Τραβάει το σχοινί ο Τραμπ: Ζητά «σκληρότερη γραμμή» απέναντι στους διαδηλωτές (video)

Τραβάει το σχοινί ο Τραμπ: Ζητά «σκληρότερη γραμμή» απέναντι στους διαδηλωτές (video)
Τραβάει το σχοινί ο Τραμπ: Ζητά «σκληρότερη γραμμή» απέναντι στους διαδηλωτές (video)


01/06/2020 – 20:33

Την ώρα που η οργή στις ΗΠΑ ξεχειλίζει για τον θάνατο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό και η χώρα ζει εμπόλεμες συνθήκες, ο Ντόναλντ Τραμπ τραβάει το σχοινί και ζητάει «σκληρότερη γραμμή» από τους κυβερνήτες απέναντι στους διαδηλωτές. Τη στιγμή που οι νεκροί ανέρχονται στους οκτώ συνολικά, μετά τους τρεις τελευταίους από τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ. Την ίδια ώρα, οι αρχές της Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν την επιβολή διήμερης απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σε μία προσπάθεια αποτροπής των περιστατικών βίας, το ίδιο εξετάζει και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απάντηση των αμερικανών κυβερνητών στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα (01/06), λέγοντά τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.

«Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «CBS», που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (31/05), ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο twitter ότι πρόκειται να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική», την οργάνωση «ANTIFA». Πρόκειται για την οργάνωση που υποκινεί τις διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Το βράδυ επεισόδια συνέβησαν και έξω από το Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα Τραμπ και Μελάνια να μεταβούν στο καταφύγιο.

Διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην Ουάσιγκτον, εν μέσω των αυξημένων ταραχών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 7:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει για τις επόμενες δύο ημέρες.

Μία ημέρα νωρίτερα, καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας επέβαλαν και οι αρχές σε Ατλάντα και Σικάγο, σε μία προσπάθεια αποτροπής ενός νέου γύρου επεισοδίων. Κι αυτό, διότι οι περισσότερες αμερικανικές πόλεις ήδη διανύουν την έκτη ημέρα εντάσεων και διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη.

Οι διαδηλωτές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αγνοούν, ωστόσο, τις απαγορεύσεις. Δεν απουσίαζαν, μάλιστα, και τα περιστατικά βίας, με διάφορες ομάδες να προχωρούν σε λεηλασίες και καταστροφές.

 

Απαγόρευση χρήσης υπέρμετρης βίας από την αστυνομία προτείνει ο Κουόμο

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ζήτησε, πάντως, νωρίτερα τη Δευτέρα (01/06) να απαγορευτεί σε εθνικό επίπεδο η χρήση της υπερβολικής βίας και της μεθόδου του κεφαλοκλειδώματος από τους αστυνομικούς, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στη Μινεάπολη, την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν αρκεί να λέμε “Είμαι θυμωμένος, είμαι απογοητευμένος», είπε ο Κουόμο κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Πολιτεία του. «Οι διαδηλωτές επισημαίνουν κάτι. Αλλά πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτό μια θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», τόνισε.

Άλλοι τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ – Συνολικά οκτώ θάνατοι

Το «CNNi» έκανε λόγο τη Δευτέρα (01/06) για ακόμη τρεις νεκρούς και έναν τραυματία. Συνολικά οι θάνατοι ανέρχονται στους οκτώ. Συγκεκριμένα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στην πόλη Ντάβενπορτ της Αϊόβα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ τη ζωή του από αστυνομικά πυρά έχασε και ένας άνδρας στο Λούισβιλ στο Κεντάκι.

Ο αστυνομικός στο Ντάβενπορτ τραυματίστηκε όταν μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του έκανε περιπολία, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχτηκαν επίθεση από ομάδα διαδηλωτών. Οι τρεις αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά από αγνώστους και ένας εξ αυτών τραυματίστηκε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Πολ Σικόρσκι είπε πως δεν γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού, ωστόσο έχει ενημερωθεί πως «είναι καλή η διάθεσή του».

Αποκάλυψε, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερις άνθρωποι δέχτηκαν πυρά από αγνώστους, δύο εκ των οποίων υπέκυψαν στα τραύματά τους. Ο δήμαρχος του Ντάβενπορτ, Μάικ Μάτεσον, είπε πως σκοπεύει να θέσει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τον κυβερνήτη Κιμ Ρέινολντς να κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά.

Ήδη τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών ενώ άλλες 40 έχουν ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Λούισβιλ

Λίγη ώρα νωρίτερα, η αστυνομία του Λούισβιλ στο Κεντάκι ανακοίνωσε πως οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ εκτροχιάστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία εκλήθη σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή για να διώξει μεγάλο αριθμό διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκινγκ του καταστήματος.

«Αστυνομικοί και στρατιώτες δέχτηκαν πυρά. Τόσο οι αστυνομικοί όσο και τα μέλη της Εθνοφρουράς απάντησαν με πυρά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας Στιβ Κόνραντ.
Ο ίδιος είπε πως οι Αρχές συγκεντρώνουν βίντεο του περιστατικού ενώ εξετάζονται και αυτόπτες μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται πως τις περασμένες ημέρες έχασαν τη ζωή τους τρεις ακόμη άνθρωποι -ένας 21χρονος στο Ντιτρόιτ, ένας άνδρας στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...