληνικής επιτροπής ανάγνωσης των υποψήφιων έργων. Το βραβείο του 2012 και η απονομή στον Αλεσάντρο Πιπέρνο έγινε με τη συμβολή της ελληνικής επιτροπής.

Ο Αλεσάντρο Πιπέρνο βραβεύτηκε εφέτος για το βιβλίο του «Inseparabili» (Αχώριστοι – εκδόσεις Mondadori) και ο Εντοάρντο Νέζι, το 2011, για την « Storia della mia gente» (Οι δικοί μου άνθρωποι- εκδόσεις Bompiani). Οι δύο συγγραφείς ανήκουν σε διαφορετικά σύμπαντα: Ακτιβιστής, σφοδρός κοινωνικός και πολιτικός σχολιαστής, σκηνοθέτης και μεταφραστής του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο Νέζι, καθηγητής πανεπιστημίου, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, ο Πιπέρνο  με μια σταθερή κατάδυση-ανατομία στην  εβραϊκή του ταυτότητα, έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ο Φίλιπ Ροθ της Ιταλίας.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου
Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
Ώρα έναρξης: 7.00μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30μ.μ.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...