Τρέμε Ντισνεϊλαντ! Κτίζεται η ρωσική Ντίσνεϊλαντ

Τρέμε Ντισνεϊλαντ! Κτίζεται η ρωσική Ντίσνεϊλαντ
Τη συγκατάθεσή του για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου «Ρωσία», που σχεδιάζεται να γίνει στο Ντομοντέντοβο, κοντά στη Μόσχα, και είναι υπό την αιγίδα της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρίας, έδωσε ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της, και πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η προσομοίωση της χώρας σε μικρογραφία είχε σχεδιαστεί να γίνει από την εποχή της ΕΣΣΔ, και γι’αυτό είχε επιλεγεί  μια περιοχή κοντά στο Λενινγκράντ (Αγία Πετρούπολη). Ωστόσο, με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πάντα ακυρώθηκαν. Τη δεκαετία του ’60 ο Νικίτα Χρουσιόφ προσπάθησε να το θέσει σε εφαρμογή. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ είχε επιλέξει ως τόπο του έργου τη Μόσχα, και συγκεκριμένα την έκταση που βρισκόταν δίπλα από τον ποταμό Μόσχοβα στην περιοχή Μνέβνικι. Εκεί, όπως γράφει το rbth.gr, θα δημιουργείτο το αντίστοιχο της «σοβιετικής Ντίσνεϊλαντ». Όμως, και πάλι τίποτε δεν έγινε. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 την ιδέα επανέφερε ο Δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, από κοινού με το Ίδρυμα Παιδικού Πάρκου των Θαυμάτων του Ζουράμπ Τσιριτέλι και την κορεατική εταιρεία, Lotte Group. Σήμερα πια, το σχέδιο της ρωσικής Ντίσνεϊλαντ επανέρχεται δριμύτερο, με τη διαφορά ότι θα γίνει έξω από τη Μόσχα.

Ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Μόσχας και ταυτόχρονα πρόεδρος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρίας, Σεργκέι Σοϊγκού, υπολόγισε την αξία του έργου στο 1 δις. 250 εκατ. ευρώ. Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, ανέφερε ότι οι πόροι που θα καταβληθούν δεν αρκούν και πως θα χρειαστεί η οικονομική συνδρομή των ιδιωτών. Η πρώτη βοήθεια πάντως, είναι γεγονός, καθώς ο ιδιοκτήτης της έκτασης έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει να δωρίσει χίλια εκτάρια γης. Πρόκειται για την εταιρία επενδύσεων, «Coalco».

Αλλά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε γι’αυτό το θέμα, άφησε να εννοηθεί ότι για τη δημιουργία της μίνι-Ρωσίας θα απαιτηθεί οικονομική συνδρομή. Και επανέλαβε τα λόγια του γνωστού ρώσου μεγιστάνα, Ιννοκέντιου Σιμπιριακόφ, ο οποίος είχε προσφέρει χρήματα για την ανοικοδόμηση του μοναστηριού Βαλαάμ: «Τα εκατομμύριά μου είναι αποτέλεσμα του κόπου άλλων προσώπων, και αισθάνομαι ότι είναι λάθος να κατέχω εγώ τον κόπο τους». Ο σπόρος έπεσε σε εύφορη γη, καθώς στο τραπέζι της σύσκεψης βρίσκονταν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της Ρωσίας, οι δισεκατομμυριούχοι, Μιχαήλ Πρόχοροφ, Βίκτορ Βέξελμπεργκ, Ολέγκ Ντεριπάσκα, καθώς και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων δημόσιων εταιριών της Ρωσίας, όπως των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν και της Ομοσπονδιακής Εταιρίας Υδρευσης, Εβγκένι Ντοντ.

Ολη η Ρωσία, στη Μόσχα

Σε μια έξαρση πατριωτικών αισθημάτων, ο κ.Σοϊγκού δήλωσε ότι το πάρκο θα διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να δείχνει και τα 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ρωσίας, ενώ η επίσκεψη σε αυτό θα είναι μια «ακαταμάχητη επιθυμία για πραγματοποίηση αληθινού ταξιδιού». Χαρακτηριστικά είπε: «Θα μπορεί κανείς, με το ποδήλατο να φτάσει από το Βλαδιβοστόκ στο Καλινινγκράντ».  Κοντολογίς, κατά τον ίδιο, ο χώρος αυτός «θα ενώσει ολόκληρη τη Ρωσία».

Στη σύσκεψη για το θέμα, κοινή ήταν η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιγραφούν τα ανάλογα ξένα πάρκα, αλλά ορισμένα τμήματά τους θα μπορούσαν. Ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, Βίκτορ Σαντόβνιτσι, θυμήθηκε ένα παρόμοιου είδους χωριουδάκι στην Κίνα και πρότεινε κατά το παράδειγμά του τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να οργανώνεται φεστιβάλ. Προκειμένου οι τουρίστες να μην έρχονται για μια-δυο μέρες, αλλά να μένουν μια ολόκληρη εβδομάδα. Βασική ατραξιόν του πάρκου θα πρέπει να αποτελέσουν οι πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η ανάβαση σε μικρά βουναλάκια και το ράφτινγκ σε μικρούς ποταμούς, θα είναι κάποιες από αυτές.

