Τρεις μήνες προθεσμία για να γλιτώσετε πρόστιμα για ανακριβή δήλωση επιφάνειας ακινήτου

Τρεις μήνες προθεσμία για να γλιτώσετε πρόστιμα για ανακριβή δήλωση επιφάνειας ακινήτου
Τρεις μήνες προθεσμία για να γλιτώσετε πρόστιμα για ανακριβή δήλωση επιφάνειας ακινήτου


12/12/2019 – 16:04

Προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου για να διορθωθούν χωρίς πρόστιμα, λάθη στη δηλωμένη στους δήμους επιφάνεια ακινήτου δίνει διάταξη που πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 51 παράγραφος 2 του πολυνομοσχεδίου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Η ρύθμιση αυτή απαλλάσσει για φέτος αλλά και αναδρομικά από τότε που δηλώθηκαν πρώτη φορά λάθος τα τετραγωνικά του ακινήτου κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, ενώ αφορά κάθε είδους ακίνητα, δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Μεγαλύτερες χρεώσεις από 1η Γενάρη

Μπορεί μεν με την διάταξη αυτή να γλυτώνει το πρόστιμο της ανακριβούς δήλωσης αλλά αν μετά την διόρθωση το ακίνητο είναι μεγαλύτερο δεν γλυτώνει την επιπλέον χρεώσεις οι οποίες ξεκινούν κανονικά από 1/1/2020.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου δηλώσει κάποια τετραγωνικά περισσότερα στο ακίνητο του θα γλυτώσει με ένα ποσό από 100 έως και 250 αλλά η κατοικία του η ο επαγγελματικός χώρος του θα έχει περισσότερες υποχρεώσεις και προς την εφορία και προς τον δήμο.

Ειδικότερα θα πρέπει να εφεξής να πληρώνει παγίως μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ ενώ ανάλογα μεγαλύτεροι θα είναι και οι υπόλοιποι 22 φόροι που βαρύνουν το ακίνητο συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την μεταβίβαση δωρεά και γονική παροχή.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...