«Τρίζει» η καρέκλα του Γερούν Ντάισελμπλουμ!

Γέρουν

Αβέβαιο είναι το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup! Aν και κανονικά η θητεία του ολοκληρώνεται την πρωτοχρονιά του 2018, η Ολλανδία μπαίνει σε τροχιά εκλογών και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος καραδοκεί να του φάει τη θέση!

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και από αυτήν τη θέση κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή του συμαντικότερου, οικονομικού συμβουλίου της Ευρωζώνης, του Eurogroup. Σύμμαχός του, η σταθερή υποστήριξη των γερμανικών πολιτικών, αλλά ο κ. Σόιμπλε δεν θα καταφέρει να τον σώσει αυτή τη φορά. Στην Ολλανδία, ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Εργατικού Κόμματος (PvdA), δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά στις δημοσκοπήσεις και όλα δείχνουν ότι δεν θα τα καταφέρει, να παραμείνει στην εξουσία.

Αν και γίνονται εξαιρέσεις, προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup πρέπει να είναι και υπουργός Οικονομικών στη χώρα του. Έτσι, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Ολλανδός πολιτικός, που δεν θα έχει την υποστήριξη της νέας ολλανδικής κυβέρνησης, θα πρέπει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. 

Η εξαίρεση δεν έγινε για άλλον εκτός από τον νυν Πρόεδρο της Κομισιόν και τότε πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ήταν πρωθυπουργός από το 1995 ως το 2013 και πρόεδρος του Eurogroup, από το 2005 έως το 2013. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ήδη ακούγονται δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν, όμως το σκηνικό είναι ρευστό, καθώς και οι υποψηφιότητες αυτές, παρουσιάζουν δυσκολίες. Οι δύο που φέρονται ως πιο πιθανοί αντικαταστάτες του, είναι ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος και ο Σλοβάκου ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Κάζιμιρ.

Ο  πρώτος είχε ακουστεί από το 2015  ότι θα αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, αλλά τελικά επικράτησε ο Ολλανδός. Αν και οι Ισπανοί θέλουν να μπουν πιο δυνατά στο κέντρο αποφάσεων της Ε.Ε, ενώ έχει και την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι ο Ντε Γκίντος έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για το πόστο αυτό.

Δύσκολη υποψηφιότητα είναι και αυτή του Σλοβάκου, Πίτερ Κάζιμιρ, ο οποίος έχει κάνει κατά καιρούς, ιδιαίτερα προκλητικές απόψεις, ενώ έχει καταφερθεί πολλές φορές και ενάντια στις ελληνικές θέσεις. Μπορεί να έχει ακραία ρητορική, αλλά το «ταμέιο» είναι ότι παρά τις πολλές προτάσεις τους στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί. Υπέρ του Κάζιμιρ είναι ότι είναι Σοσιαλδημοκράτης και το επόμενο διάστημα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να απαιτήσουν να λάβουν μια υψηλόβαθμη θέση στην ΕΕ. Ειδικά μετά την απώλεια του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από όπου παραιτήθηκε για να ασχοληθεί ενεργά με τις εκλογές στην Γερμανία.  Όμως με την ίδια λογική, οι Ευρωπαίοι, που είναι ευχαριστημένοι με τον κ. Ντάισελμπλουμ, θα μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια και να κρατήσουν τον Ολλανδό.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...