Και άλλα αντίστοιχα πάρκα

Η Ντίσνεϊλαντ στα προάστια της Μόσχας θα πρέπει να αντέξει τον σκληρό ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα πάρκα που θα δημιουργηθούν στην πρωτεύουσα και τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού. Η ομάδα εταιριών «BIN» της οικογένειας Γκουτσέριεφ σκοπεύει να δημιουργήσει δυο θεματικά πάρκα ψυχαγωγίας στα σύνορα της «παλιάς» και της «νέας» Μόσχας. Πυρήνας του πολυλειτουργικού συγκροτήματος «Galactica» (700 χιλ. τ.μ.) στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού και της λεωφόρου Βαρσάβσκοε υπολογίζεται ότι θα γίνει το πάρκο «Universal Studios Moscow» (150 χιλ. τ.μ.) υπό τη διεύθυνση της ομώνυμης εμπορικής μάρκας. Αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2018.

Ενας άλλος χώρος ψυχαγωγίας θα φτιαχτεί στα δυτικά προάστια της Μόσχας, κοντά στο ερευνητικό κέντρο Σκόλκοβο, όπου έως το 2016 η «ΒΙΝ» προτίθεται να κατασκευάσει έναν πλήρη συγκοινωνιακό κόμβο. Στη γειτονική περιοχή οι Γκουτσέριεφ έχουν δηλώσει ότι θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο εμπορικό συγκρότημα με ξενοδοχεία, πάρκινγκ και ψυχαγωγικό πάρκο Legoland. Οι επενδύσεις για τα μεγάλα αυτά έργα θα φτάσουν τα 2,8 και το 1 δις. δολάρια αντίστοιχα.

Το τρίτο έργο, το «Πάρκο των θαυμάτων», οι Αρχές της Μόσχας σκοπεύουν να το φτιάξουν στην προαναφερόμενη περιοχή Μνέβνικι. Τις εργασίες στα 351 εκτάρια του πάρκου «Μοσκβορέτσκι» προτίθενται να αναλάβουν τουλάχιστον δύο εταιρίες, η «Ingeokom-Invest» της οικογένειας Ρουντιάκ και η «Kievskaya ploschad» των Γκοντ Νισάνοφ και Ζαράχ Ίλιεφ. Το σχέδιο της ψυχαγωγικής παρκούπολης που έχει εκπονήσει η «Ingeokom-Invest» προβλέπει την εκμετάλλευση 2,9 εκατ. τ.μ. εμπορικής και οικιστικής έκτασης, επενδυτικής αξίας μεγαλύτερης των 2,5 δις. ευρώ.

Μικρότερος θα είναι ο προϋπολογισμός του έργου για την «Kievskaya ploschad» η οποία είναι ιδιοκτήτρια του μεγάλου εμπορικού κέντρου «Kievskiy». Οι κκ. Νισάνοφ και Ίλιεφ σκοπεύουν να δημιουργήσουν για τη Μόσχα ένα πάρκο ψυχαγωγίας συνολικής έκτασης 700 χιλ. τ.μ.

Η πρωτεύουσα μπορεί να δεχτεί περισσότερα από ένα μεγάλα πάρκα ψυχαγωγίας, δηλώνουν με σιγουριά οι ειδικοί. «Στη Μόσχα υπάρχει έντονη έλλειψη από οργανωμένους ζώνες ψυχαγωγίας, γι’ αυτό, πρόκειται για ένα προϊόν που θα έχει ζήτηση», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρίας Colliers Int., Μαξίμ Γκασίεφ, προσθέτοντας ότι στο εξωτερικό είναι μια άκρως επιτυχημένη επιχείρηση. Πέρυσι, για παράδειγμα, τα έσοδα των Ντίσνεϊλαντ ανά τον κόσμο, για πρώτη φορά ξεπέρασαν εκείνα του Λας Βέγκας.

Ωστόσο στη Ρωσία, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επενδυτές θα πρέπει να ξέρουν ότι τέτοια έργα που απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, έχουν αμφίβολη αποδοτικότητα. Ο χρόνος απόδοσης της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 10 χρόνια, ενώ συγκριτικά, ο συντελεστής αυτός όσον αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα κατοικίας και εμπορικές, είναι 4-7 χρόνια, λέγει ο κ.Γκασίεφ. Βασικό εμπόδιο για τη Ντίσνεϊλαντ, μπορεί να είναι οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη στη Ρωσία επαγγελματικών φορέων στο συγκεκριμένο χώρο, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της εταιρίας ακινήτων και κατασκευών Penny Lane Realty, Γκεόργκι Τζαγκουρόφ.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...